Българските превозвачи плашат с блокада на Брюксел, ако пакетът „Мобилност“ бъде приет. Значи, ще идат те пред Европарламента и ще извият хорà, най-вероятно. За да покажат патриотизъм и готовност да бранят жестоката привилегия да спят в кабината на камиона си, а не в хотел. Само че хорà извиваше и Кристалина Георгиева, но в знак на радост, а не на раздразнение. Другото, което превозвачите обявиха днес за втори път, е, че ще инициират референдум за излизане от ЕС. Не на Европа, да на спането в тира. Ами че то това си е цяла народопсихология. Като се започне от реформирането на съда и се стигне до еврофондовете. Ако Брюксел беше заплашил с действия омертата Борисов–Пеевски–Цацаров (и мнозинството им в парламента), и те тримата щяха да блокират белгийската столица…

Междувременно Окръжният съд във Видин оправда и четиримата обвиняеми за взривовете край Горни Лом през 2014 г., при които загинаха 15 души. Засега обаче няма виновни за „най-черния“ от поредицата инциденти в заводи за оръжия и боеприпаси през последните години. В същото време местните жители все още живеят в страх, тъй като там продължават да се съхраняват огромни количества боеприпаси, без да се спазват законовите изисквания. Удивителното обаче е, че по делото още в досъдебното производство не е изяснена причината за взрива. Отлична работа на прокуратурата, както се казва!

Инак, в последните години загинаха общо 19 и бяха ранени 18 души при взривове в „Арсенал“ – Казанлък, Горни Лом, Ловнидол, Петолъчката, Костенец, Мъглиж, Иганово. След всеки инцидент отговорните институции се заканват, че ще вземат мерки, но за нещастие, трагедиите отново се повтарят.

А тези, които не са умрели при нещастен инцидент, или ги пребива мъжът им, или… ги убива системата. Нищо че междувременно зам.-министърка отишла до САЩ с бизнес класа за 16 000 лв. на заседание, на което да се похвали как България напредва в интегрирането на хората с увреждания. Въпросната управленка може и да била сбъркала, че си взела билет в последния момент, казва тя самата. Ама важното били успехите на правителството. Успехи насред палатков лагер….

В тоя ред на мисли БСП поиска парламентът да не излиза в отпуск, докато не приеме законите за хората с увреждания. Било цинично, според Нинова, депутатите да лежат по плажовете, докато майките на деца с изоставане в развитието лежат в палатки пред Народното събрание. Чудна идея на Нинова за пресконференция. Ама и Пеевски не е в отпуск, пък кракът му не е стъпвал в парламента. Впрочем тя самата не е от най-редовните. Но важно е, разбира се, пред камерите да има загриженост за народонаселението.

Жизненият стандарт в България продължава драматично да изостава от този в ЕС. Страната е на дъното на класацията по реално потребление, измерено чрез паритет на покупателната способност в Съюза по данни от 2017 г., а също и чрез БВП на глава от населението. Реалното индивидуално потребление на българина, което се мери чрез паритет на покупателната способност и е мярка за благосъстоянието на домакинствата, е едва 55% от средното за европейските граждани, става ясно от данните на Евростат. Нищо, важното е, че има стабилност. Която струва толкова.

И понеже е лято – властта мисли и за курортите. Ето, заместник регионалният министър проверил днес плаж Корал за незаконно строителство, ама нямало да каже има или не, докато не се произнесе министър Нанков. Тоест докато Нанков не му каже какви са резултатите от проверката. Но пък и самият министър бърка – ето, вчера обяви за законни сгради, които по документи не са…

Важното е, че темата се припозна от Цветан Цветанов. Не можело курортите да бъдат превърнати в „една тишина“. Всъщност може. Тя, държавата, е една тишина, той за курортите се затормозил…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни