Сигналът за съмнения за извършени престъпления – незаконно придобито имущество и активи, неизпълнение на служебни задължения, корупция и зависимост – от народния представител Делян Славчев Пеевски бил „отработен“ и „приключен“, ако можем да вярваме на шефа на новия супер-мегаорган за борба с корупцията Пламен Георгиев. Резултатите от отработения и приключен сигнал обаче не били качени на сайта на КПКОНПИ, защото Комисията си пазела източниците. Въпреки че самите източници обявиха публично, когато подадоха сигнала. Комисията обаче ги пази, като нито съобщава за него, нито за резултата. Пази ги вероятно от разочарование, че това ще бъде поредната българска независима институция – също като прокуратурата, според която скандалният депутат от ДПС е чист като сълза на еднорог.

Като заговорихме за ДПС пък, няма как да не споменем бившия член на Движението и бивш член на „Атака“ – осъдения за склоняване на непълнолетен към блудство Владимир Кузов. Във вторник Движението прекрати престоя му в партията след два месеца в нейните недра. Отстраняването му се стана мигновено след като се разчу за него. С Кузов си замина и шефът на столичното ДПС Нихат Кабил. Но пък да благодарим на Кабил – сега Кузов завинаги ще е „ексчленът на ДПС“, което някак отива и на него, и на партията.

Щом говорим за ДПС, неминуемо се сещам за… Волен Сидеров – този виден управленец на републиката и крепител на прозападното мнозинство на ГЕРБ. Та именно той, равностойният партньор на Гражданите за европейско развитие на България, обяви от Москва, че възнамерява да громи хегемонията на долара. Това се случва, след като призна, че е повлиял на Борисов да не гони руски дипломати по случая „Скрипал“, и след като обяви за съвсем резонно анексирането на Крим от Русия. Та след всичко това – колко ли рубли струва оставането на Сидеров във властта и кой ли ги взема? Както и какво общо имат тия рубли със стожера на европейските ценности у нас – ГЕРБ? Същия стожер, който наравно с БСП лобира за рестартирането на АЕЦ „Белене“.

Още от деня: обвинените за подкуп в особено големи размери кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова твърдят, че са прочели скандални СРС-та в секретната папка с доказателства по делото им.

Д: Ако не вземе парите, какво правим?
В: Тогава ще я разходим на Витоша.
Д: Да, ще ѝ пратим командоси, ще бъде бутната към…
В: По-добре бизнес, отколкото сила!

Това е част от разговора, в който по-нататък се намесват и инициали ББ и ЦЦ.  Уточнявайки, че инициалите Д. и В. се отнасят към фамилиите на обвиняемия като посредник в корупционната схема бивш кмет на „Младост“ от ГЕРБ Петко Дюлгеров и основния свидетел Александър Ваклин, осигурил белязаните 70 000 евро за подкупа, двете показаха на медиите и други извадки. Впрочем, ако това е вярно, без значение какво ще се случи, без значение какъв е управленският капацитет на Иванчева, който не изглежда особено висок, казусът изглежда като разправа с… безопасни и слаби опоненти. Съмнения за това се появиха още при многочасовото показно пребиваване на Иванчева с белезници на шосето.

И да, по-лесно е да има разправа с Иванчева. Сигналът за Пеевски е „отработен“. Даже съвсем заработен…

Може би именно „заработване“ стои в основата на поредния сблъсък между Валери Симеонов и министърката на туризма Ангелкова. Според вицепремиера тя подготвяла продажбата на 20 декара плаж. Ставало дума за пътя и паркинга на хотела, кацнал в морето край Слънчев бряг, което си е направо удивителна по находчивостта си наглост.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни