За първи път в България политическата сила, победила на избори, предлага министър-председател, който не е партийният ѝ лидер. От името на партия „Има такъв народ“ депутатът предприемач с докторска степен по философия на правото, политиката и икономиката Пламен Николов получи вчера мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Кой сте Вие, д-р Николов?

В партия „Има такъв народ“ д-р Николов е експерт по образователни политики и не е привърженик на модела „парите следват ученика“ – пазарен принцип, въведен при тройната коалиция. В социалните мрежи се разпространява видео от участието му в кастинга за политици на „Шоуто на Слави“ през 2018 г., където той обяснява мотивите си да се включи в проекта и защо може да е полезен в сферата на образованието. „Образованието е най-сериозният елемент на националната сигурност“, казва Николов в интервюто със Слави.

След изборите през юли т.г. Пламен Николов е депутат от Шумен, където е завършил средното си образование (родом е от Горна Оряховица). Докторската му степен е от CУ „Cв. Климент Oxpидcĸи“, cпeциaлизиpaл е в Университета на Клагенфурт, Aвcтpия. В биографията му има и обучение в САЩ, а кариерата му е корпоративна – с 15 години бизнес опит, а от 2013 г. Николов е генерален мениджър за европейския офис на американската компания FINIS за спортни и туристически продукти. Управлявал е проекти, работил е с големи световни компании и плувни федерации, говори четири езика, семеен, с две деца.

Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу корупционния модел на властта.

Така се обърна президентът Радев към Николов при връчването на мандата в петък вечерта. Отсега не е известно как подобен експеримент би се отразил на качеството на българската политика. Ако Николов и кабинетът на ИТН бъдат одобрени, тепърва ще се калкулира приносът им към развитието/закърняването на демокрацията.

Но какви мъчнотии може да се очертаят пред бъдещия управленски тим?

Първо, проблеми с екипа. Когато партийният лидер е и премиер, той номинира министрите след съгласуване с ръководните органи на партията, коалиционните партньори, бизнес кръговете (известно е, че някои са се консултирали и със съпругите си) – и/или със Сараите. Но когато премиерът е част от номинациите, тази опция отпада. Може да му разрешат да си избере шеф на кабинета и/или пиар вместо министър на финансите и МВР шеф. Това означава, че ще е лишен от особена оперативност и самостоятелност при предлагане и вземане на решения, тъй като нонстоп ще текат съгласувателни процедури – с партийния лидер, ръководството на парламентарната група и естествено, със самите министри. Те пък няма да са споени от партийна лоялност и дисциплина, а премиерът е отговорен да състави отбор от съмишленици.

Второ, двувластие и липса на синхрон. Второто произтича от първото. Двувластието – един център на власт в Министерския съвет, един в Народното събрание, без синхрон между тях – е възможно. Тази вероятност се усилва от факта, че тепърва в партията победител на изборите ще се напасват едни към други: ръководството, съставено от сценаристите, към останалите депутати, парламентарната група – към правителството, самото правителство ще изгражда екипен дух и т.н. Партийният лидер не е депутат, значи тежките задачи се падат на заместника му Тошко Йорданов.

Трето, липса на политически опит – и на партията с мандат за правителство, и на номинирания премиер. Няма по-демократично занятие от политиката – за него не е необходима диплома или друг сертификат, умението да се прави политика е функция от личните качества.

Номинацията на д-р Николов (44 г.) е трета –

най-напред отпадна Николай Василев, познат като министър на НДСВ в две правителства, а в последния момент в петък партията на Слави Трифонов оттегли кандидатурата на адвокат Петър Илиев, работил безвъзмездно за референдума на „Шоуто на Слави“ през 2016 г. Според „Медиапул“ причината за смяната са съмнения, че в докторската си дисертация е плагиатствал части от тази на доц. д-р Наталия Киселова от Юридическия факултет на Софийския университет.

Изброяват се и интересни връзки на Илиев с БСП и НДСВ; юристът е и почетен консул на известната офшорна зона Барбадос. Изданието допуска, че това може да му попречи да получи поста на правосъден министър, за какъвто беше номиниран и преди. Пред bTV адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ коментира, че Илиев е бил сменен, тъй като не е получил одобрението им. Но освен от ИБГНИ, по-рано стана ясно, че и от „Демократична България“ не одобряват Илиев за премиер.

Смяната дава известни надежди, че с първия мандат може и да се излъчи правителство, което 46-тият парламент да одобри. Показва още, че ИТН се вслушват и съобразяват с препоръките на тези, чиято подкрепа очакват за кабинета си. Манолова приветства номинацията, особено в четири от петте изброени от Николов приоритета (без мажоритарния вот).

Първите думи на кандидат-премиера бяха:

Имаме пет първи приоритета, които са важни още от предизборната програма. Първият – планът за възстановяване и устойчивост. Вторият – предстоящата ковид криза, с която трябва да се справим. След това пенсиите – искаме да преизчислим всичко, както трябва да се направи. Имаме ангажименти към нашите избиратели по отношение на изборната система. Мажоритарният вот остава на дневен ред. Трябва да направим всичко необходимо така, както сме го замислили, след абсолютно правилен технически процес, да го осъществим. Особено важна за всички нас е съдебната реформа.

(Последното тихо му го подшушна заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов.)

Следващата седмица започват същинските разговори – за кандидатите за министри. В тях ще проличи колко конструктивни могат да бъдат ИТН, ДБ и ИБГНИ, ще има ли борба за влияние през кадруване, какви ще са политиките и кой ще ги подкрепи.

Заглавна снимка: Стопкадър от интервю с Пламен Николов в предаването „Студио Хъ“ по 7/8 TV от февруари 2021 г.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни