Уви, не се сбъдва надеждата, че по-кратката работна седмица би трябвало да ражда по-малко идиотщини в публичния живот. Нищо подобно дори!

Ето например във вторник Каракачанов и Валери Симеонов поканиха независимо един от друг Корнелия Нинова на среща, за да я агитират за свои законопроекти. Партньорът им в националистическата коалиция Волен Сидеров пък я забрани, защото не ги бил упълномощил. Въпреки това Нинова се видя с Каракачанов и му поискала оставката, по нейните думи. По неговите – той не бил чул такова нещо. Първоначално анонсираното рандеву на бира било всъщност на кафе. Нищо че цялата работа изглеждаше като кръчмарска раздумка.

И още, според социологическо изследване на „Галъп Интернешънъл“ 60% от българите вярват на Европейския съюз. Тук обаче идва голямото „обаче“: дяловете на тези, които приемат – напълно или отчасти – тоталитарни практики и идеологии, „не са за подценяване и могат да са основание и за тревога – особено този на толерантно настроените към елементи от комунизма“. Това впрочем не е нужно да се мери специално, то е напълно видима нагласа на всеки един избор в България.

Иначе, проектът на доклада за сделката за ЧЕЗ, изготвен от Временната комисия в 44-тото Народно събрание, не се хареса на депутатите от ГЕРБ, ДПС и „Воля“, които поискаха изводите и констатациите в него да се преработят. Основният извод на Комисията, председателствана от БСП, пък е за „хаотични действия на изпълнителната власт и лоша работа на българските институции, които си прехвърлят отговорността или просто я избягват“. Няма изненада нито в извода… нито в противниците му. Нито в мотивите им.

Удивителен в безхарактерността си е новият състав на ВСС. Ако старият произвеждаше непрестанни и отвратителни скандали, то поне в него имаше някаква, макар и малобройна, опозиция на статуквото. Наследниците им обаче са удивителни в уменията си да вземат решения… по принцип или да ги отлагат за „по-късно“. Така например днес, след около двучасов дебат, Съдийската колегия в Съвета стигна  до „принципното“ решение да реагира на медийните атаки срещу магистрати, но отложи становището си по конкретния повод за 15 май. Става въпрос за серия публикации в близките до медиите на Делян Пеевски сайтове „Правен свят“ и ПИК срещу Софийския районен съд във връзка с дело, спечелено от Емил Джасим. Преди по-малко от месец мнозинството в колегията отказа да заеме позиция по интервю на шефа на комисията „Антикорупция“ Пламен Георгиев пред „Правен свят“, атакуващо Софийския градски съд за отправеното до Съда на ЕС преюдициално запитване по делото за конфискация на имущество на Цветан Василев. Отлична работа, ще оценят медиите, близки до Пеевски.

А като споменахме депутата, издател и бизнесмен… Комисията за финансов надзор проверява цигарените компании на Пеевски. Готов ли е някой да се обзаложи за резултатите?

Споменем ли пък депутата… как да не се сетим за Николай Бареков? Според съобщение от партията му той чел лекция за геометрията на Евклид, консерватизма, либерализма, математиката на Лобачевски и Айнщайн пред студенти“. В Библиотекарския. Това пък изобщо няма нужда от коментар.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни