И друг път се е случвало говорител на Президентството да обяснява в изявление думите на държавния глава. Но този път в светска държава, каквато е България, Българската православна църква изяснява какво е казал президентът. Според „Дневник“ обяснението какво е правил българският президент по време на мъмренето от руския патриарх Кирил, е публикувано само в канала на английски език за абонати, а не на официалната страница на БПЦ. Според отдел „Връзки с обществеността“ държавният ни глава се държал достойно на срещата с руския патриарх.

Почти всички медии отбелязват като „историческа“ стъпката, която направи българският министър-председател Бойко Борисов при посещението си в Скопие. Български премиер участва във възпоменателната церемония „в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи от територията, на която днес е Република Македония“, както съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Досега жертвите бяха съобщавани като евреи, депортирани от територията на Северна Гърция и Вардарска Македония.

Всички посочват, че Борисов е първият български премиер, който участва във възпоменателната церемония. Но е важно да припомним, че Борисов е бил премиер вече три пъти досега. Точно след посещение в Македония през февруари 2013 г. той подаде оставка като премиер. Служебният министър Марин Райков е назначен със заповед на президента Росен Плевнелиев на 13 март, ден след датата, на която през 2013 г. е отбелязвана годишнина. На 12 март 2013 г. нямахме премиер, който да отиде. Но след това трябва да питаме защо и самият Борисов не я направи досега.

Преди да отпътува обаче, премиерът беше обграден от коалиционната частна охрана на паметта в лицето на вицепремиера Валери Симеонов. В неделя той призова Борисов да не се извинява за депортирането на 11 343 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия в концлагерите на смъртта. Според неговата декларация „България ще поеме вината за престъпления, извършени от друг режим и друга държава – хитлеристка Германия“. Отвъд скандала на Симеонов, дано чуем, че българският премиер изрази скръбта ни за всеки човешки живот. До края на деня обаче част от медиите потопиха церемонията в новини за бъдещо сътрудничество между премиерите на България, Македония и Румъния.

Вътре в страната прокурорът Сотир Цацаров отвори нова страница – наред с президента Румен Радев оспори пред Конституционния съд последните поправки в Закона за частната охранителна дейност. Ако поправките бъдат приети, кметовете на общини ще могат да наемат частни фирми за охрана на цели населени места. Цацаров не пожела търговци да влязат в храма на охранителната дейност, която е в правомощията на държавата. А президентът даже каза, че това е „абдикация“ от грижата за сигурността на хората.

Специализираният наказателен съд се изправи срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин. Те са обвинени заради едни пари, чието харчене не са контролирали. Това било първото дело за корупция по високите етажи на властта.

Петър Москов, бившият здравен министър във втория кабинет на Бойко Борисов, е обект в друго дело на Специализирания наказателен съд по три обвинения – заради дарение на три ваксини от Турция. Прокуратурата смята, че действията на министъра са довели до неимуществени вреди, които се изразяват в създаване на недоверие в авторитета на Министерството.

На 12 март, докато България затваря едни страници в световната история, бивши министри на Борисов отварят предимно страниците на папка „Дело“.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни