Паметна дата е днешната. Мустафа Карадайъ (лидер на ДПС), повтарям – Мустафа Карадайъ – постави най-вярната диагноза на партията на Бойко Борисов. „Това е ГЕРБ – едните им партньори искат излизане от ЕС, другите – от НАТО“, казва той. Поводът е екзотичната идея на Веселин Марешки да се организира референдум за излизане от НАТО. На този етап тя не може да се реализира, защото законът за референдумите не позволява подобен ход. Самият факт обаче, че някой, пък бил той и лидерът на „Воля“, смята, че така може да привлече последователи, е смущаващ.

Да оставим обаче настрана тая работа – ГЕРБ са подкрепяни, от една страна, от националистите, които твърдят, че Крим не е окупиран от Русия, от друга – от спорен бизнесмен, който смята, че НАТО е ненужна работа. Прав е Мустафа Карадайъ. Само дето пропусна още един партньор на ГЕРБ – своята партия. Дето на думи може да е и за НАТО, и за ЕС, но практиките ѝ на управление са съвсем евразийски. Така че по-добре ЕК да не реже еврофондове заради проблеми с върховенство на правото. Направо да ги спира за политическа немощ. Тя в България отдавна властва.

Като пък заговорихме за националистите… Новият антикорупционен орган направи първи голям удар, оневинявайки част от управляващите. За целта, разбира се, прибегна до превратно тълкуване на закона. Става дума за случая, при който Сидеров не декларира дялове във фирмата „Галерия Стил“, стопанисваща едноименнатa галерия на ул. „Граф Игнатиев“. За да оневини лидера на „Атака“, Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) приема, че няма как да накаже Сидеров, тъй като в момента, в който е извършил нарушението, е действал Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, който впоследствие (към момента на подаването на сигнала) бил отменен и заменен със Закона за противодействие на корупцията. Браво! Така се бори корупцията от Пламен Георгиев, шеф на новото суперзвено. Пламен Георгиев, избран с гласовете и на „Атака“…

Обнародването на интернет страницата на Държавен вестник ще има същото правно значение както обнародването в печатното издание на вестника. Такива промени в нормативната уредба прие Народното събрание. Впрочем какво пише в Държавен вестник, няма никакво значение. Дали даден закон се нарушава – също. Това на практика показват действията на ЦИК, която от началото на 2017 г. нарушава закона 24 пъти, не прилагайки разпоредбата за машинното гласуване при организиране на частични избори. И не, не е проблемът в машинния вот. Проблемът е, че законите в България масово не се спазват. И това не смущава никого.

Страната прилича на строителна площадка, работи се на светло и под прожекторите. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването му в парламента за напредъка на приоритетните пътни проекти. Всъщност изобщо не е прав министърът. Страната прилича на сцена. За стендъпи. Доста посредствени при това.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни