Лятната жега e почти 40-градусова. Откъм полето на политиката чуваме как се напуква тънкият лед на преговорите за правителство. В това представление първите редове вече са откупени от Бойко Борисов и ГЕРБ, които чакат в процепите да изпопадат преговарящо-разговарящите – и тогава бурно да ръкопляскат. Случи ли се, в ледените води ще се сгромолясат и трите „партии на промяната“ – победителката на изборите на 11 юли „Има такъв народ“ (която се опитва да сформира кабинет, а президентът Румен Радев беше спрял часовника, докато от партията не съобщят, че са готови), „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

ИТН поиска подкрепа за правителство точно от тези две формации (подкрепа за политики) и отхвърля опити за кадруване с аргумента, че не са им коалиционни партньори, а братя по оръжие. Двете партии обаче имат фаворити сред служебните министри и настояват те да бъдат включени в бъдещия кабинет. Ако не се споразумеят, служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, ще управлява до провеждане на трети парламентарни избори тази година – с действащ парламент, тъй като по Конституция държавният глава не може да разпуска Народното събрание три месеца преди президентските избори. Това е реална хипотеза, ако 46-тият парламент е неспособен да излъчи правителство.

Избори през зимата, в условията на покачваща се инфлация, поскъпнали горива и високи сметки за отопление, в комбинация с почти сигурна четвърта вълна на пандемията от ковид ще доведе единствено до наказателен вот за всички, в т.ч. и за единствените, увеличили броя на гласовете си на 11 юли – ИТН и ДБ. Това е твърде дълго време, за да се „храни“ обществото с разкритията за завладяната от ГЕРБ държава. Ако се осъществи, ще е най-странният хибрид, управлявал България – служебно правителство, назначено от президента, и парламент. Но също така ще осигури безапелационна победа на президента Радев на изборите в края на октомври, на които той ще се бори за втори мандат.

Опити за дискредитиране

Черна котка мина път на финалната права от разговорите за правителство – същите, които вървяха наглед спокойно, с изявления за споделени посоки. Точно когато в партията на Слави Трифонов бяха сметнали, че всичко е наред, и се канеха да назоват следващата седмица лицата от проектокабинет №2, от ДБ и обединението зад Мая Манолова извадиха калъчката – или по определението на „Сега“, „сключиха тактически съюз срещу партията на Трифонов“. Така те оказват натиск върху ИТН за промени на персоналния състав на правителството, което смята да излъчи. Включи се и държавният глава Румен Радев, който пусна часовника, когато започнаха сблъсъците. От негово име вицепрезидентката Илияна Йотова съобщи, че президентът е готов да връчи веднага мандат за правителство на „Има такъв народ“ – ако партията представи кандидата си за премиер.

Когато се оказва давление в последния момент, предполага се, че ответната страна е приклещена в ъгъла и няма големи опции за измъкване. Все пак от ИТН направиха опит, хвърляйки сенки на съмнения върху две от лицата от служебния кабинет, канени по-рано от тях за министри – Кирил Петков и Асен Василев. И двамата се ползват с големи обществени симпатии заради това, че публично разкриха схеми за източване на милиарди към определени фирми – модел, усъвършенстван от ГЕРБ до степен на облечена в закон корупция.

При изслушване на служебния министър на икономиката Кирил Петков в пленарната зала относно Българската банка за развитие друг депутат от ИТН –

Любомир Каримански, бивш изпълнителен директор на „Инвестбанк“, се усъмни в конфликт на интереси.

Каримански съобщи, че зам.-министърката на финансите Виолета Лорер наблюдава фонда „Джеръми“, докато съпругът ѝ Даниел Лорер е съдружник в „Прайдкар“ – партньор на Министерството на икономиката в „Джеръми“. Депутатът от ИТН запита дали този факт може да се смята за конфликт на интереси и дали Петков има някаква свързаност с Елвин Гури, Даниел Лорер, както и с Евгени Ангелов, икономически съветник на президента Росен Плевнелиев и председател на Българската асоциация за дялово и рисково финансиране. (Гури е съпруг на бившата депутатка от НДСВ и бивша зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Преди две години в съдружие със Спас Русев купиха албанския телеком.)

Каримански отправи въпрос към Петков и защо служебният кабинет не е променил „корупционните критерии“ във Фонда на фондовете, зададени по времето на ГЕРБ и Владислав Горанов. И партньорите на Фонда са от времето на ГЕРБ, като например управлявана от Евгени Ангелов фирма. (Фондът на фондовете е държавно дружество към Министерството на финансите, което управлява 1,2 млрд. лв. по четири оперативни програми на ЕС.) Питания, подобни на тези на Каримански, бяха отправени преди време в публикация на вестник „Галерия“.

По-рано от парламентарната трибуна зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обвини съпредседателя на ДБ Христо Иванов, че не просто е изявил претенции относно кабинета, а е посочил министрите от действащия кабинет Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков „заради тяхната експертиза и морална чистота“. „Дали това е така?“, попита Йорданов и след този въпрос непремерено обяви, че служебният министър на финансите е виновен за фалит на компания, в която е участвал в миналото, а след това е основал нова фирма с програмисти от предишната и осъществил кражба на интелектуална собственост.

Така омеси в едно търговски спор и Наказателен кодекс, при това от трибуната в пленарната зала,

вместо да изкаже съображенията си на среща с политическата сила. Комично е обяснението защо са проверили Василев: поканили го за вицепремиер за еврофондовете и му обещали и финансовото разузнаване, а той настоял да е министър на финансите – и така им светнала „червената лампичка“… И без червена лампичка е ясно, че един министър на финансите има по-големи правомощия в такава конфигурация. Но тази… скрупульозност на ИТН по отношение на биографиите на министри означава, че обществото има пълно право да го направи и с миналото на техните кандидати.

Търговският спор, свързан с Асен Василев, може да се проследи в серия публикации на онлайн изданието Phocus Wire още от 2011 г., и във в. „24 часа“, който го припомни отново. Накратко: стартъп на Василев (Lessno) създава сайт за продажба на самолетни билети и намира финансиране за 3,9 млн. долара от фонда за рискови инвестиции Neveq, в който управляващ съдружник е Павел Езекиев, познат и като шеф на Агенцията за чуждестранни инвестиции по времето на НДСВ. Но бизнес партньорите влизат в спорове, раздават си удари под кръста, начинанието фалира, а Василев и деветима програмисти основават нова компания (Everbread) – и нов продукт. Но са обвинени от бившата си фирма (Neveq създават Vayant след раздялата с Василев), че са разработили софтуер със сходна функционалност, при това изключително бързо, чрез използване на „поверителна информация и/или чрез копиране на техните програми за авторски права“.

Каква е развръзката – фалира и новата компания Everbread с дългове от 8,7 млн. паунда, когато Асен Василев става министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. В бизнес спора е замесен и известният датски предприемач Мортен Лунд. Накрая конфликтът между двете фирми приключва със споразумение в полза на Vayant и се прекратяват съдебните спорове, водени в САЩ, Великобритания и Нидерландия.

3 август 2021 г., 9:45 ч. Нанесени редакции по горните два пасажа с цел прецизиране на фактологията. Благодарим на Андриан Георгиев за забележките.

„Дългата ръка на ДПС“

Министър Асен Василев, който присъстваше в пленарната зала при изявлението на Тошко Йорданов, избра да го коментира в кулоарите на парламента: „Всички дела съм си ги спечелил в съда в Ню Йорк… Но това, което ме притеснява, е защо изведнъж, след като три пъти ме каниха за министър, станах силно проблемен. Тук се вижда една много дълга ръка и една координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов.“ В парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов се обяви за изчистването на държавата от влиянието на ГЕРБ и ДПС.

Тази „дълга ръка“ се споменава твърде често, а в хора на анти-ДПС реториката са както бивши съдружници, така и противници на ДПС. Но и някои назначения, извършени от министри в служебното правителство, също са осветени като свързани с ДПС. В началото на седмицата Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че зад „Има такъв народ“ стои дългата ръка на ДПС и ДС. „Няма да подкрепим кабинет, в който виждаме дългата ръка на ГЕРБ и ДПС“, каза в декларация от трибуната тази седмица и Мая Манолова.

С възвание в социалните мрежи излезе Слави Трифонов:

Направихме всичко необходимо да има разговори с всички политически партии без ГЕРБ пред очите на журналистите и пред очите на обществото. Впоследствие имаше експертни срещи по сектори без ДПС и ГЕРБ. Ще го кажа още веднъж – без ДПС и ГЕРБ. И точно в момента, в който тези разговори продължават, без ДПС и ГЕРБ, точно в момента, в който е възможно да има споразумение, постига се съгласие, включително за така наречената съдебна реформа, създава се възможност да има правителство и спокойствие в страната, точно в този момент Христо Иванов решава да взриви обстановката и да постави под съмнение постигнатото до момента и да засили страната към нови избори. Ние и „Демократична България“ еднакво смятаме, че е нужна дълбока съдебна реформа, заради влиянието на ДПС и ГЕРБ. Ние и „Демократична България“ еднакво смятаме, че спецсъдът и спецпрокуратурата трябва да бъдат закрити, заради опорочаването им от ДПС и ГЕРБ. Ние и „Демократична България“ еднакво смятаме, че столът на главния прокурор му е доста голям, заради влиянието на ДПС. И сега с тези си действия Христо Иванов може да спре тези промени. Аз питам: Кой тогава е ДПС?

Иванов му отговори с три въпроса, зададени чрез „24 часа“: 1. Какъв е стандартът, по който ще се избират министрите и премиерът? 2. Ще има ли писмено поемане на политически ангажименти, по които се очаква подкрепа? 3. Каква ще е конструкцията на парламентарното мнозинство, така че да изключи възможността на ДПС и ГЕРБ да влияят върху неговите решения? Първият от тези въпроси бе зададен на Тошко Йорданов при участието му в „Лице в лице“ по bTV и той отговори така: „Професионалисти, които не са обвързани политически, не са били министри в НДСВ, ГЕРБ, БСП, експерти – образовани и доказали се специалисти.“ Той също потвърди, че до последно нито от ДБ, нито от формацията на Манолова са поискали да им представят лицата в новия кабинет. От „Демократична България“ само поискали да знаят дали в бъдещото правителство има хора, свързани с ДС.

До момента няма нито едно потвърдено име за министър, с изключение на Пламен Николов, предложен за министър-председател в петък вечерта, в последния момент преди връчването на мандата на ИТН.

Как тогава е провидяна дългата ръка на ДПС

и дали единствено служебните министри могат да държат ДПС и ГЕРБ настрана от държавните порции?

Ами ДПС не желаят служебните министри на икономиката и на финансите в редовното правителство. Не ги искат, защото са на Иво Прокопиев и ще изпълняват неговите политики, обясни зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в ефира на „Нова телевизия“ в четвъртък сутринта – броени часове по-късно се разрази свадата между ДБ и ИТН. Той обясни, че от ИТН им казали, че не искат подкрепата им, макар да ги запознали с приоритетите си. „Ние отвърнахме: „Щом не искате подкрепа, няма да я получите.“ Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналният състав“, заяви Цонев.

Излиза, че след разговорите за подкрепа за политики, сега на „Има такъв народ“ му предстои втори кръг – същинските преговори за подкрепа за личности. И дори посоките да са споделени, за кадрите може и да се разминат.

След първоначалната им идея да бъде преназначен служебният кабинет за редовен, от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ редуцираха искането до места за икономическия, финансовия, вътрешния и правосъдния министър. (Странно е, че никой не избра откритието на този кабинет – вицепремиера по европейските средства Атанас Пеканов, млад, енергичен, образован, но без минало с която и да е българска партия.) В разгара на тия препирни се появи и социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, че действията на служебното правителство имат 58,9% подкрепа и че президентът Радев е най-харесваният политик, ползващ се с 64,3% доверие (очевидно разпростиращо се и върху назначените от него министри).

„Аджамиите“ в политиката, както нарече Татяна Дончева хората на Слави Трифонов, ще имат бойно кръщене.

Хипотезите са две – не отстъпват пред натиска и представят кабинета си, в който няма служебни министри. ДПС ги „заклеймява“, като ги подкрепя, но не и останалите. И така мандатът отива в БСП, след като ГЕРБ, които са втори, са върнали своя, както декларира лидерът им Бойко Борисов. Социалистите вече декларираха на няколко пъти, че са готови да съставят правителство и да поканят някои служебни министри, без да назовават кои. (Значи ли това, че ДБ и формацията на Манолова ще го подкрепят, ако Асен Василев и Кирил Петков са в него?) Това би означавало партия на статуквото да подкара влака на промяната – и историята да се повтори като фарс с Корнелия Нинова като премиер машинист.

По-вероятната хипотеза обаче е, че сега започват същинските преговори – за подкрепа на правителството, което Слави Трифонов и ИТН ще предложат. Вратата между търсещите и осигуряващите подкрепа съвсем не е затръшната и това пролича в политическите изявления. „Очакваме да се срещнем и да разговаряме. Ако не ни дадат възможност, никой да не очаква, че ще бъдем притиснати до стената – сега ще ви дадем една торба с имена, решавайте… Не сме се отказали от тази своя позиция отговорно да се опитаме да бъде излъчено правителство в рамките на първия мандат“, заяви Христо Иванов.

„Не сме казали на „Демократична България“, че не се надяваме на тяхната подкрепа при представяне на кабинет. За нас това не е затворена врата. Просто се надявам това да бъде приятелски знак към тях да се върнат на нормалните позиции, които заявиха първоначално, че нямат желание за постове и че не е необходимо да предлагат хора в един бъдещ кабинет, особено хора, осъдени за кражба на интелектуална собственост“, обясни в кулоарите на парламента и Тошко Йорданов.

И дойде време да влезе кандидатът за министър-председател.

Заглавна снимка: parliament.bg

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни