Срядата протече съвсем като в стария виц, дето шопът възкликнал: „От друга страна пък, човек се учи“, след като го набили, ограбили и изнасилили.

И ЧЕЗ купен, и теменужките няма да ги изскубнат. Поне така изглежда ситуацията около внезапното и единно решение на коалиционния съвет на управляващите да не приемат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Така след няколко дни протести в защита на пловдивския доктор темата КОЙ стои зад Гинка? изглежда съвсем безинтересна, а още по-наложителният въпрос КОЙ знае КОЙ стои зад Гинка? пък съвсем не вълнува никого.

Но макар и неизречено, всичко изглежда ясно, както беше ясно, че оставката на Петкова служи само за отпушване на напрежението и съчиняване на някой и друг флорален виц.

Естествено, в полето на вицовете е и ситуацията как БСП оглави това нещо като протест, нещо като митинг, нещо като нищо на света пред Министерския съвет в сряда. Въпросната кампания, стартирала във Facebook, обедини под общ знаменател основните кампании на БСП от последните месеци: срещу Истанбулската конвенция и срещу съмнителната сделка на Гинка с ЧЕЗ. Така че лозунгът „Бойко Гинкин – политически джендър с високо напрежение“ не изненада никого.

Не е изненада също, че БСП (които още от времето на Орешарски си падат по задните изходи) видяха авариен изход в „бунта на масите“ (докарани с автобуси от Дупница) и така, уж искайки оставката на кабинета, дезертираха от опозиционната си задача. А тя бе да осветлят Борисов не като „Бойко Гинкин“, а като „Бойко Пеевски“. За какво става въпрос – докато Корнелия Нинова се къпеше в народна любов и настояваше за оставката на кабинета, в парламента коалицията от ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“ прокара за трети път закона „Пеевски“ за КТБ. Любопитно, че най-жарките защитници на Пеевските текстове се оказаха хората на Борисов. А БСП за първи път не бранеха пламенно мотивите на президента, който наложи вето на закона. Така че исканата оставка се оказа не друго, а план за бягство. А лозунгът „Бойко Гинкин“ замени автентичния, доказан от парламентарната дейност – „Бойко Пеевски“. Проблемът обаче е, че изглежда и Корнелия да е Пеевска.

На този фон „Обединени патриоти“ нямат принципни различия вътре в коалицията си да подкрепят ДПС (отново видно от закона за КТБ). Но пък имат нетърпимост на тема КГБ, или иначе казано – руския патриарх. Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов се възмути от „наглото“ поведение на патриарха и го нарече „цигарен митрополит“ и „второразрядно ченге“ от КГБ. Малко по-късно партньорите на Симеонов – Сидеров и Каракачанов поискаха той да се извини на руския патриарх. Което сочи едно: националистите са силно обединени от любовта към Пеевски и… силно разединени в любовта към Русия. Това, разбира се, води само до въпроса кога ще са изборите – след края на Председателството или по-рано, но за това друг път.

И докато очаквано Борисов „нареди“ да се пипнат, но „внимателно“ текстовете за неизбежната самоотбрана, защото нали трябва да се защитаваме от насилие, пак очаквано Министерският съвет изтегли Истанбулската конвенция. Защото в тая конвенция не става дума за насилие, а за джендъри, смята тълпата. Но така се управлява по уклона на масата: доктор може да стреля по ром крадец, за да се защити, но защитата от домашно насилие заразява с джендър и носи трети пол. Та, докато щастие обземаше здравите български, традиционни, патриотични сили и те празнуваха липсата на трети пол, един представител на силния пол уби жена си в София. От бой.

От друга страна пък, човек се учи. Ако оживее.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни