Една трета от българите харесвали правителството, обаче над половината не одобрявали неговата работа – това сочат данни от социологическо изследване. Значи, ако го приемем за вярно, то съвсем доказва онази мъдра мисъл, че избирателят у нас е кентавър шизофреник. Или иначе казано, на някаква част от хората Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и компания са им симпатични, обаче същевременно са съвсем наясно, че управлението е кофти. Чудна равносметка за гласуването „по картинка“ е това.

Иначе, едрият бизнес у нас, обединен в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), и големите телевизии, членове на АБРО, се обявиха срещу подготвените законови рестрикции на лотарийните игри, които ще ограничат агресивната реклама и продажбата на лотарийни билети. Истинска изненада! Още по-хубаво обаче е, че възмущението се примеси с многострадален клип – в него актьорът Захари Бахаров твърди, че Националната лотария давала мечти на хората. Разбира се, те, мечтите, зависят от хората – нечии мечти се простират до това да търкат билетчета, на други – до покоряването на върхове… Разбира се, тия, дето мечтаят за лотария, избират правителство. Същото правителство, което хем харесват, хем знаят, че не работи. Но те така и мечтаят – за печалба, като знаят, че от опитите си да стигнат до нея единствено обедняват…

Колкото до политическата ситуация, тя, както винаги, е удивително съдържателна. ГЕРБ обвини БСП, че опитва да хвърля петно върху Българското председателство, защото БСП от своя страна подкрепяла протестите на превозвачите. А те са срещу предлаганите от Брюксел по-строги правила, които включват повече разходи за работодателите за командировки и осигуровки на шофьорите. Опасенията са, че така българските фирми ще фалират, а бизнесът им ще бъде иззет от западните конкуренти. БСП пък използва недоволството, за да обвини ГЕРБ, че не са защитили в достатъчна степен българския бизнес. Добре че е това Председателство, та социалистите и хората на Борисов да има за какво да се карат. Като свърши, пак ще трябва да се върнат на противопоставянето „комунизъм“ – „антикомунизъм“, защото актуалните събития от вътрешнополитическия ни живот не могат да ги скарат.

И още: информационният поток донесе новината, че млад мъж е бил намушкан с нож в тролей в София. Причината – направил забележка на няколко деца, плюещи обелки от семки по пода на превозното средство. Към него се насочил мъж, пътуващ с децата, и го намушкал. Тук похищението на мисълта действа по-бързо, по-точно и по-свирепо и от ИДИЛ.

Съдийската колегия на Висшият съдебен съвет прие във вторник принципна позиция, с която се зарече да реагира на всяка безпринципна медийна атака, която цели обругаването на съдии. Позицията бе приета с 10 гласа за и 2 против. В нея се казва, че Съдийската колегия ще подкрепя магистратите всеки път, когато се накърнява независимостта на съдебната власт и на отделните съдии. Институцията призовава и останалите власти в държавата да подкрепят ВСС в борбата срещу „обругаването на съда“. Поводът за позицията са нападките срещу съдии в ПИК и „Правен свят“. Междувременно собственикът на агенция ПИК свика протест в своя защита… на който дойдоха бившият шеф на фен клуба на ЦСКА Димитър Ангелов – Дучето, и депутатът от „Обединени патриоти“ Борис Ячев. Те щели да вадят Сорос от Темида. Като цяло – дори вече като цирк не струват тия дейности…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни