Бурна седмица.

Валери Симеонов обяви, че ще напусне кабинета. Ама друг път.

Парламентът пък прие скандална поправка, с която опрости стотици милиони от приватизационни сделки, които иначе Кирил Домусчиев и Делян Пеевски щяха да дължат на държавата.

В тоя ред на мисли няма как да не изникне един въпрос. Нали акцизът на бездимните цигари (30 млн.лв., ако не се лъжа) щеше да иде за децата с увреждания, по думите на ГЕРБ? Сега излиза, че децата с увреждания (ако пак следваме логиката на ГЕРБ) ще трябва да додадат още горе-долу толкова само за радостта на Домусчиев?

И още: с две решения, които бяха обявени почти едновременно, Комисията за защита на конкуренцията забрани сделките за придобиването на електроразпределителното дружество „ЧЕЗ България“ и „Нова телевизия“. Ако се четат мотивите на регулатора, не става ясно защо са взети тези решения. Но ако се сетим, че сме в България, картината се прояснява просто защото регулаторът не е независим, а сделките се подготвят така, че да бъдат удобни. На КОЙ ли?

Междувременно в Южна България пламна чума по дребния преживен добитък. Чуден повод Корнелия Нинова да се снима… с коза. Всъщност драмата на населението е голяма, а генералният проблем не е в евтаназирането на животни, а че самата Българска агенция за безопасност на храните не изпълнява собствените си разпоредби. Което води до хаос, паника и неправомерни действия. А те от своя страна водят до психоза, популизъм и Корнелия Нинова с коза. Водят и до поредица фалшиви новини, промиващи и бездруго промитите родни мозъци.

А като заговорихме за фалшиви новини, радио „Свободна Европа“ обяви, че се връща в България, за да се бори именно с фейк информацията и да налага демократични стандарти. Впрочем това е чудесна оценка – че почти три десетилетия след началото на прехода България се връща в изходна позиция. В тоя смисъл можем да разглеждаме първия партиен и държавен ръководител Бойко Борисов като първия партиен и държавен ръководител Тодор Живков. И не – вече няма нужда „Свободна Европа“ да се заглушава. Ще се дави във фалшива информация. За което Пеевски ще получава подаръци от парламента.

През седмицата Бойко Борисов обяви, че срещу ГЕРБ се водела операция от старите ченгета и се казвала „Пречупване“. Неговата теза беше доразвита от народния представител от партията му Тома Биков, който разпозна три центъра, водещи атаките – президента, БСП и Цветан Василев. А самата атака била по линия на чумата по козите и къщата в Барселона, свързвана с близки до Борисов, за която се появиха два съвсем фактологични клипа. Изобщо, чумава работа с подставени лица.

Колкото до ситуацията извън т.нар. жълти павета, берковишката полиция се оказа особено бдителна за нарушения на закона. Така през седмицата се проведе специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност, при която е установено, че 28-годишна дама съхранява в дома си 65 грама ситно нарязан насипен тютюн и 25 саморъчно свити цигари без български акцизен бандерол. Тютюнът и саморъчно свитите цигари са предадени от госпожата. Ето, борим се с контрабандата, за да пълним бюджета, че Пеевски и Домусчиев чакат…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни