Вторият човек в управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов си остава втори, макар и да не е първи в парламента. Освен това ще има възможност да отдаде всичките си сили, (спортна) злоба и енергия на кампанията за европейски избори като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ – какъвто неизменно е бил през всичките години от създаването на формацията до ден днешен. Изпаднали в истеричен пароксизъм медии предаваха на живо кацането на Цветанов на летището, проследиха го до срещата му с Първия и накрая излъчиха и изявлението му в парламента. В стилистика, достойна за първото предаване в ефир от Си Ен Ен на бойните действия от Войната в Персийския залив.

Култура на цинизъм и алчност

Три оставки – на министърката на правосъдието Цецка Цачева и на зам.-министрите Ваня Колева и Красимир Първанов – предхождаха оставката на Цветанов като депутат, председател на ПГ на ГЕРБ и шеф на парламентарната Вътрешна комисия.

Това е резултатът от пиесата, наречена „Апартаментът“, в която пушката, окачена на стената в първо действие, изстреля халосен патрон в края на представлението. Цветанов си е купил евтино скъп апартамент – в луксозна сграда, с частен асансьор – за малко над 600 евро/кв.м. И това не е всичко. За скъпия апартамент в сградата „Летера“ той дава два на фирмата строител „Артекс“ и доплаща 100 000 лв. Е, това вече е нещо друго. Но не е. В същия ден, в който оформя сделката си, „Артекс“ продава апартаментите на човек, който не е случаен, а бивш подчинен на Цветанов – за 470 000 лв.

На нито един въпрос, свързан със сделката, зам.-председателят на ГЕРБ не отговори в парламента, където направи изявлението си. Затова пък демонстрира християнконсервативни ценности и дори повече – тъждественост на семейството и партията. Научихме, че е съгласувал решението си със съпругата си и с премиера и партиен лидер. „Винаги съм се ръководил от семейните ценности. Знам, че ако има проблем, страдат децата. Ако има развод, страдат децата“, заяви Цветанов, за да обори спекулациите, че иска да разцепи ГЕРБ. Тоест развод между Борисов и него е невъзможен, защото партията ще пострада. Ако пострада партията, ще застраши властта им, а ако паднат от власт, следващия път може да се вдигнат по-трудно. Не разбрахме кой е бащата и кой майката от основателите на ГЕРБ, но пък винаги могат да се възползват от френските формуляри за „родител 1“ и „родител 2“…

Научихме, че Цветанов подава оставка не защото има проблеми със сделката, а от солидарност с други невиновни, от лоялност и защото е жертва („В случая жертвата бях аз.“). Сега остава институциите, които проверяват случая, да заверят истинността на изявленията му. Така както НАП го оневини за ония шест апартамента – и сега вероятно ще повтори. Несъмнено ще я последват прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Защото в противен случай ще се наложи ГЕРБ да осиротее – и да падне от власт. Институциите в България са се превърнали в печат на беззаконието и никак не е трудно да се прогнозира изходът от проверките на управляващи или техни приближени.

Цялата тази история е просто пореден нагъл пример за семейно съдружие на цинизъм и алчност. Защото предишните сме ги забравили до един – „кръстените“ меверейски акции, чиито сметки плащаме досега; четене на „присъди“ от парламентарната трибуна за „лекари убийци“; разпищолването с подслушванията; възпиране на разследвания срещу приближени. И винаги невинен.

За Борисов обаче той е удобният лош герой. Ето, нали заради всичко това не стана кандидат-президент, нито повтори мандата на вътрешен министър? Но все така е Вторият. В сравнение с имотния ламтеж на Цветанов, Борисов изглежда такъв… безсребърник, продължавайки да обитава родната си къща в Банкя с цъфнала магнолия отпред.

Наивно би било да очакваме покаяние от Цветанов. Няма други, освен политиците, които са непогрешими, маниакално самоуверени и винаги готови да излъжат. Последното – защото избирателите искат добри новини. Нали предпочитате да ви обещаят сладолед, вместо да ви кажат, че сладкарницата затваря? Не можеш да се справиш с истината, както казваше Джак Никълсън във филма „Доблестни мъже“ от 1992 г. Дори и да се намери някой Джеръми Паксман, който да зададе повече от 12 пъти един и същи въпрос на Цветанов, няма да получи истинския отговор. Само правилния.

А на следващия ден след оставката на Цветанов ДНСК „амнистира“ небостъргача на „Артекс“, че е законен. Същият, за който тежаха подозрения, че е предмет на политическа услуга с промяна в Закона за устройството на територията, гласувана от парламента в края на 2017 г.

Нищо не е такова, каквото изглежда

В тази история с евтини луксозни апартаменти има и други участници. И те съвсем не са второстепенни герои. Например известният банкер Левон Хампарцумян. На 15 юни 2018 г., когато Хампарцумян е бил все още начело на „Уникредит Булбанк“, свързана с „Артекс“ фирма е получила кредит от 28 млн. лв. от банката, а Хампарцумян – апартамент от фирмата в сграда „Виделина“ за около 660 евро/кв.м, разкри „Биволъ“.

На приблизително същите цени „Артекс“ са продали жилища и на Цецка Цачева, Красимир Първанов, Вежди Рашидов. С купен изгодно апартамент в сграда с мотото „Осмели се да поискаш всичко“ се е сдобила и съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов – Елисавета, две години преди да се омъжи за него. В действителност платената от нея цена за квадратен метър е по-ниска дори от обявените вече – 382 евро/кв.м.

Впечатляваща е клиентелата на „Артекс“, която обича да кръщава сградите си така, както Цветанов – акциите си в МВР навремето. Но ето че и една тераса надвисна над реномето на фигура, в която е съсредоточена твърде много власт – председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Същият, който като прокурор отказа да образува разследване за търговия с влияние по скандала „Мишо Бирата“ (скандалните телефонни записи на разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, в които премиерът му нарежда да прекрати проверката в пивоварна „Леденика“, защото е обещал на президента Първанов „да не го закача“). И същата комисия, която сега проверява Цветанов.

Разбира се, не става въпрос за тераса, която шефът на КПКОНПИ да остъкли, за да си сложи чушкопека, а за 186 квадратни метра площ, вписани в нотариалния му акт, върху които има и постройка. Но Пламен Георгиев е декларирал в имотната си декларация другата тераса от тризонета си, която е четири пъти по-малка. В писмения си отговор Георгиев използва трите любими клишета на политиците (и пиарите им), когато са засегнати: „медийна манипулация“, „активно мероприятие“, „компроматна кампания“. Но така и не казва за терасата.

Иначе има нещо потресаващо в наглед простичката история, че една частна фирма е осигурила просторни апартаменти – на цени от 2 до 5 пъти под пазарните – в луксозните си сгради на определена категория лица, повечето от които публични фигури. Така действаше специалното снабдяване със специални цени за висшата партийна номенклатура преди 10 ноември 1989 г. Потресаващото е непукизмът на действащите лица – увереността, че могат да действат безнаказано, което се потвърждава от белите конци, с които е съшит този „-гейт“. Дори не са се опитали да прикрият покупките чрез по-комбинативни ходове, убедени, че нищо няма да им се случи.

Но нима не беше така и при скандалните заменки на Тройната коалиция или с морските имоти на висши магистрати на нереално ниски цени? Всеки скандал изтрива спомените за предишния като с електрошок. И какво от това, ще кажете. Наистина, какво от това? А и гробището на политическите трупове не е като другите – винаги може да вампирясат.

* Заглавието е вдъхновено от карикатурата на Христо Комарницки

Заглавна снимка: Стопкадър от интервю на Сашо Диков с Цветан Цветанов, озаглавено „Непризнати успехи, неразбрани усилия“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни