„Ние не мислим. Ние действаме. Продължаваме да издирваме затворниците.“ Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в четвъртък пред Нова телевизия в коментар как преценява шансовете за залавянето на двамата рецидивисти, избягали от Централния софийски затвор. Всъщност тоя му коментар може да е по принцип за всички действия на МВР. И разбира се, може да бъде съкратен до: „Ние не мислим.“ Хубаво е да има самопризнания.

И още по казуса. За да възтържествува справедливостта, трябва да се отбележи, че според вътрешния министър не само чистачката е гонила бегълците. Освен нея е имало и един социален работник. „Те са стреляли срещу него. Чистачката не е осъзнавала какво се случва. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала какво се случва“, твърди Радев. Вярвала или не обаче, правосъдната министърка Цецка Цачева обясни от своя страна, че обмисля да я награди. За храбростта.

Удивителна е цялата история: докато цялата държава се занимава с това дали само хигиенистка, или освен нея и социален работник е гонил бандитите, никой не обяснява как така в МВР знаели за планираното бягство, но то се е състояло

И като стана дума за удивителни неща: приумица на Земеделското министерство предвижда част от премийния приход по застраховките „Автокаско“ да отива за изплащане на щети от бедствия по продукцията на земеделски производители, включително крупни зърнени босове. Значи, плащате си каско на колата – и част от средствата отиват за земеделци. Ако този истински абсурд се приеме, след това спокойно и издателите могат да поискат част от гражданската например да отива за бракуваните вестници. Пеевски би харесал такава идея.

Още от деня: БСП честити Възкресение Христово на Велики четвъртък. Хитроумно. На Великден може да са добутали календара до Коледа. Слава богу, че парламентът излиза във ваканция, та малко да си починем от всякакви гърчове, поднесени във вид на декларации. Пък били те и празнични.

Споменавайки социалистите, няма как да подминем гениалната идея на социолога Андрей Райчев – да направим реформа на затворите, като възродим лагерите. Например „Белене“. Е, не за политически цели, добавя социологът пред „България он ер“. Всъщност така се започва – от идеи за реформи.

В смисъла на социологията пък – в Института „Иван Хаджийски“ прозрели, че управлението е толкова по-стабилно, колкото по-разединени са „Обединените патриоти“. Това наблюдение може да се направи за всяка  партия, управлявала с Борисов. От тая гледна точка една коалиция на ГЕРБ с БСП и ДПС (официална, защото неофициална по определени теми и сега си имаме) ще е екстра. Може ДПС да се отцепи от Пеевски, Нинова да се скара с Кирил Добрев и така всички заедно да заминат за политическото небитие.

И последно, предпразнично: шефът на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев обяви, че Съюзът на съдиите в България (ССБ) е погазил основните му човешки права. Той адресира жалбата си до парламента, Висшия съдебен съвет и Европейската комисия. Преди ден ССБ обяви, че независимостта на съда е била застрашена от коментарите на Георгиев по делото, заведено от Комисията срещу Цветан Василев. Повод за критиката на съдиите бяха коментарите на Пламен Георгиев пред сайта „Правен свят“ срещу решението на Софийския градски съд да стопира делото за конфискация срещу банкера.

От изявлението на новия супер-мега-гига-ултра-антикорупционер излиза, че всеки в изпълнителната власт (или назначен от нея) може да ругае съда как си върши работата, и това да смята не за намеса в независимостта на съда, а за лично мнение. Впрочем такова мнение изказваше и Цветан Цветанов в битността си на вътрешен министър… Познато, нали? Само дето тогава ГЕРБ си нямаше още лично избран от тях (помните „Ти си го избра“) главен прокурор.

И ако можете след всичко това – празнувайте!

Дано поне наградят чистачката. Изглежда единствено тя (и социалният работник) се опитват да правят нещо.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни