Групата на „Обединени патриоти“ в Народното събрание прочете декларация по повод националния празник. Сякаш не честват датата, ами имат някакви сметки за оправяне с много философи. „Ние няма да се откажем от себе си, за което ни призовават много философи днес. Ние ще останем такива, каквито сме.“ Заканиха сe, че са провалили империи до днес, ще провалят и „тази, към която ни бутат, която иска да направи от нас една колония, а ние всички тук да бъдем една колониална администрация.“ В очакване сме философите да затреперят.

МВР се бори не с философи, а с метафизика. Когато един вътрешен министър е поет, той не нарича дупката дупка, а я нарича участък с нарушена цялост. Така каза в Народното събрание днес министър Валентин Радев за четири места в оградата на границата с Турция, на които дупките са охранявани от физическа охрана. В очакване сме да видим колко пъти може да се наруши една цялост, а после да се запълни – след подходящата сума.

В очакване сме и на втори опит Здравното министерство да предложи критерии кои болници да бъдат затворени. Това щяло да стане с нова Национална здравна карта. Старата им карта Върховният административен съд я обяви за нищожна. А през това време броят на болниците расте според „Медиапул“.

Сезонът на картите е. До 30 юни правителството трябва да изготви „пътна карта“ за възможностите за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Ще питат премиера ще строим инейи „Белене“, или ще го пращаме в папките. Ако слушаме Борисов в Лондон, ще го изстрелва в Космоса.

Като мине лятото, ако сте живи и здрави, може и да дочакате края на годината, когато ще пристигнат част от новите линейки по програма за реформа в Спешната помощ. Това обеща здравният министър Кирил Ананиев. Според него линейките в страната били стари, но понеже никой не пращал сигнали, това не пречело на работата. Чудим се дали другата част от линейките ще докарат най-сетне реформираната здравна система.

Какви чудеса на цивилизацията ни очакват – то нови линейки, то нови електрически автобуси… В София чакат първите 20 автобуса до края на годината, които ще заменят всички дизелови автобуси по избрани линии. В общината имали план да изградят 64 нови зарядни станции. Може би Гинка трябва да ги хареса?

Докато чакаме, в квартал Илиянци взривиха банкомат рано сутринта. Петима души са задържани от полицията. Вътрешният министър Валентин Радев съобщава, че имали богати криминални досиета. Може би трябва да се възхищаваме след тази оценка?

В Народното събрание не знаят има ли Пеевски медии, или е тръгнал без медийна капа. Пратиха до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) питане дали депутатът от ДПС Делян Пеевски е бил в конфликт на интереси, когато е внесъл промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Той не е декларирал, че има частен интерес, както изисква законът. Пред „Клуб Z“ обаче Комисията е заявила, че още чака да ѝ съобщят, че трябва да свърши тая работа. Ще чакат два месеца.

В корупционните среди вече тръпнат дали името на председателя на тази антикорупционна комисия ще е Пламен Георгиев. Според „Капитал“ това е избор на втори главен прокурор в държавата.

Водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян ще се качи на 3 март на връх Шипка. Въпреки че няма река, в която да играе мъжко хоро, Хекимян пак ще подхване вълната на телевизионния патриотизъм заедно с волейболиста Владимир Николов и носещата Самарското знаме Мариана Векилска. БНТ ще показва филми за Освобождението. Обещават нещо напълно различно – сигурно този път не са подредени по азбучен ред на заглавията.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни