В рубриката „Вместо новини“ Емилия Милчева обобщава и коментира най-важните новини от политическия и обществения живот на България през изминалата седмица.

Всеки един ден, повече от месец, Националният оперативен щаб (НОЩ) съобщава за смърт. Но когато мощен джип, управляван от дрогиран младеж, уби журналиста Милен Цветков, смъртта вече не беше статистика. За няколко дни пандемията от COVID-19, заедно с растящия брой заразени в България – и граждани, и медици – стана фон, на който различни хора прожектираха гняв, конспиративни теории, нравоучения, даже присъди.

Съдът остави в ареста обвинения за случилото се 22-годишен К.Н., а двамата му спътници са пуснати под гаранция от по 10 000 лв. Неговата майка се оказа съдружничка на бизнесмена Миню Стайков, който е в ареста вече 14-ти месец, обвинен като лидер на престъпна група и за укриване на данъци. За мнозина това стана утежняващо вината обстоятелство, преди съдът да е произнесъл присъдата си… А бащата на единия спътник – депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, побърза да признае публично, че синът му бил в джипа, но депутатът няма нищо общо с него. Някой се уплашил да не бъде оцапан ГЕРБ, пък то цяло леке стана.

Какво показа тази трагедия – че има наркомани, но няма борба с наркотиците; че заради политическата си кариера родител може да „прегази“ детето си, с което почти не се вижда; че властта пак се готви да поправя в движение Наказателния кодекс, за да угоди на желанието за мъст и справедливост. Ще има увеличение на наказанията за престъпления на пътя, а пияните или дрогирани шофьори ще изтърпяват първата година от присъдата си в „психиатричен затвор“.

Мащабна безсмислица – българските власти смятат да лекуват в затворнически условия пристрастени към дрога, макар в затворите да е също толкова лесно да се снабдиш с дрога. Винаги е уместно да се припомня Кърт Вонегът. „Навсякъде и винаги – пише той – правосъдните системи не се вълнуват изобщо дали е постигната справедливост. Както с гладиаторите на римляните, правосъдните системи са начин несправедливите правителства – а други правителства няма – да са страшно забавни, когато на карта е заложен животът на съвсем истински хора.“

По черно дантелено бельо в храма на Темида

Докато правните мозъчета на властта съчинителстват, в храма на Темида – Съдебната палата, са влезли по черно дантелено бельо. Не, никой не е поръчвал проститутки, в случай че това ви хрумва. Срещу 800 лв. там е бил сниман клип на песента „Йерба“, в която се призовава за легализиране на марихуаната.

„Символът на Темида не може да бъде декор на пошла чалга, еротични танци“, обявиха членове на Висшия съдебен съвет на заседание, на което решиха следващата седмица да отнемат от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов стопанисването на Съдебната палата.

Клипът, изглежда, е излязъл твърде евтино – виж, ако беше сниман от Министерството на туризма, щеше да удари няколко десетки хиляди, щом за сайт Министерството плаща 70 000. Според ИТ експерти същият може да се направи и за 24 долара. Според министър Николина Ангелкова – не може. А защо Министерството ѝ не ползва другия, направен за 5 млн. лв. през 2011 г. с пари от Оперативна програма „Регионално развитие“? Не ставал. В ГЕРБ не се скъпят за тия работи: земеделският министър в първия кабинет на Борисов – Мирослав Найденов, похарчи едни 100 хиляди лева за акаунти в безплатните социални мрежи и поддържането им. Първите 50 000 спечели красива млада пиарка.

Що се отнася до ведомството на Ангелкова, един екскурзовод от Бургас го каза най-добре пред bTV: „Министерството на туризма много добре си върши работата, така че никой да не разбере какво точно върши.“

Денят започва с Мутафчийски – и свършва с Борисов

Важното е всички да знаем какво върши премиерът Бойко Борисов – грижи се да сме добре информирани. За тази цел, освен него, НОЩ и чрезвичайно по някой министър, никой друг не се явява в телевизионен ефир по всяко време на денонощието, няколко пъти седмично. Така, ако денят започва с Мутафчийски, приключва с Борисов.

Брифингът в 23 часа на 20 април обаче, за който бе съобщено половин час по-рано, надмина всички пропагандни похвати на бойковистите. На него ни съобщиха, че няма нищо тревожно в радиационния фон в резултат на пожари край чернобилската АЕЦ в Украйна, избухнали на 4 април и окончателно загасени на 17 април. Изявленията разтревожиха всички, макар обявената цел да бе, че късната комуникация е в името на спокойствието и отпора на фалшивите новини в социалните мрежи. Но пожарът и опасността от радиация не беше тренд нито в социалните, нито в конвенционалните медии, а мнозина дори не бяха разбрали за него.

Защо беше свикана тази пресконференция и излъчвана пряко от телевизиите, радиата и онлайн, след като няма нищо тревожно? Новината би могла да се съобщи във вечерните емисии. Но по този начин се генерират ирационални страхове, които в крайна сметка канализират доверието единствено към говорещите глави на брифинга. Те се грижат за нас, те работят за нас, те не спят заради нас. Тези внушения тушират всяко недоволство. Няма да е задълго, господа.

Караниколов, кажи си за фурмите, ще те разберем

Със сигурност няма да е за по-дълго от срока на годност на фурмите, докарани от министъра на икономиката Емил Караниколов със самолет от Обединените арабски емирства. НОЩ и неговият генерал, така словоохотливи по темата радиация, замълчаха за фурмите и не казаха нищо по същество. Преди ден Караниколов обяви, че сушените плодове ще бъдат насочени към нуждаещи се българи.

А може би и към деца все пак? Половин милион пакета по схемата „Училищен плод и мляко“ чакат да бъдат раздадени, а годността на някои храни в тях изтича. Вместо плодове пък в пакетите слагат краставици. Важното е ДФ „Земеделие“ да разпредели парите на тези, които са в схемата. Пък после дали пакетите ще стигнат до децата, дали храната в тях ще е годна за консумация – никой не се вълнува.

Премиерът обаче е развълнуван – не от това краставици или фурми ще има в пакетите, а от поздравлението на шефа на МВФ Кристалина Георгиева заради суаповата линия за 2 млрд. евро между БНБ и Европейската централна банка. „Снощи ми се обади Кристалина Георгиева, след като беше чула за суапа с ЕЦБ. И вика: „Бойко, тази вечер на мека, пухена възглавничка сладък сън ще спиш. Спокоен! Милиарди евра имаш, вързал си се за…“ Викам: Криси, Христос воскресе, и ти да си жива и здрава!“, разказва Борисов пред камерите и на народа, който го слуша в четвъртък вечер. Разчита това да е знак, че България може да влезе в чакалнята за еврото заедно с Хърватия през юли. Засега по-добре да си гушка възглавничката.

А НОЩ да вземе да даде пресконференция по тема, която толкова вълнува милиони в социалните мрежи, почти убедени, че има някаква връзка с коронавируса. А именно: пази ли шапка от алуминиево фолио от влиянието на 5G мрежата? И нека отговорите бъдат по същество.

Пандемията няма да свърши скоро, в самото начало сме, предупреди Ангела Меркел, която заедно с Еманюел Макрон обявява знаменателна инициатива за противодействие на COVID-19 чрез лекарства, тестове и ваксини. (Ако ви се гледа стендъп комик, пуснете си Тръмп за ефектите на белината – но не вярвайте на американския президент, четете етикетите.)

Затова стига с въпросите защо точно сега, защо точно човечеството, защо е това божие наказание и прочие. Вонегът и това е обяснил:

– Защо точно аз?
– Какъв въпрос, типичен за съществата от Земята, задавате г-н Пилгрим. Защо вие? А защо тогава ние? Защо каквото и да е? Просто защото моментът е. Виждали ли сте някога буболечки, попаднали в кехлибар?
– Да.
– И ето ни и нас, г-н Пилгрим, хванати в кехлибара на момента. Тук думата „защо“ не съществува.
„Кланица 5“ (1969)

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни