Доходите в България щели да достигнат средноевропейските след 10 години, твърди вицепремиерката Екатерина Захариева. Удивителна прогноза, дори не толкова заради нейната достоверност – нея ще я разберем след 10 години. Удивителна от гледна точка на перспективата, че се очертава да достигнем някакви средни нива на европейскост чак 20 години след приемането ни в ЕС…

Извън пожеланията пък – малко данни. На трима българи в трудоспособна възраст от 15 до 64 години се пада по един пенсионер на възраст над 65 години, показват данни от анализ на Евростат за степента на зависимост на възрастните хора в ЕС от трудоспособното население през 2017 г. Средният показател за ЕС за възрастовата зависимост на европейците над 65 години към пълнолетното население е 19,4%, а у нас е почти 32%. Найс, а?

Както се вижда… по всичко сме далеч от Европа, която иначе председателстваме. Изглежда обаче, че по показателя „върховенство на правото“ сме на светлинни години. В сряда, по време на делото „КТБ“, стана ясно, че Специализираната прокуратура и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще проверяват съдии, които гледат наказателни, граждански и търговски дела, образувани срещу свидетели на прокуратурата по делото за източването на КТБ. Твърдението направи шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. И понеже няма закон в България, който да дава възможност на съда да преценява дали да образува или не дело, когато е сезиран с редовна искова молба или тъжба, подобни проверки срещу магистрати означават само едно. Натиск. В пряк смисъл. Преносен в тази ситуация няма.

Колкото до всичко останало… БСП и „Атака“ се скараха кой е по-голям русофил. Стигна се до бой между „агитките“ на двете партии. И двете страни – закичени с георгиевски ленти. Корнелия Нинова зове за мир, прегръщайки малко момиченце, което държи автомат. Иначе пред Паметника на Съветската армия на 9 май имаше от всичко – от сърп и чук до плакати на Сталин. Разбира се, под зоркото политическо наблюдение на български народни представители.

В упражненията си по русофилия всички обаче дружно бяха тръшнати в земята от Веселин Марешки, който посрещна Деня на победата в Москва, след като преоткри себе си и новите си политически виждания.

На този фон се оказа, че предаване, което в национален ефир промотира врачки и баячки, събира пари, за да върне в България терминално болна българка, посетила шаман в Бразилия. Очевидно по препоръка на предаването.

Всъщност ние цивилизационно сме далеч от Европа. Всичко останало е следствие. И Корнелия Нинова, и Марешки, и Бойко Борисов, който по чудо не се е изказал по някоя тема от деня.

Иначе, честит Ден на Европа! Която няма да догоним нито след 10, нито след 50 години.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни