Филмът не бил шведски, а съветски. Знаете го лафа. И така, докторът не бил наръган, а нацелен, Плъха нямал съучастник с пистолет, а докторът имал незаконно оръжие и не се обадил на полицията, защото бил зает да го дебне половин час. Е, и семейството му не било вкъщи, за да го защити, ама пък стрелял, и то много пъти. Разбира се, всички тия факти излизат наяве няколко дни след съобщението, че лекар е арестуван, задето защитил фамилията си от нахълтал в дома му рецидивист ром. А излизат по-късно, за да може ВМРО да се организира да протестира (съвсем идеално съвпадение – по 3 март, когато народонаселението и бездруго си припява „Боят настана“), тълпата да грабне гайди, да запее химна и да поиска да се въоръжава. За да може да наказва всяко грабителство с куршум. И всеки кръчмарски бой – пак с изстрел.

Ако това ви звучи смешно – не е. Съвсем политическа теза си е. И принадлежи на вицепремиера по сигурността Красимир Каракачанов, който искал, ако стане свидетел на сбиване в кръчма, да пуца със собствения си пистолет. На това му се казва управленец. На това му се вика и прокуратура, която си мълчи, за да може властта да си покрие каквото ѝ е нужно да покрива, с няколко патриотични протеста.

А какво имаше да си покрива ли? Гинка трябваше да бъде скрита зад паравана на усещането за несправедливост. И добре че самата Гинка също е параван, защото инак какво ли щеше да стане оня ден в Министерския съвет, когато ѝ съобщиха, че държавата възнамерява да ѝ вземе процент от ЧЕЗ. Можеше и нейните действия тогава да ги броим за „неизбежна самоотбрана“. Но параваните не правят такива неща.

Заговорихме ли за паравани – бъдещият председател на новия супер-мега-гига-ултра-антикорупционен орган Пламен Георгиев (нали нямаме съмнение, че именно той ще бъде избран) си има мечта. България трябвало да стане антикорупционен център на Балканите. Засега с участието на всички паравани пак е център, и то не само на Балканите, ами в цяла Европа, ама корупционен.

На целия тоя фон ГЕРБ обявиха, че БСП целели да свалят правителството. Това – при положение че дупнишката организация на социалистите решила да се влее в протест на внука на Георги Димитров, който иска да „дърпа шалтера“ на „джендър правителството“. А като се чуят как звучат конкретните призиви за гражданско недоволство, става напълно ясно защо, за да падне правителството на Борисов, активистите на БСП трябва само да мълчат. Иначе вместо да го свалят… му вдигат рейтинга.

И не на последно място – точно преди година същите тия активисти твърдяха, че Румен Радев ще бъде един независим, безкомпромисен президент, като залог за това беше, че е военен, дисциплиниран и твърд. Оказа се обаче, че армейските привички личат наистина на президента. Я как оглушително и със сведена глава мълчи, като му се кара руският патриарх. Така е то – пред началника се мълчи и се козирува.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни