Дал, значи, Пеевски интервю в собствения си вестник „Телеграф“. Дал го е на някой безименен журналист (в смисъл – име на журналист няма). Предполагаме и как го е дал – на флашка. Дал го е на 19 февруари, за да са той и Левски, разбира се. Да бранят двамата рамо до рамо държавата. Единият – от турския поробител, другият – от Прокопиев. Та, докато обяснява как чрез медиите си разобличава (все така безименно) схеми, олигарси и приватизация, Пеевски казва на президента да внимава. За да не започне да брани държавата и от държавния глава.

„Ако смятат, че аз съм нещо лошо, да кажат защо“, призовава депутатът от ДПС президент и премиер, които миналата седмица си размениха обвинения за обвързаности с него.

И ако има добра новина от цялата тази история, тя е, че вече официално е срамно да си другаруваш с успелия млад мъж. Не че така лесно ще се разбие тая дружба, но доскоро издателят и неуспял шеф на ДАНС беше просто депутат от ДПС, а сега е срамно да те забъркват с него.

А като стана дума за срам… В понеделник се разбра, че главният прокурор Цацаров и бившият член на ръководството на БСП и пловдивски бизнесмен Георги Гергов не са се съгласили да се изнесат данни от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет за срещата им в ЦУМ. Това стана ясно от решението на шефката на Инспектората към ВСС Теодора Точкова, която е отказала информацията на в. „Сега“, искана по Закона за достъп до обществена информация. Срещата, известна като „ЦУМгейт“, бе оповестена от бизнесмена и издател Сашо Дончев, който съобщи, че в кабинета на Гергов Цацаров му е оказвал натиск заради съдържанието на издавания от него вестник „Сега“. Въпреки че у нас обикновено обществената памет е услужливо къса – не бе далеч времето, в което и Цацаров, и Гергов твърдяха, че в раздумките им по офиси и кьошета няма нищо притеснително. Ако допуснем, че това наистина е така, отказът им информацията да стане публично достояние е, меко казано, необясним. Естествено, здравият разсъдък говореше, че подобни срещи са, също меко казано, недопустими. Сега вече криенето на информация е абсолютното потвърждение на въпросната недопустимост.

Впрочем случаят е съвсем подходящ за президента Румен Радев. Ако желае да продължи със задаването на въпроси към публични личности. Но пък предупреждението на Пеевски може и да е сработило. Предстои да видим.

Междувременно програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков, който показа среден пръст в ефир, се оказа… жертва на езика на омразата. Или поне така твърди в свое становище Комисията за защита от дискриминация.

„Друг актуален пример за прекрачване на границите на демократичната дискусия и легитимната публична критика са появилите се, особено в социалните мрежи, ad hominem атаки с обидно и унизяващо достойнството съдържание от страна на определени политически групи и среди срещу личността на програмния директор на БНТ заради изразено от него мнение за състоянието и бъдещето на обществената медия“, се казва в позиция, публикувана на страницата на държавната Комисия.

Ама естествено, то средният пръст на Кошлуков си е съвсем истинско обещание за бъдещето на обществената медия. Та, в тоя смисъл прави са членовете на Антидискриминационната комисия.

А като заговорихме за медии, чешкият мултимилионер Келнер купил Нова телевизия. Въпросът е на кого ще я сервира…

И да не забравяме, вицепремиерът Валери Симеонов се заканва на колегата си Красимир Каракачанов, че няма да се яви съвместно с него на избори. Което си е умилителна заплаха. Въпросът е защо, след като е несъгласен с партньорите си, не иска да напусне властта веднага? Отговорът е ясен – заради стабилността!

А тя, стабилността, се крепи на ежедневните усилия на цялата държава (не само на Валери Симеонов)! Ето – полицията в Перник е открила десет гълъба и един заек, откраднати в началото на месеца от зоокъта в града. Похвални оперативно-издирвателни действия на униформените. Животните са върнати на зоопарка. Добре че не са лъвчета… иначе щяха спешно да ги поискат в Пазарджик. От първа страница на „Телеграф“.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни