За 10-годишен период населението на България е намаляло с над 416 000 души. През 2007 г. в България са живеели 7 518 000 души, а през 2017 г. населението ни се е стопило до 7 101 859 души, показват данните на Евростат. Нещо като от картата да изтрием Бургас. Всичко обаче е наред, защото дори да намаляваме стресиращо, приходите от „Националната лотария“ от останалото население растат. Ей на това му се вика работеща икономика. По български.

Какво друго ни каза днешният ден: след двегодишно обсъждане реформата в ТЕЛК се връща в изходна позиция. Разбира се, в името на стабилността се случва тая работа. Така след всички работни срещи, участия на експерти и граждани в комисии, дискусии, обсъждания, преговорите по концепцията за реформа в експертизата на работоспособността са отново в изходно положение и започват отначало. В тоя смисъл – добре че повечето проявления на образователната реформа се измерват в „Балканджи Йово“ и „Под игото“, че ако беше по-дълбинна, можеше само те да останат в учебниците по литература…

Първа инвестиционна банка (ПИБ), която през февруари твърдеше, че не е поемала ангажимент към финансиране на сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от дружеството на Гинка Върбакова „Инерком“, още на 19 декември 2017 г. е издала писмо за подкрепа, с което заявява интерес за участие във финансирането. Това обяви шефът на анкетната комисия по казуса Жельо Бойчев (БСП). Интересна работа, само да не се окаже накрая, че Гинка – и тя като Георгиус – е аватар на някого, дето само Борисов знае кой е.

Иначе, президентът Румен Радев планира визита в Москва през май, където се очаква да се срещне и с руския си колега Владимир Путин. За това съобщава „Клуб Z“, позовавайки се на свои източници. Очарователна информация е това. И безспорен политически ход, който избутва България дори от прословутата втора скорост на ЕС. Най-добре Радев още отсега официално да се обяви и той в битката на Корнелия Нинова за киселата краставица (помните консервните драми на соцлидерката) и да се свършва с имитациите.

А като споменахме имитации, няма как да не се сетим за Бойко Борисов и управляващите. Ето, анализите на четири лаборатории към Организацията за забрана на химическите оръжия потвърдиха британските заключения за нервнопаралитичното вещество, използвано миналия месец за отравянето в Англия на бивш руски двоен агент и дъщеря му. Великобритания твърди, че веществото е произведено в Русия. В тоя смисъл крайно време е България да се определи с Европа ли е, или с Москва. Защото именно родното правителство обясни, че за да заеме позиция, трябва да излезе заключението на Организацията за забрана на химически оръжия. Излезе – сега какво ще чакаме? Руския Годо – винаги е опция.

И за край – трети ден вече в публичното пространство се говори за новото дясно обединение „Демократична България“. Всъщност новината е не че лидерите на „Да, България“, ДСБ и „Зелените“ се обединяват, а че цели три дни не са се скарали. Чак успяха да подпишат и декларация. Окуражително начало, само с малката забележка, че седмицата още не е приключила…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни