Баня „Мадара“ и баня „Седмочисленици“ – все знакови места за столицата. Абе, знаете за какво става дума. Щом и ИКЕА взеха за мезе Фандъкова и нейния „Гаф Игнатиев“, съвсем ясна е работата. Единствено ми се струва, че не беше нужно да се разбие цяла София, за да стане ясно едно: провинциализмът върви рамо до рамо с управляващите, а корупцията и безвкусицата са неразделни.

Разбира се – имаме си и архитект, който много си харесва творбата. И главен архитект си имаме, дето каза, че „проектът е изключително консервативен по отношение на цветовете“. А единственото определение към новата „градска среда“ в София е безвкусица, с която „градим България“. Не на последно място, точно такава „градска среда“ подхожда на нас, избирателите, защото ние си избираме тези управници. Точно както Бойко Борисов си избира главен прокурор.

Споменавайки прокуратурата… Почти никому не се вижда проблемна ситуацията, че шефът на КПКОНПИ плаши съдии с арест. Нищо че така държи в подчинение магистратите, които трябва да гледат делата му за конфискация. Тоест никой не се възмущава, че имаме Цветанов 2.0 – с повече правомощия и далеч не по-малки амбиции. А какви може да са щенията му, щом и той като ДАНС поиска да внедрява „тайни агенти“ насам-натам? Да заложим, че иска да е главен прокурор, пък да видим…

Като гледам, няма кой знае какво напрежение и по темата с „Дупката“ във Варна – оная дупка на Гергов, дето правителството беше готово да плати за нея десетки милиони, обаче ЦУМ-гейт разсъхна далаверата. Е, сега за ЦУМ-гейт почти никой нищо не помни, затова и Общината възложи на кмета на Варна да купи Герговата дупка, ако правителството му отпусне 43 милиона лева. Ще отпусне – къде ще ходи, освен в… ЦУМ.

Иначе… очаквано – мнозинството на ГЕРБ и ДПС-патриотите си избраха конституционен съдия. Човекът изглежда с чиста биография. Но пък отговаря на важно условие – не вижда проблем в писането на SMS-и между политици и магистрати. Което си изглежда аргумент за успешна кариера…

Особено възмущение няма и при новината, че незнайно как двуетажна сграда е изникнала на плажа до морския сарай на Доган край Росенец. Властта мълчи по темата. Но тя, темата, не предизвиква напрежение. А и защо да предизвиква – очевидно почетният председател на ДПС е модел на поведение, който се препоръчва на българските граждани от наследника му Мустафа Карадайъ.

В тоя ред на мисли – пак Карадайъ вика, че ДПС било против начина на управление „стани да седна“. Защото трябва да стане. А не е правил това от има-няма 20 години…

Тревога не причини почти никому и съобщението, че България наистина е подала документи в средата на юли за присъединяване към еврозоната, но после страната ни е изтеглила част от документите. Които до 21 септември не са били внесени. Тоест кабинетът се самосаботира. Ама то били технически документи, ама то нямало проблем, ама то било пресилено. Няма кой да се ядоса.

Защото най-вероятно тези, които са способни на тая емоция, емигрират. Подобен извод може да се направи от изследването на фондация „Фридрих Еберт“, според което 23% от българите в трудоспособна възраст (от 18 до 64 години) обмислят временно или трайно да си потърсят работа в чужбина.

Тези, които останат тук и имат проблем с грамотността, разбира се, също може да се развият професионално. Може да станат депутати. Тази седмица стана ясно, че липсата на функционална грамотност не е пречка… Също както липсата на естетическо чувство не е проблем, за да получиш правото да „ремонтираш“ столицата. Ако ли пък нищо от това не ви е интересно, винаги може да получите работа в спецпрокуратурата и да оставите град без ток или да причините катастрофи.

Като цяло оцеляването за всички останали ще е под въпрос, но какво пък толкова – да са заминали навреме.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни