След първоначалния ентусиазъм и на управляващи, и на опозиция за ограничаване на рекламата на хазарт, законопроектът на Валери Симеонов в тази посока финално днес бе забавен с четири месеца. Официалната причина: нотификация до Европейската комисия, която ще отнеме поне четири месеца. Незнайно как се оказа така, че конкретно и точно за хазарта българското правителство реши да е изрядно (още повече че действащият закон вече е нотифициран от Брюксел), а за горивата например хич не ще да чака 4 месеца ЕК. Но да кажем, че управляващите не лобират за хазартни босове. Те просто искат да спечелят още 4 месеца на Националната лотария, която, както знаем, „сбъдва мечти“. Всъщност управляващите се грижат за мечтите на народа – всичко е толкова просто. Изненадващото е, че Валери Симеонов, който инак демонстрира гняв и несъгласие с колегите си, беше твърде благ и хрисим. Сигурно и той си има мечти…

Но пък за да защитава образа си на мъжкар, вицепремиерът си избра друга тема: да брани от майките на деца с увреждания заместник-министърката на труда със скъпия воаяж до САЩ. Росица Димитрова, която вчера обяви, че платила 16 000 лева бюджетни пари, за да се похвали с успехите на кабинета в областта на хората в неравностойно положение, докато те протестират денонощно у нас, днес обяви, че е… „сготвена“. Валери Симеонов пък каза, че на майките не им е работа да знаят колко струват самолетните билети на властта.

Впрочем само след това изказване, ако имаше гражданско общество, Симеонов нямаше да е вицепремиер. Всъщност не, той нямаше да стигне до тези си думи, ако имаше гражданско общество, защото щеше да е хвръкнал от Министерския съвет като зам.-министърка до САЩ още след като припомни за „опразненото столче“ на Анна Цолова…

И още по тази тема: протестиращите майки на деца с увреждания, които от началото на юни са в безсрочен протест с палатков лагер пред парламента, излязоха в сряда с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което поставиха редица условия и искания. Вместо да му се „махнат от главата“, както разпореди той преди седмица, майките настояха за реформи с ангажирането на европейски експерти от държави с успешни модели в интеграцията на хората с увреждания, както и за отмяна на националното представителство на организации на хора с увреждания, разследване на дейността на синдикатите и още оставки в Социалното министерство освен тази на освободената по-рано през деня Росица Димитрова. И браво на тези жени! Защото показват как всъщност не те са на главата на властта, а тя е на нашите.

На този фон БСП – социалистическата партия, с най-социален уклон – някак само маркира дейност по темата за хората в неравностойно положение. И иска вот на недоверие за провала на правителството в сферата на сигурността. А мотивите за въпросната искана оставка на кабинета са от телефонните измами до… пререканията между Валери Симеонов и министърката на туризма. ДПС щели да подкрепят червените. Отлично. Пеевски с Пеевски ще поиска оставката на Пеевски.

А останалите ще търкат талончета до постигане на пълно щастие.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни