Президентът Радев наложи вето върху закона „Пеевски“ за КТБ. Като аргументи е посочил, че не е ясно каква ще е финансовата полза от въпросния нормативен акт и че текстовете имат „обратно действие“, което е недопустимо.

Малка поправка – съвсем ясно е каква ще бъде финансовата полза и най-вече за КОЙ (въпреки че е граматически неправилно). И именно защото живеем в условие на яснота за ползите, с висок процент на вероятност можем да заключим, че медиите на едни лица, свързани с ползите, веднага ще обявят Радев за част от кръга „Капитал“.

Той, разбира се, ще се окаже пионка на Костов, кукла на конци на Прокопиев и наемник на Цветан Василев, инсталиран лично от тях на поста президент, за да възпрепятства всеки опит на светеца Пеевски да върне на държавата заграбеното от КТБ. Ако пък се отплеснем в разсъждения как Пеевски в момента е държавата… пак стигаме до ползите.

Впрочем любопитен момент е, че ДПС бранят суховато и сковано нормативното си отроче от  ветото на президента. На този фон се оказа, че функцията на жарки бранители на закона се изпълнява не от ДПС, а от ГЕРБ с говорител пак Делян, но… Добрев. Истински плам вложиха ГЕРБ, за да защитят закона „Пеевски“ от президента. Браво, заслужиха медийно потупване по рамото.

И като сметнем, че днес НФСБ на Валери Симеонов се обърна с „гореща молба“ към Българската православна църква да канонизира Васил Левски, този нов политически почин може да бъде ползван и за депутата от ДПС. Ако ГЕРБ вложат фантазия, винаги могат да последват примера на коалиционните си партньори и да предложат всички депутати Деляновци да бъдат канонизирани приживе. И бездруго не дават косъм да им падне от главите.

Междувременно мнозинството в Народното събрание отстрани от зам.-председателския пост в институцията Валери Жаблянов (БСП). И ако дебатът не беше обида не за парламентаризма, а за здравия разсъдък изобщо, щеше да си струва човек да се спре на него. Съвсем друг е въпросът обаче. Може ли заради личната глупост на един да се потъпква правилник със статут на закон? ГЕРБ показаха, че може. Има и друг въпрос: може ли заради партиен инат да не се спазват морални норми? БСП показаха, че може, и не оттеглиха Жаблянов, за когото Народният съд е „необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“. По този начин арогантността на едните активира арогантността на другите и се озовахме в ситуацията на потъпкан морал и закон.

Разбира се, добре е да отбележим заключението на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, че в парламента ще се диша свободно, когато в пленарната зала няма „кьорав комунист“. Очевидно бившият пловдивски кмет се обявява за чистка в излъчилата го партия. И то чистка на най-високо ниво…

И още нещо: „Национална лотария“ е рекламодател №1 по обем на направените разходи за реклама на пазара на телевизионни и печатни медийни услуги през 2017 г., става ясно от анализ на специализираната агенция „Медия клуб“, цитиран от в. „Сега“. Ето затова някои само миришат шоколада, а други не се сещат какъв е ароматът на правовата държава.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни