Кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева изнудвала бизнесмен в „житейски смисъл“. Тая мъдрост произведоха с общи усилия шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев и председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Значи, не изнудвала бизнесмена в наказателноправен смисъл, а в житейски. И добре че поне е житейски, защото толкова много смисли могат да се изобретят – всеки еднакво далеч от конкретността…

Иначе, ден след зрелищния арест на Иванчева, при който тя провися над 5 часа с белезници на централно софийско кръстовище, бяха оповестени детайли около екшъна. В основата на всичко стоял „инвеститор с европейски начин на мислене“. Поради своята европейскост той подал сигнал срещу Иванчева. Същата европейскост обаче не му е попречила да преговаря с нея (по данни на прокуратурата) да му направи отстъпка от цената за рушвета. Един вид – промоция.

Но да оставим това и да видим друг детайл. Значи, бизнесменът с европейски нрав, за да даде подкуп на кметицата, ползвал посредник. По данни на Гешев и Георгиев, във вторник посредникът получил 70 000 евро от бизнесмена европеец в една среща, а в друга среща предал на „зам.-кметицата“ 56 000 евро, като задържал за себе си комисиона от 14 000 евро. Зам.-кметицата и кметицата си тръгнали от срещата с посредника, която била на „Кристал“, защото там им се сторило по-малко населено от околността на УАСГ, и тогава били пипнати от полицията. За да е по-сочно обяснението, Гешев каза, че по банкнотите имало следи от всички арестувани – „всички светнаха“. Светнал бил и посредникът, ама той си признал всичко в писмено обяснение. Не е ясно в какво качество е писал въпросното обяснение – на свидетел, на обвиняем? И защо като всички „светят“, само Иванчева се оказва с белезници, а посредникът, за когото се твърди, че е кадър на ГЕРБ, е бил без белезници?

И последно много хубаво изявление от епичната пресконференцията. Документирано е: шефът на спецпрокуратурата обяви, че Антон Тодоров присъствал на цялата акция в качеството си на кибик. Това обаче не е новина – Тодоров в това си качество народен представител стана.

А като заговорихме за качествата на депутатите, в традиционните си речи по повод новата пленарна сесия друг един с подобни на Тодоров качества обяви, че в България има двама политически лидери: Веселин Марешки и Бойко Борисов. Досещате се, гръмкото изказване направи… Марешки. Още по-хубавото е, че лидерът на партия „Воля“, която подкрепя всяко решение на управляващите, се оказа, по думите му, виден опозиционер.

И още от парламента: ДПС искало нов тип управление. Не е ясно какво още желае партията от Борисов, като той ѝ дава всичко. Може би да номинират Пеевски за шеф на ДАНС?

Министър-председателят пък разпореди на министрите да ходят и да осветляват президента Радев (който нали живее на тъмно) по всички въпроси, които му били неясни. С радост ще следим тая комуникация и кой първи ще умре от досада, както и как ще се образуват няколко скандала, без нито един от тях да „освети“ Пеевски или Цацаров.

И разбира се, протест по Черноморието. Протест в защита на застрояването на Синеморец, Варвара и Резово. Също както в Банско. Чак на почерка на Цеко Минев прилича. Очакваме недоволните от засега незастроените южни села да дойдат в София (с превоз на правителството) и да поискат да живеят в мръсотия и строежи, за да им се развива районът.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни