Докато Гърция ратифицира Истанбулската конвенция (днес), вчера в България мъж преби до смърт майката на детето си. Важното е, че ние сме с джендър по-малко, дето се вика. Е, и с една 19-годишна жена – също.

Хубавото на цялата работа е, че премиера Бойко Борисов никак не го интересуват теми, от които му спада рейтингът. Затова пък е подел инициатива Европа да затваря границите си за бежанци. И понеже това е тема на патриотите, предлагам следващата, която ще им вземе, да е за преименуването. Джендъра, естествено – също.

Най-хубавото в цялата история обаче е, че президентът Румен Радев след седмица усилени критики срещу правителството видя как то диктувало дневния ред на Европа. Видите ли, успешно било Председателството. Чудя се дали това му заключение няма общо с някои социологически сондажи…

В понеделник Цветанов обори социологическо проучване на БСП от неделя. Естествено, това на социалистите е, че между ГЕРБ и БСП почти няма разлика, а това на ГЕРБ – че Борисов води с 4%. В общи линии, тия данни, както е известно, нямат кой знае какво значение, защото важното е кой брои бюлетините. Е, и… кой чете новините, е важно. В този план – не забравяйте да следите какво ще каже Комисията за защита на конкуренцията за „Нова телевизия“.

Инак, Цветанов щял да краде кметове на БСП. Нормално – то ГЕРБ са откраднали цялото БКП.

Полицаи арестуваха кмета на карловското село Войнягово в момент на получаване на подкуп. Този факт най-вероятно ще бъде представен след време като „корупция по високите етажи на властта“. А тя, властта, че е с манталитет на селски кмет, е ясно, но все ми се струва, че важните подкупи не се мотаят ей така, на ръка. И със сигурност не са във Войнягово.

А като стана дума за подкупи, не че нещо, но е добре да се види казусът с „моловете“ в Слънчев бряг. Ето, днес бе оповестена проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за законосъобразността на преместваемите обекти в курорта. Заведенията „отговарят на предвидените в схемата конфигурация в план и местонахождение“, посочиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. „… за тези преместваеми обекти са издадени разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър“, допълниха оттам и така на практика прехвърлиха топката в полето на министърката на туризма Николина Ангелкова, която отговаря за схемите за разполагане на обектите. Малко след това пък вицепремиерът Валери Симеонов опроверга твърденията със статус във Facebook.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пренебрегва констатациите на подопечната му ДНСК, която с писмо от 13 юни определя заведенията „Дъ Уан“, „Кубанита“, „Какао бийч“, „Дел Мар“ и „Бедрум“ на плажа в Слънчев бряг за незаконни и разпорежда на кмета на Несебър в срок до 15 работни дни да ги премахне, става ясно от написаното. Е, добре, кой лъже сега? И колко струва това? Че плащаме ние, е ясно.

И още нещо. Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е възстановил статута на паметник на културата на макар и вече съборената „Двойна къща“, намираща се на столичния булевард „Васил Левски“. Несъществуващата сграда отново по документи ще е архитектурен паметник на културата със статут „за сведение“. Отлично.

Така скоро ще има и други статути. Строителна площадка със статут „плаж Корал“. Ски писта със статут „Пирин планина“. Слънчев бряг за бедни със статут „Поляните край Синеморец“. Бардак със статут „България“.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни