Радан Кънев е юрист и политик, един от основателите на „Демократи за силна България“ и председател на партията в периода 2013–2017 г. В 43-тото Народно събрание е съпредседател на групата на Реформаторския блок. В момента е евродепутат от групата на ЕНП в Европейския парламент. Венелина Попова разговаря с него за ехото в Брюксел от действията на американските власти срещу корупцията у нас и санкциите по закона „Магнитски“, които те наложиха на български олигарси и свързани с тях лица.


България се нареди в списъка на държави от бившия Съветски блок, като Словакия, Латвия, Сърбия, санкционирани от САЩ по закона „Магнитски“. Как оценявате действията на американските власти, които наложиха санкции на шестима български граждани заради тяхната значима роля в корупцията в страната ни?

В решението на американските власти няма изненада. Отдавна се очакваше по-остър ход от тяхна страна по повод корупцията в България. Това, което виждаме, е, че както изпълнителната власт, така и службите и прокуратурата не са обърнали внимание на партньорските контакти през последните месеци и години. И са се направили на разсеяни за корупцията във властта и особено когато става дума за личността и мрежите на Делян Пеевски. Това лице и цяла една корупционна мрежа довчера не съществуваха за българската прокуратура, въпреки че има предостатъчно данни в публичния дебат, че бившият депутат от ДПС се занимава с назначения на най-високите етажи на съдебната власт.

И в случая с Васил Божков няма никаква изненада. Позицията на американските власти, че той е опасен представител на организираната престъпност у нас, датира от десетилетия. Обаче в решението, с което те му налагат санкции по закона „Магнитски“, изрично подчертават политическата корупция, за да стане ясно, че в България обвинения срещу Божков конкретно по тази точка няма. Повдигнати са му поредица от обвинения, но нито едно от тях не е свързано с корупция, докато от САЩ изрично посочват корумпиране, и то на висши политици. Така те обръщат внимание, че най-вероятно данните, които са предоставили по линия на партньорството на службите, не са били използвани от българската прокуратура.

А Илко Желязков е ясен образ на връзката между Пеевски и изпълнителната власт в България, и то не само при управлението на Бойко Борисов, но и при управлението на БСП и ДПС в кратките периоди през последните две десетилетия, когато те са били на власт. В негово лице виждаме по какъв начин корупционната мрежа на Пеевски е ръководила изключително важни сектори на държавната политика.

Да, неслучайно някои медии го наричат „лейтенантът“ на Пеевски. Но какъв очаквате да бъде ефектът от удара на властите в САЩ срещу олигарси като Божков и Пеевски – веднъж в България, втори път в Брюксел и ЕНП? Тук е добре да припомним, че Манфред Вебер в специално обръщение преди парламентарните избори на 4 април т.г. призова българските граждани да подкрепят ГЕРБ и Борисов…

България в лицето на досегашното си управление и на трайното статукво в съдебната власт, което е свързано не само с ГЕРБ, но и с ДПС и БСП, загуби доверието на партньорите си в Европейския съюз още миналата година. Дебатите, които се проведоха по моя инициатива в ЕП за върховенството на правото в България, предизвикаха реакции на ЕНП, която беше много по-сдържана от когато и да било в миналото по отношение на ГЕРБ. Факт е, че една значителна част от евродепутатите на ЕНП не се подчиниха на партийната линия по резолюцията за България. Всички други групи в ЕП единодушно я подкрепиха, без представителите на ДПС, които са част от групата на либералите.

Както във Вашингтон, така и в Брюксел стана ясно, че опитите по линия на партньорството между службите по неофициален дипломатически път да се насочи България по релсите на реформите са се провалили, а българските власти отказват да се борят с корупцията. Вярно е, че ЕС е пословичен с бавните си действия и тромавите си институции. Това е така, защото във всеки момент се търси съгласие между максимален брой партии, правителства и национални интереси, а меките политически действия на европейско ниво до голяма степен се дължат на ограниченията в договорите за функциониране на ЕС. Възможността за финансови санкции при нарушаване на върховенството на закона беше въведена едва преди броени месеци, и то с огромна съпротива от няколко държави. До това решение нямаше и да се стигне, ако не беше големият пакет за възстановяване и устойчивост, който ЕК предостави. Докато американските власти могат да действат много по-ясно и много по-директно – и го направиха.

Действията на САЩ ще имат отражение върху европейската политика и може да очакваме рязко втвърдяване на тона към България в близките дни и седмици, особено по отношение на статуквото в съдебната система. Много скоро бих очаквал пряка заплаха със спиране на европейски средства.

От Еврокомисията заявиха, че американските санкции не действат на територията на ЕС, затова не се налага предприемането на контрамерки от нейна страна. Според агенция „Ройтерс“ тази позиция контрастира с протеста на ЕС срещу подобни санкции, наложени от САЩ на европейски компании, които имат бизнес с Иран и Куба, но вероятно отразява и намерението на Брюксел да подкрепи усилията за борба с корупцията в България. В този контекст очаквате ли Докладът на ЕК за върховенството на закона у нас да бъде много по-категоричен и остър?

Принципът, който залегна в новия Механизъм за върховенството на закона, е да се публикуват и оповестяват докладите за всички страни едновременно. Сигурно е, че Докладът за България ще бъде изключително остър и фокусиран върху същността на проблема, а той е състоянието на правосъдието и сектор „Сигурност“, и особено на българската прокуратура. Документът на ЕК ще бъде придружен с много по-ясни и категорични препоръки за реформи в правосъдната система и прокуратурата и както казах, очаквам нескрита заплаха за това, че европейските фондове за България ще бъдат частично ограничени или спрени, ако страната ни не предприеме незабавни действия.

Ние се намираме в състояние на пълен провал на опитите за борба с корупцията по високите етажи на властта, в същото време службите и прокуратурата съдействат на корупцията, а не я възпрепятстват. В сегашната ситуация, в която ЕС осигурява най-големия финансов пакет в историята си и северните държави донори преминаха редица червени линии във вътрешната си политика, за да допуснат вземането на огромни суми назаем централно от ЕК, въпросът за политическата корупция става основополагащ. И като такъв той ще бъде поставен остро на България, защото в противен случай в северните страни ще властва общественото мнение, че техните правителства подаряват парите им на тукашните крадци и корумпирани политици, което не е далеч от истината. И ние като български и европейски данъкоплатци също трябва да бъдем изключително разтревожени.

Очаквате ли Европейската прокуратура, която завършва своето конституиране, да реагира на санкциите на американските власти срещу паралелната държава и олигарси като Васил Божков и Делян Пеевски?

Не трябва да пропускаме много важен факт – че решението на американските власти идва абсолютно успоредно със старта на Европейската прокуратура. Тя е един проект, който партньорите ни в САЩ винаги са подкрепяли. Колкото и нерядко да сме скептични към Брюксел, създаването на Европейската прокуратура е изключително голяма стъпка, която само преди няколко години изглеждаше невъзможна. За себе си нямам съмнение, че в тази ситуация България ще бъде един от приоритетите в нейната дейност.

Може би госпожа Лаура Кьовеши ще започне работата на Европейската прокуратура с Борисов и българските олигарси?

Дали госпожа Кьовеши ще започне с тях, или с малко по-широк кръг лица и корупцията в България ще бъде включена, а няма да бъде ексклузивен първи случай, това не можем да кажем. Най-вероятно и тя самата в този момент не може да каже, защото това е една сериозна дейност по разследване и събиране на доказателства. Но можем да бъдем сигурни, че нетърпимостта към корупцията в България ще бъде много ясно изразена по непознат досега начин от всички европейски институции и служби. И това е много добра, макар и закъсняла новина.

Може ли да очакваме продуктивни действия от страна на главния прокурор Иван Гешев?

Не – да отговоря направо. Полезният ход от страна на ръководството на българската прокуратура се нарича „оставка“. България може да изчисти международния си образ, като преди всичко изчисти собственото си управление. Но преди това главният прокурор Иван Гешев трябва просто да се оттегли, защото не може да очакваме хората, назначени от Делян Пеевски, да започнат разследване срещу него.

Да, но главният прокурор ще се бори докрай за оцеляването си. Ако реакциите на ГЕРБ и ДПС по повод оповестеното решение на американските власти бяха очаквани, какво се опита да скрие зад словесното си избухване Бойко Борисов? Може би страх, че с неговата политическа кариера е свършено?

Не ми се струва, че става дума за страх. При всичките си доказани недостатъци, мисля, че Борисов е разумен човек и той знае, че времето за страх е отминало. А неговата политическа кариера е въпрос в минало време. Ако иска да спаси партията си, той трябва да се оттегли от лидерската си позиция още преди изборите на 11 юли. Не съм забелязал обаче на Борисов много да му пука за партията му, така че не очаквам от него такъв ход.

А в реакциите на ДПС и на ГЕРБ имаше нещо много важно. С публичната защита на Пеевски ДПС доказа, че е невъзможно да се отърси и разграничи от него, както и че престъпните мрежи на Пеевски са превзели партията. От другата страна е директното признание на Борисов, че той поддържа сериозен системен контакт с Делян Пеевски. Бившият премиер никога досега не беше обявявал публично, че се среща с него, не са излизали излъчвания на живо на разговори между тях, не сме виждали Борисов да го вози в джипката, не сме го чували да се хвали какви ползотворни разговори за развитието на регионите са водили с Пеевски и т.н. Борисов знае, че следват нови разкрития за отношенията между двамата, и затова бърза да си признае за тези контакти.

Имате ли очаквания американските власти да предоставят доказателствата за санкциите, наложени от тях на Божков, Пеевски и останалите четирима българи? Доказателства, за които настояват и от ДПС. Струва ми се, че САЩ много ясно посочиха кого е корумпирал Васил Божков, без да споменат конкретно името на Борисов.

В своето объркано словоизлияние в четвъртък Борисов неколкократно подчерта, че като министър-председател е имал много добър партньорски контакт с американските служби, който никога не е прекъсвал. Това означава само едно нещо – всички въпросни доказателства са отдавна предадени на българските служби. Реакцията на американските власти по закона „Магнитски“ е реакция на факта, че нашите служби не са реагирали на данните, които са им били дадени по линия на партньорския обмен. Тази линия е неофициална, стреми се да щади партньорите и да ги насочва към верните решения, без да се стига до конфузната ситуация от онзи ден, в която България е поставена заради тези хора. И тъй като съм съгласен, че Гешев няма да се оттегли, мисля, че в момента ние, политиците, трябва да започнем разговора за бъдещето. Картината на миналото е доста ясна и тя в България не е тайна. Христо Иванов и Слави Трифонов казаха нещо много вярно, а именно че гражданското общество у нас свърши много работа през последните години.

Но ще е възможен ли този разговор за едно ново бъдеще, ако на 11 юли ГЕРБ отново се окаже първа политическа сила, макар и с минимална преднина пред останалите? И какъв знак към света ще бъде това?

Естествено, че ще бъде много лош знак към света, но преди всичко ще е лош знак за България, за нас самите. Защото партньорите ни и във Вашингтон, и в Брюксел нееднократно посочват проблеми, които ние също знаем. Големият въпрос е имаме ли ние като общество силата да стигнем до изчистване на българската политика, което е вече наша работа. Европейската прокуратура може и да повдигне обвинения, но те ще бъдат пред българския съд, трябва да си даваме ясна сметка за това. Така че вътре в нас е волята и енергията да се откъснем от миналото и да тръгнем към едно по-различно бъдеще – ресурс, който аз съм убеден, че българското общество има, просто трябва да го превърне в политическо действие. От тази гледна точка дори минимална победа на изборите на ГЕРБ ще бъде много лоша новина, макар че Борисов няма да управлява. Но сигналът ще е лош, а енергията в обществото ще се разпилее.

Заглавна снимка: Стопкадър от видеоинтервю с Радан Кънев за EuroChambers в началото на неговия мандат като депутат в Европейския парламент (2019–2024)

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни