Очаквано и без срокове лидерите на Европейския съюз заявиха недвусмислената си подкрепа за европерспективата на Западните Балкани. Новина няма, защото развоят бе известен. Важното оттук нататък е, че поне за седмица телевизиите наред с „мечтите“ на Захари Бахаров ще продават и мечтания образ на българския управник в лицето на Бойко Борисов. Прегърнат с Меркел. Разговарящ до късно през нощта с Макрон (защото всички „парле ву франсе“). Слънчеви снимки, празна от коли София и европейска сговорчивост. Разбира се, тя в българските очи изглежда като маса за работна среща, осеяна с розови листенца. Да, не сте се объркали – розови листа, накъсани като в кадри от спалня в треторазрядна сапунка. Всъщност вече и в сапунките такъв декор се смята за кич. Тук – не. Тук се смята за красиво, изискано и посрещаме най-висшите европейски политици в подобна атмосфера. За да допълни кофти вкуса, който остава, че на фона на цялата тази любов, демонстрирана пред камерите, България продължава да е страната с проблеми в областта на правосъдието. И да, остава под мониторинг.

А като говорим за правосъдните ни провали… Апелативният спецсъд окончателно върна на Спецпрокуратурата делото срещу бившия икономически и енергиен министър от кабинета „Станишев“ Румен Овчаров, обвинен в безстопанственост и длъжностно престъпление. Подобно на първата инстанция, апелативните магистрати са напълно съгласни с възраженията на защитата, че обвинителният акт е неясен, тъй като в него липсват конкретни дати и действия, за които се твърди, че са престъпления на ексминистъра. Чудно се борим с корупцията по високите етажи на властта. Съвсем като за учебник… с негативни примери.

В същото време извънпарламентарната опозиция свиква протест срещу рестартирането на АЕЦ „Белене“. „Демократична България“ казва, че премиерът Бойко Борисов е излъгал избирателите, и го обвинява в „двойна игра“ в политиката и в задкулисни действия с БСП. Премиерът е наречен „лъжец“ и в края на обръщението си от „Демократична България“ призовават за оставката му заради втората атомна централа и за това, че изпълнява плановете на Кремъл.

Иначе, Народното събрание одобри финално доклада за работата по парламентарното разследване на продажбата на енергийните активи на чешката ЧЕЗ у нас на пазарджишката компания „Инерком“. С документа, който реално е без никакво значение за хода на сделката, мнозинството в парламента обяви фирмата на Гинка Върбакова за нестратегически инвеститор, който не отговаря на изискванията, заложени в Стратегията за приватизацията на електроразпределителните дружества от 2004 г. От това, разбира се, не следва нищо. Както не следваше и от създаването на Комисията. Както не следва и от повечето изводи, на когото и да било за каквото и да било.

Единственото, което има значение по тази територия, е какво се разбират Борисов и компания, и то не в парламента. Всичко останало служи само за шум в системата. Впрочем затова и държавата ни е под мониторинг. Нищо че Меркел и Борисов се държат за ръка пред камерите…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни