Винаги сме знаели, че корупцията в България е голяма, но не и че е по-голяма от държавата. След като официален Вашингтон наложи санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, най-бедната, с най-къс живот и висока смъртност държава членка на ЕС се прочу и с корупцията си.

В списъка на лицата, санкционирани по закона „Магнитски“, хазартният бос, олигархът и неговият „лейтенант“ са в интересна компания: на руски граждани – следователи, чиновници, лекари, които имат отношение към смъртта на Магнитски; на саудитци – заради убития в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул журналист Джамал Хашоги; на чеченци, някои от които изтезавали хора от ЛГБТ общността; на приказно богатия корумпиран митничар от Киргизстан Матраимов и съпругата му; на сина на главния прокурор на Русия – Артьом Чайка, използвал влиянието на баща си, за да печели държавни поръчки и да оказва натиск на бизнес конкуренти; на генерали от Бирма, виновни за геноцида в Мианмар… Е, сред тези хора вече има и граждани на ЕС – от държавата, в която върховенството на правото се определя от низостта на задкулисието.

Последствията за тях не са за подценяване.

Забранено им е да влизат в САЩ (също и на съпругите и децата им); имуществото им и банкови сметки, ако имат такива на американска територия, се замразяват – има опция и за конфискация в някои случаи. Забранява се на фирмите им да извършват дейност, в т.ч. и банкови транзакции, тоест никой не може да прави бизнес с тях на светло, а банките – да държат техни средства, за да не бъдат наказани с големи глоби.

За Божков ситуацията и сега донякъде е такава, тъй като е с 19 обвинения в България, а активите му – запорирани, в т.ч. и всичките му банкови сметки са замразени. Що се отнася до Пеевски, вероятно той е изнесъл някъде авоарите си – в последните месеци обърна в пари значителна част от активите си, продавайки фирми и медии. Вероятно е разполагал с предварителна информация, че ще попадне в списъка „Магнитски“, в противен случай нямаше да успее да реализира сделките. Проблемът за българските банки идва от факта, че той не е официален собственик в куп фирми, което ще наложи те често да се допитват до Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ. В противен случай санкциите са сериозни – или 250 000 долара за фирма, която има финансови отношения с лицата и фирмите от списъка, или глоба в двоен размер на сумата, която е била преведена, договорена или е част от търговски взаимоотношения.

За да бъде изяснен пълният обхват на бизнесите, свързани със санкционираните физически и юридически лица, към Министерството на финансите ще има комисия с представители на НАП и ДАНС. Цялата информация, до която тя ще достигне, ще бъде публична и обявена на сайта на МФ, увери министърът на финансите Асен Василев.

Пеевски реагира с изявление до медиите, в което съобщи, че не е съгласен с това, което му се приписва; не е корумпиран; Прокопиев е виновен, че го е натопил (макар да не го назова); и той ще предприеме „всички законови действия срещу този акт“. Последното няма как да се случи, тъй като санкциите не подлежат на съдебен контрол. Те могат да бъдат отменени от американската президентска администрация, ако бъдат представени достатъчно убедителни доказателства, че причините, поради които санкциите са били наложени, са отстранени – тоест лицето се е… поправило. Досега не се е случвало.

Заради корупция и руско влияние

Васил Божков и 58 свързани с него фирми, както и партията му „Българско лято“ попадат под санкциите. Причините – неколкократно е подкупвал държавни служители, сред които „настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта“. Освен това „планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители“.

Делян Пеевски и 6 негови фирми са в списъка на санкционираните. Регулярно участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. По време на местните избори на 27 октомври 2019 г. „се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване“.

Илко Желязков (понастоящем излязъл в отпуск като заместник-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства) е санкциониран като човек на Пеевски. Олигархът го използвал за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. Желязков е излязъл от средите на бившата Държавна сигурност, после е бил в ДАНС, в енергетиката, където е попадал все при управления на БСП и ДПС, и впоследствие на два пъти е отстраняван от БЕХ, а пак от квотата на ДПС бе избран за заместник-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. В пленарната зала, освен от ДПС, изборът му беше подкрепен и от ГЕРБ и част от БСП.

Има и още трима санкционирани, но не по Глобалния закон „Магнитски“: бившия зам.-министър Александър Манолев и двама бивши шефове от Държавната агенция за българите в чужбина – Петър Харалампиев и Красимир Томов. Манолев се прочу с луксозната къща за гости, строена с европари и използвана като частна резиденция. А двамата бивши чиновници от ДАБЧ бяха обвинени миналата есен (заедно с други двама), че са участвали в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, в търговия с влияние и пране на пари.

Последствията – политически, икономически, в международен план

Случаят с наложените от администрацията на президента Джо Байдън санкции е безпрецедентен акт. Няма да мине и замине, както случая със съдия Андон Миталов, влязъл в американския списък преди 16 месеца заради „участие в значителни корупционни действия“. Миталов пусна в Москва обвинения в шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов, който отиде да получи орден „Дружба“ от президента Путин. Скоро дисциплинарната комисия към ВСС най-сетне ще се произнесе с решение по неговия случай.

Независимо че никой от американска страна няма да го признае публично,

санкциите по „Магнитски“ ще повлияят на предстоящите на 11 юли избори и последващото развитие.

Първо, това е ни повече, ни по-малко политическа оценка за ГЕРБ и Бойко Борисов, управлявали в последното десетилетие с незначително прекъсване. Макар и трима от санкционираните по закона „Магнитски“ да са се проявили по-рано и даже имат общо „родословно дърво“. Според разсекретените от WikiLeaks американски грами Божков е финансирал – заедно с разстреляния през 2005 г. банкер Емил Кюлев – кампанията на Царя и НДСВ през 2001 г. Звездата на Илко Желязков изгрява в същата година, когато започва управлението на НДСВ–ДПС, а Делян Пеевски се втурна в политиката от младежката фракция на царската партия. А и тримата са свързани по един или друг начин с интересите на Москва.

И преди Борисов, и по времето на Борисов, разпростряло се върху три мандата управление, тези хора са били недосегаеми за прокуратурата и за която и да е институция. Единствено Васил Божков загуби благоразположението на властта, но не и Пеевски (и Желязков), и фактът, че Пеевски е невидим за охранителите и пазителите на правовата държава, е заради триадата Гешев–Борисов–Пеевски, срещу която не спират протестите.

Сега главният прокурор Иван Гешев пространно туитва непоколебимостта си да привлече към наказателна отговорност „всяко лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност“. Да ги поиска. Американските партньори в лицето на посланик Херо Мустафа и заместник помощник-секретаря на американското Финансово министерство Пол Ахърн изразиха готовност да го направят.

[Представителите на прокуратурата] могат да видят какво твърдим за тези лица. По линия на двустранното сътрудничество ще се радваме да работим с чужди юрисдикции, доколкото можем.

Това каза Ахърн на срещата си с български медии и обясни, че при разследването американското Министерство на финансите е използвало отворени данни, медийни публикации и информация от американски и партньорски служби. Дали информацията от партньорските служби е предоставяна на българските им партньори, е загадка. Информационните масиви на ДАНС и разузнаването със сигурност крият златни тайни, освен ако не са прочистени и изнесени за частна употреба, както стана с досиетата на Държавна сигурност.

Второ, „най-широкообхватното еднократно действие“ на САЩ срещу корупцията, предприето по закона „Магнитски“, както го определи Ахърн, е и

присъда за модела, утвърден от властта в съучастничество с ДПС.

Този акт белязва и ДПС, и ГЕРБ. В 45-тия парламент видяхме опитите на ДПС да се разграничи от ГЕРБ, за да се качи на влака на промяната. Залогът е голям, тъй като следващото управление ще разпределя, освен средствата от многогодишната финансова рамка, и тези по Националния план за възстановяване и развитие и Зелената сделка – над 29 млрд. евро.

ДПС е червена линия. Моделът, утвърден през Прехода и известен днес като „Сарайски кръг“, трябва да бъде разрушен в името на общото благо и прогреса на нацията, ако щете. Дали Гешев ще разследва Пеевски не по начина, по който го правеше досега, оневинявайки го? Дали ще търси по-ефективно – не по начина, по който търсеше Пеевски в срива на КТБ? Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов вече призова главния прокурор да подаде оставка, за да спре замитането на следи, както и правителството да наложи аналогични на американските санкции срещу Божков, Пеевски и Желязков.

Ако българската прокуратура и служби разплетат схемите и съберат доказателства, годни да издържат в съда, ефектът на доминото е неизбежен. Обръчите ще се разпаднат и неминуемо ще се стигне и до политическите лидери, чието покровителство е направило възможно корупцията да поквари държавността. Така присъдите за корупция по високите етажи, за които настоява Европейската комисия във всеки свой доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, най-сетне ще са факт. Реакцията на Брюксел на санкциите за български граждани по закона „Магнитски“ беше дипломатична и отново бе напомнено за липсата на такива присъди.

Трето, този акт накърнява репутацията на България в международен план.

За да се стигне до публичното шамаросване, на партньорите в Алианса очевидно им е дошло до гуша от затъналата в корупция и беззаконие България. Слабостта на един от партньорите накърнява силата на съюза. Това действие на Вашингтон ще направи още по-предпазливи инвеститорите, които бездруго не се тълпят за България. С осветени задкулисия и олигарси, които обещават закрила от прокуратурата и са пуснали корени в служби и институции с чадър от най-високо, България напомня на латиноамериканска държава, не и на член на ЕС.

Президентът Румен Радев беше доста сдържан в първия си коментар за санкциите по „Магнитски“. „Когато аз говорих, мнозина мълчаха“, каза той. Кои ли мълчаливци има предвид?! Много преди той да проговори, че Борисов и Пеевски са „ортаци в бизнеса и в политиката“, което се случи едва в началото на тази година, говореха много други – опозиционни политици и журналисти. В петък той беше по-словоохотлив, коментирайки, че санкциите са диагноза за режима, отгледал тази корупция.

Още помним репликите на Васил Божков в онзи телефонен разговор, че президентът е фигурант, а „Шиши“ (Делян Пеевски – б.а.) е назначавал хора в първия му служебен кабинет.

Назначеният от Радев втори кабинет се опитва да направи видими разхищенията на публични средства и различни злоупотреби, извършвани при управлението на Борисов. Силовият вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков определи наложените санкции като „голям срам за държавата“ и удар срещу българските служби, които очевидно не са работили в национален интерес. В същото това време тихомълком, броени часове след обявяването на санкциите по „Магнитски“,

поста си напусна началничката на кабинета му Елена Фичерова

с обявен мотив – по собствено желание. Тя бе съучредителка на партията на Божков „Българско лято“, а организацията също е в списъка на санкционираните. По тази тема Рашков така и не пожела да обясни кой му е препоръчал Фичерова, но „изчегъртването“ ѝ точно в този момент говори повече…

Самият Борисов, кръстейки се три пъти, се кълне как не е взел нито стотинка подкуп от когото и да е. Свикнали сме с неговата „набожност“ – ако е чист, небесният Началник знае и ще му отдаде дължимото при Второто пришествие. Тук за чистото съдебно минало, настояще и бъдеще се грижи прокуратурата, така че тя е на ход.

Бившият министър на отбраната Бойко Ноев обобщи най-точно ситуацията:

Това, срещу което САЩ въстава, е стратегическата корупция в България, която в съчетание със стратегическата корупция на Русия нанася тежки щети върху националната ни сигурност и тази на партньорите ни.

Американската помощ идва навреме. Вече никой не може да прави официално бизнес с Божков, Пеевски и неговия лейтенант. Остава и политиците да го разберат. ДПС се солидаризира с Пеевски – значи никой не трябва да прави бизнес с ДПС.

Заглавна снимка: 115 MPAD / Flickr

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни