Докато всички притихнали чакат какво ще реши ЧЕЗ за Гинка и Бойко Борисов, а иначе казано – ще позволи ли да влезе българската държава в сделката, единственото по-съществено събитие на територията са конвулсиите в патриотичната коалиция.

Спазмите на Волен Сидеров, който само преди ден се показа като руски, а не български националист, в петъка вече бяха туширани, погледът – успокоен, а лидерът на „Атака“ обясни, че ако колегата му Валери Симеонов не се извини, сам си слагал грях. Щом стигнахме до грехове, а не до заплахи за постове, това означава само едно – става дума наистина за постове. И за пари. А когато те са намесени, всички рязко се успокояват.

Иначе МВнР реши, че няма да отговаря на изключително обидните квалификации спрямо българската държава, българските институции и българите, прозвучали в ефира на руската държавна телевизия „Россия 1“ по повод посещението на руския патриарх у нас. Неговото скандално поведение тук също не получи официален отговор, какъвто заслужаваше, включително от президента на републиката, който бе пряко засегнат. По-интересното е, че изпълнителната власт, чието мнозинство в парламента войнствено искаше мъжко поведение от Радев към Русия, също се спотаи.

На фона на всеобщото спокойствие, което всяка седмица избива, за да разклати стабилността, изгря и Слави Трифонов. Започвал шоуменът „практични и реални стъпки“ за смяна на статуквото. Стъпките щял да прави съвместно с онези, дето се събраха като на раздумка в кварталното кафене (раздумката беше наречена кастинг). Какви конкретно ще са конкретните стъпки е загадка. Тоест съвсем готов е господинът за партия. Защото само в българска партия някой може да ти обяснява, че ще изпълнява конкретни стъпки, без изобщо да е ясно какви са те.

Иначе лидерката на БСП Корнелия Нинова се засегна от изказвания на президента на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол за „несъществуващите“ български социалисти и за Бойко Борисов като „най-успешния шеф“ в Европа. Ако Борисов е най-успешният шеф в Европа, то е обидно за самата Европа, но Нинова не се хваща за това. Незнайно по какви причини тя пита Дол какво мисли за Истанбулската конвенция (щото може Дол да се окаже джендър) и дали е виждал българско село – предвид изказването му от днес, че българските села се развиват. В тоя ред на мисли струва си да се запита самата Нинова кога е виждала българско село и какво е направила партията ѝ за въпросните – извън предизборното раздаване на картички с автографи на оцелелите избиратели в такъв тип населени места.

И последно: отчупи се парче от фриза на козирката на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата. Парчето е паднало пред сградата около обед. Пострадали няма. Най-вероятно защото в Националната библиотека не влиза почти никой. Което е и обяснение за всичко по-горе.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни