Изпратили на главния прокурор Сотир Цацаров „съмнителен пакет“. Пратката била оставена от „съмнително лице“ на служебния вход в Съдебната палата. При проверката на скенер е установено, че вътре в пакета е намерена кукла, омотана с кабели, контакти и щепсели. Изпратен е сигнал до МВР. Към мястото на инцидента веднага са насочени екипи на МВР и ДОТИ, които проверяват съдържанието на пакета, дали има бомба, или не.

Можеха да питат. В пакета бомба няма, няма антракс, няма нищо, застрашаващо живота на главния прокурор. Защото всички едри риби не изглеждат никак заплашени от обвинението. Та затова няма за какво да му отмъщават. Ако Цацаров вместо депутата Суджук проверяваше Бойко Борисов, или вместо избягалия Цветан Василев – народния избраник Пеевски, да каже човек, че има от какво да се страхува. Сега е напълно защитен.

Като стана дума за защитени пък, няма как да не се отбележи, че месец след като беше избран за шеф на Антикорупционната комисия, Пламен Георгиев се сети да обещае, че „ще спазва закона“.

„Основен принцип на правовата държава е върховенството на закона и намирането на точния баланс между обществения интерес и защитата на конституционно гарантираните права на човека. Уверявам ви, че новият орган в лицето на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество ще изпълнява законовите си задължения при пълна прозрачност“, каза Георгиев. Същият Георгиев, който като назначен от изпълнителната власт, преди дни забрави, че няма право да ругае съда…

Иначе, Цецка Цачева набеляза няколко мерки за затягане на контрола в затворите. Сред тях са форсиране на прословутите „гривни“ за осъдени на по-леки наказания, проучване на добрите практики за технологични новости в затворите – например термокамери. Всичко това е чудесно, но не става ясно защо просто не разширят щата за чистачки. Хем сигурно, хем по-евтино. Иначе правосъдната министърка щяла да разсекретява записа на бягството на двамата рецидивисти от миналата седмица. Не е ясно защо – ние комедии гледаме често. Всяко участие на самата Цачева. И разбира се, на шефа ѝ.

Споменавайки шефа на Цачева (разбирай – Бойко Борисов), щом заплашиха „стабилността му“ – и мигом за пореден път той даде заден. Под заплахата от многохиляден протест на хора с увреждания и растящо недоволство към дълго подготвяната реформа в експертизата на работоспособността, премиерът разпореди изтеглянето на единствения публикуван до момента за обществено обсъждане проект за нормативен акт, свързан с отлаганите още от предходния му кабинет промени. Нареждането дойде няколко часа след като стана ясно, че в сряда се очаква около 6000 души с увреждания (някои от които ще излязат за първи път от домовете си) да се съберат на национален протест на площад „Независимост“ срещу реформата.

А реформата най-общо предвижда медицинската експертиза да не води автоматично до социални придобивки като инвалидни пенсии и други, а допълнително да се оценява каква подкрепа да получи човек според това дали може да работи, или не. Реформа, която по същество не е лоша. Ама е лошо да има и най-малка заплаха за стабилността.

И като за първи ден след празници: дълго пазената, но иначе напълно известна тайна най-сетне бе изнесена от Социалното министерство. Така наречената втора пенсия няма да достигне и 50 лева за повечето хора. Отлично. А първата ще достигне едва 500, примерно. Само стабилността не Му пипайте. Че ако и за пенсии се организират протести преди края на Председателството, ще фалира държавата от раздаване…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни