Доходите в България щели да достигнат средноевропейските след 10 години, твърди вицепремиерката Екатерина Захариева. Удивителна прогноза, дори не толкова заради нейната достоверност – нея ще я разберем след 10 години. Удивителна от гледна точка на перспективата, че се очертава да достигнем някакви средни нива на европейскост чак 20 години след приемането ни в ЕС…

Извън пожеланията пък – малко данни. На трима българи в трудоспособна възраст от 15 до 64 години се пада по един пенсионер на възраст над 65 години, показват данни от анализ на Евростат за степента на зависимост на възрастните хора в ЕС от трудоспособното население през 2017 г. Средният показател за ЕС за възрастовата зависимост на европейците над 65 години към пълнолетното население е 19,4%, а у нас е почти 32%. Найс, а?

Както се вижда… по всичко сме далеч от Европа, която иначе председателстваме. Изглежда обаче, че по показателя „върховенство на правото“ сме на светлинни години. В сряда, по време на делото „КТБ“, стана ясно, че Специализираната прокуратура и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще проверяват съдии, които гледат наказателни, граждански и търговски дела, образувани срещу свидетели на прокуратурата по делото за източването на КТБ. Твърдението направи шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. И понеже няма закон в България, който да дава възможност на съда да преценява дали да образува или не дело, когато е сезиран с редовна искова молба или тъжба, подобни проверки срещу магистрати означават само едно. Натиск. В пряк смисъл. Преносен в тази ситуация няма.

Колкото до всичко останало… БСП и „Атака“ се скараха кой е по-голям русофил. Стигна се до бой между „агитките“ на двете партии. И двете страни – закичени с георгиевски ленти. Корнелия Нинова зове за мир, прегръщайки малко момиченце, което държи автомат. Иначе пред Паметника на Съветската армия на 9 май имаше от всичко – от сърп и чук до плакати на Сталин. Разбира се, под зоркото политическо наблюдение на български народни представители.

В упражненията си по русофилия всички обаче дружно бяха тръшнати в земята от Веселин Марешки, който посрещна Деня на победата в Москва, след като преоткри себе си и новите си политически виждания.

На този фон се оказа, че предаване, което в национален ефир промотира врачки и баячки, събира пари, за да върне в България терминално болна българка, посетила шаман в Бразилия. Очевидно по препоръка на предаването.

Всъщност ние цивилизационно сме далеч от Европа. Всичко останало е следствие. И Корнелия Нинова, и Марешки, и Бойко Борисов, който по чудо не се е изказал по някоя тема от деня.

Иначе, честит Ден на Европа! Която няма да догоним нито след 10, нито след 50 години.

Всичко от рубриката „Вместо новини“