Кметицата на София Йорданка Фандъкова ще отговаря за противодействието на тероризма в столицата. Задълженията за координиране на структурите при опасност от терористични актове и изпълнението на мерки за недопускането им са възложени на градоначалника. Действията ще се определят от назначена от кмета работна група, а при по-високи нива на опасност – съвместно с другите органи за сигурност. Това предвижда новият план за противодействие на тероризма в столицата.  И добре че сме изправени пред подобни глобални проблеми, които Фандъкова трябва да разрешава, защото иначе би трябвало да се справи с далеч по-дребната тема за невъзможния за дишане въздух в столицата. Разбира се,  когато и последният обитател на града предаде Богу дух в астматичен гърч, самата Фандъкова ще се отърве и от ангажимента с тероризма. Просто няма да има кого да пази.

Междувременно „Капитал“ съобщи, че собствениците на фирми или дялове от дружества ще трябва да декларират, че са изплатили „дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения“, ако искат да ги прехвърлят. Този абсурд – да декларираш, че си изплатил неизплатени възнаграждения – е заложен в образеца на една от декларациите, одобрени от министрите на правосъдието и на труда и социалната политика, които търговците трябва да представят пред Агенцията по вписванията при прехвърляне на фирма или дялове от нея. Хубавото на въпросната недомислица обаче е, че винаги може да се ползва като прецедент и така неплатилите своите данъци да декларират, че са ги платили.

А като заговорихме за плащане, доброволните войници ще са… платени. Защото каква друга да е една доброволна служба, ако не платена? Така ще имаме непрофесионални платени войници. И професионални – пак платени войници. Брилянтно. Впрочем цялата тая история с доброволната войска трябва да послужи за „извинение“ пред патриота избирател, на когото Каракачанов обеща невъзможното връщане на наборната служба. За да се чувства добре патриотът избирател – съвсем недоброволно ще плащат всички останали.

Две важни боледувания трябва да отчетем за деня. Първото – на Светлин Михайлов. Боледуване, което отложи избора на председател на СГС от Съдийската колегия във ВСС. И второто – на австрийския канцлер Себастиан Курц, което отложи посещението му у нас.

Иначе, лидерката на БСП Корнелия Нинова официално защити Валери Жаблянов, който смята, че Народният съд е „необходимо и неизбежно правосъдие“. Добре че в социалистическата партия има такива изключително мъдри люде като зам.-председателя на парламента, че да има кой да разгорещява политическия дебат и да има сблъсък между ГЕРБ и левицата. Ако разчитаме на вижданията им за промени в съдебната система, например – те са си едно.

Като пък стана дума за ГЕРБ – политическите аргументи отдавна са изчерпани. Ето например Цветанов вече дори не полага особени усилия да възпроизвежда политическа теза. Трябваше да даде интервю, в което да лъсне имиджа на премиера и да нападне президента – стори го. Борисов, казва неговият заместник, нямал бизнес с Пеевски. А пък президентът завиждал на премиера. А някой да даде после контраинтервю… Всичко си е чисто и просто – като къпан милиционер. И не на последно място – България над всичко, възкликна шефът на ГЕРБ в парламента малко след като обяви, че коалицията се целила в четиригодишно управление.

Ако ли пък не ви харесва Цветановата България – визите за Кабо Верде падат през май.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни