След протестите обикалях из България с колелото, както си е с плакатите „Оставка“ и „Гражданско неподчинение“ на него. Исках да видя как ще реагират хората в малките населени места… Не съм намерил повод да махна надписите.

Три месеца след края на протестите през лятото на 2020 г. се видяхме с Краси Петров и Нестор Арсенов, двамата герои от предишните епизоди от поредицата „Протестът“. Помните ги – биха ги на конференцията на ГЕРБ в „София Тех Парк“, живяха в палатковите лагери и бяха сред протестиращите в нощта на 2 септември.

През декември 2020 г. от протестите нямаше и следа. България се тресеше в ужаса на умиращите от COVID-19. Точно тогава, насред най-тежката здравна криза, която връхлетя българите, с Краси и Нестор се опитахме да затръшнем вратата на студа и пандемията и да говорим за отминалото протестно лято.

Сред първите неща, които ми казаха, беше: „Как може снимките с кюлчетата злато до главата на премиера от лятото да са по-силен аргумент за гражданите да излязат по площадите от умрелите по стълбите на болниците хора?“ Краси и Нестор говорят все така разпалено за недоволството си от управлението на Бойко Борисов, но за първи път споменават една от причините за края на протеста – недоверието между самите протестиращи в палатковите лагери и манталитета на българина да „домъкне в хралупата си 55-инчов телевизор и шоколади за децата, без да го интересува какво става извън хралупата, но то рано или късно ще го застигне“.

Срещаме се отново с Нестор и Краси в ранното утро на 4 април 2021 г., деня на изборите за нов парламент. Двамата са застъпници в различни секции – Краси е в София, а Нестор е в с. Горно Камарци, където се натъква на редица нередности. Епизодът завършва на 15 април, в първия работен ден на новото Народно събрание. Според Краси и Нестор „безпринципна коалиция може да извади хората по площадите отново, защото все още са бесни“.


Автор: Николета Атанасова
Участват: Краси Петров и Нестор Арсенов
Аудиообработка: Николета Атанасова и Теодор Иванов
Визия: Александра Димитрова

Музиката и ефектите в сериала са композирани и изсвирени специално за всеки от епизодите от Теодор Иванов и Иван Шентов.


Като част от документалния подкаст „Мястото“ с Николета Атанасова, минисериалът „Протестът“ ни връща хронологично към атмосферата на площадите и палатковите лагери от лятото на 2020 г. в България. Звучат гласовете на хората, които месеци наред изразяваха недоволството си и искаха оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни