Проблемите на медиите са на собствениците им. Не на правителството. Свободата на словото не е накърнена от премиера. Той даже лобирал да бъдат обвързани еврофондовете с върховенството на закона, а пък антиевропейските и антинатовските възгласи на неговите коалиционни партньори били за привличане на електорат. Това стана ясно от интервюто на министър-председателя Бойко Борисов, посветено на първата година от третия му премиерски мандат. Впрочем това не е първото посредствено интервю, правено с него. Но поне на този етап е разговорът с най-малко журналистически въпроси.

Лидерът на ГЕРБ се разграничи от всички неудобни за него теми, заобикаляйки и свободата на словото, и Делян Пеевски, и Волен Сидеров, и се концентрира да хвали Цацаров и новия антикорупционен орган. От думите му този път се разбра, че всички проблеми идват от маргарина в детството му (в първия мандат твърдеше, че е мазал филиите си с мас). И разбира се, вече десета година за несгодите в България са виновни предишните управляващи. Към виновниците просто добавихме нов – маргарина.

Всъщност най-впечатляващото от интервюто бяха някои липси. Липсата на въпроси, на първо място. И липсата на книги в библиотеката в премиерския кабинет. Вместо томове по лавиците прилежно подредени се оказаха снимки. Ако се чудите защо – за да може, като има гости, премиерът да показва кадри, удостоверяващи, че три папи са го галѝли по главата.

Освен програмната реч на Борисов, такава в парламента направи и Цветанов. А отбелязването на „една година трети кабинет на ГЕРБ“ ознаменува усилията му хем да нападне Радев, хем да не закача Сидеров. А под усилия се разбира да състави цяло изречение, изразяващо политическа теза. След около месец усилия в тази посока Цветанов най-сетне успя да обясни защо напада президента заради проруските му изказвания, а Сидеров – не. Президентът е изразител на външната политика, а лидерът на „Атака“ не е, обясни вътрешният ексминистър. Повече подробности и разсъждения на тема приемливо ли е представител на управляващите да говори небивалици, ще получите на втората година от мандата, ако правителството оцелее.

А като стана дума за небивалици, дебатът за депутатските заплати доби водевилни измерения. След изчерпване на всички аргументи по темата БСП и ГЕРБ решиха да си премерят благотворителността. Пръв до този „инструмент“ прибегна Вежди Рашидов, който изтъкна колко пъти е дарявал за вече покойни артисти и изпълнители. За да го удари в земята, Корнелия Нинова обеща, че всеки месец ще дарява по 600 лева на нуждаещи се живи.

И още: Валери Симеонов се срещнал с Васил Божков по повод рекламите на хазарт. Вицепремиерът твърди, че бизнесменът си тръгнал разочарован. Да видим сега дали няма да има в някакъв момент „опразнено столче“, както обича да се изразява Симеонов. Тоест предстои да стане ясно коя част на стабилността на Борисов му е по-важна. Тая, дето я търкаш със стотинка, или тая, дето бута баби на границата…

Накрая: военният министър Красимир Каракачанов споделил публично прозрението, че докато той не оглавил Министерството, членството в НАТО било „загубено време“. Опасявам се, че ще трябва да го разочаровам – всичко свързано с българското управление е не просто загубено време, то е прахосано. От джоба на данъкоплатеца.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни