В саркастичната рубрика „Вместо новини“ Емилия Милчева обобщава и коментира най-важните новини от политическия и обществен живот на България през изминалата седмица.

„Да ти пресъхне чешмата“ ще е новата клетва, макар в България 315 000 души от години да са на воден режим. Към тях ще се присъединят още стотина хиляди. Поне до април в Перник ще има вода по 6 часа в денонощие, а на трийсетина километра – в София, догодина ще мият улиците 24 пъти, близо два пъти повече от сега.

Пернишката афера е дежавю на софийската при кмета Янчулев през 1994 г. Тогава вицепремиерът в служебния кабинет на Ренета Инджова – Никола Василев, се чудеше как така никой не може да обясни защо източената вода от язовир „Искър“ превишава данните за консумацията. Четвърт век по-късно никой не обяснява какво се е случило с водата в язовир „Студена“ и кои индустриални предприятия и вецове са отговорни за преразхода. Негодуванието на хората среща дежурното „Прокуратурата проверява“. От Министерство на регионалното развитие и благоустройството обясняват как ще има проекти за рехабилитация на ВиК мрежата, за да намалеят загубите и пр., но нито един от властта не казва защо досега е крито реалното състояние.

Най-отчетливо е мълчанието на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Язовир „Студена“, от който черпи вода Перник, е един от комплексните и значими язовири. Какво означава това? Съгласно Закона за водите, Дирекция „Управление на водите“ към МОСВ отговаря за управлението и разпределението на водите на 53 комплексни и значими язовира. Общият им обем е 6839 млн. куб. метра, което е 87% от общия обем на всички язовири в България. На сайта на МОСВ има месечни графици за ползване на водите от „комплексните и значими язовири“.

В тези графици едва през ноември се откриват две писма с подписа на зам.-министър Красимир Живков относно ползването на вода от язовира. В първото, с дата 7 ноември, се казва, че поради ниския обем – 5,731 млн. куб. метра, се намалява водовземането, и е описана схема по колко ще се отпуска за битови нужди и колко – за пернишката „Топлофикация“ и „Стомана Индъстри“. Но 12 дни по-късно същият зам.-министър разписва второ писмо, където е посочен друг обем – 4,759 млн. куб. метра (близо милион по-малко, изпарил се за тези дни?!), удря се алармата и се забранява да се точи вода от „Студена“ освен за битови нужди.

Защо Екоминистерството не е предупредило по-рано за ниския обем на язовира и не е ограничило ползването на вода от него? Сега се оказа, че водите на язовир „Долна Диканя“, на който разчитаха да спаси положението, са заразени със салмонела. Чии фекалии, по дяволите, се изливат там, че има салмонела?

Поне тези проби няма как да се фалшифицират или да изчезнат, както стана с пробата от училището в ямболското село Дражево, където

22 деца, над една пета от всички ученици, бяха приети в инфекциозно отделение заради сериозно хранително натравяне.

„Госпожата в стола“ не съхранила проба, макар да е задължена. Фирмата, която доставяла храна във всички училища в община Тунджа, не била сменяна от години. Очевидно печели обществените поръчки на общината. На последните местни избори пети мандат за кмет на Тунджа взе социалистът Георги Георгиев.

Прокуратурата в Ямбол се самосезира заради натровените деца. Но не бива да се разчита на това. От всички новини за деца, приети в инфекциозни отделения с висока температура, диария и повръщане след почивки на Черноморието, „зелени лагери“ в планински хотели или след хранене в училищни столове нищо не е произтекло. По места всичко се покрива – и консумирането на негодна храна продължава.

Известно е, че българският хотелиер най-мрази да хвърля храна и може да готви на деца дори с вода за поливане. А Българската агенция за безопасност на храните не се справя с контрола не само на храната в училищните столове и лагери, но и с производството –

60 кг пушена скумрия на шайби и 50 кг суджук, заразени с листерия, са били пуснати в магазините и по-голямата част – изядени.

Мирише ли? Още по-миризлив е фактът, че 15,3% от българите обитават жилища с външна тоалетна, втори след румънците.

С малко фантазия Бойко-Борисовият тинк-танк би могъл да обърне тази новина в реклама на добро управление. През 2010 г., когато Борисов начеваше първия си мандат, външен нужник са ползвали една четвърт от българите – 24,6%. Днешните данни показват намаление с 9,3% за десетина години. А може просто да се обясни и с факта, че хората са емигрирали или измрели…

Ако Евростат бе продължил с проучванията на терен, щеше да открие още нещо – и да има външни нужници в България, вече няма вестник на пирон вместо тоалетна хартия. Не защото са трудно различими, а защото артикулът за задни части не е дефицитен както преди и е по-евтин от печатните издания. Защо да се цапат хората с ликуващите заглавия за избора на Иван Гешев за главен прокурор и на Сотир Цацаров – за началник на КПКОНПИ? Последният обеща да „събуди“ Антикорупционната комисия от актуалното ѝ състояние. Стани, стани, юнак балкански, от сън дълбок се събуди! Иде (г)робокопът на корупцията…

А докато Антикорупцията се разбужда, шпионски игри излязоха наяве на Балканите.

Руски служител на ГРУ (военното разузнаване) под дипломатическо прикритие е сниман при контакт със свой информатор в Сърбия. Българската следа (според сръбски дипломат) е в център, базиран в македонската столица Скопие, който обединява разузнавачи от България, Хърватия, Германия, Северна Македония.

Според външната министърка Екатерина Захариева обвинението към България е „нелепо и невярно“. Чак пък нелепо… Комшулукът си е комшулук, магистралите са си магистрали, а шпионажът си е шпионаж, той си е сред най-древните професии.

И друга новина в тази връзка, но от Пиренейския полуостров. Испанските служби разследват евентуална намеса на ГРУ във вътрешните работи на Каталуния. Според „Ел Паис“ има доказателства за подкрепа, оказвана от Москва на сепаратистите – елитната военна част №29155 била създадена за организиране на координирана кампания по дестабилизация на Европа…

Обявеният в края на октомври за персона нон грата руски дипломат в България също беше кадър на ГРУ. Явно и партньорските служби дават координиран отпор на гереушниците. Ако оставят на нашите, ще ги водят на риба на язовир „Копринка“.

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни