От цялата политическа седмица излезе, че в ГЕРБ силно са се колебали: дете с увреждания ли е Пеевски, или не? В крайна сметка очевидно са надделели аргументите, че е.

За какво става въпрос: неясно по какви причини ГЕРБ и „Обединените патриоти“ внесоха предложение за увеличаване на акциза на бездимните цигари. Очевидно неразбрали, че мярката не е дясна, а нали уж правителството е такова, управляващите решиха, че е адски наложителна подобна маневра в средата на годината. Щяла да напълни хазната. Разбира се, и джоба на няКОЙ.

Фаталния ход обаче направи Каракачанов, който се усъмни в решението и в това кого обслужва. Реакцията на Борисов беше немедлена: „Щом ще ме свързват с КОЙ, ГЕРБ оттегля предложението.“ Хубаво де, ама очевидно желанието да се прецака нечий бизнес за сметка на друг е по-важно и още на следващия ден ВМРО се оказаха „убедени“ в правилността на увеличаването на акциза. Парите щели да отидат за децата с увреждания. За какво друго да идат? А сега тия, дето пушат бездимни цигари, трябва да са съвсем наясно, че очевидно пречат на дете с увреждания. Едно конкретно дете.

Споменавайки Пеевски пък, не можем да си затворим очите и да не припомним друг момент от тази седмица – той очевидно е лидер и на ГЕРБ, и на ДПС, и на „Патриотите“. А БСП много ги е страх от него. С монолитната подкрепа от страна на Борисовата партия, Движението и тия непримирими с ДПС националисти минаха медийните поправки, предлагани от неуспелия шеф на ДАНС. Въпросните текстове целели постигане на прозрачност в средствата за масова информация. Ама каква прозрачност, то всичко е кристално ясно: 1) Пеевски медии няма; 2) И да има, те са добри и обективни, всички останали са „фабрика за фалшиви новини“.

И още яснота, но от дебата: 1) Йордан Цонев наизустява медиите, дето не са на Пеевски, и после ги рецитира; 2) Волен Сидеров дълбоко уважава ДПС; 3) За Вежди Рашидов Костов е виновен. Преди години пробва да обвини и Пеевски, ама явно е размислил. А, и още нещо – проблемите с Пеевски не се решавали в Народното събрание (щото той очевидно не ходи там), а зад ъгъла… И един бонус: ДПС депутатът е българският Доналд Тръмп.

Иначе – свърши Европредседателството. Слава богу, че беше само шест месеца. Защото сега такива „тържества“ по отчитането му текат, че ако беше по-дълго, ерата след него, която да преброи успехите Му, щеше да е поне петилетка.

И още: брат на депутат от ДПС, дето преди това е бил депутат от ГЕРБ, се оказа лидер на „наказателна група“. Наказателна група, за която има показания, че е поръчала на трети лица да запалят колата и да понабият данъчния инспектор Стаменов. Обаче тия третите (следите ли ми мисълта?) нито успели да му запалят колата, нито да го набият, щото някой четвърти побързал да го застреля.

България – страна европредседателка. Слава богу, вече бивша.

Вътрешният министър тая седмица заключи, че „ставаме по-добри“, ама нямал предвид себе си. Ако трябва да коментираме подобна констатация в негов стил – ами… прав е, на 50%. Той по-добър няма как да стане. В останалата половина от твърдението си… не е прав.

И последно: ако ви е залипсвал убийствено мръсният въздух в София, идете на море в Черноморец. Там радиацията е 50 пъти над нормата. Така де – държавата се грижи да ви разболява независимо от обстоятелствата, сезона и усилията, които е нужно да полага.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни