Наближава Коледа, а настоящият брой е последният за 2019 година.

Можеше да бъде и последният изобщо. Желанието да не ви занимаваме със себе си ни възпира да признаем, че вече няколко пъти сме на ръба да обявим финала на „Тоест“. Но или ни застигаше някоя добра дума, вдъхновяваща случка, или просто стискахме зъби и си казвахме, че ще продължим още малко. Ей така, напук…

Ще продължим още малко и през 2020 г. Все пак на 1 февруари имаме рожден ден – и искаме да навършим две години. Време, достатъчно за равносметка и оценки.

Няма да крием, че много се гордеем със съдържанието, което произвеждаме и публикуваме. Благодарим на всички, които го оценявате. Благодарим и на нашите автори, с които заедно създаваме „Тоест“ и репутацията на изданието. Но заедно с това е време да признаем, че нашият експеримент да създадем медия, която се издържа само от читателски дарения, е неуспешен. Въпреки стойностното съдържание и нашите усилия да го представим чисто, качествено, без реклами и цензура, по-малко от 2% от читателите ни станаха и дарители.

Почти през цялото време на нашето съществуване финансовата перспектива пред „Тоест“ никога не е надхвърляла хоризонт, по-голям от 1–2 месеца. При това без да заплащаме голяма част от положения труд – на основателите, редакторите (без езиковия), дизайнерите, създателите на аудио- и видеоматериали, отговорниците за техническата поддръжка. Със средномесечни постъпления около 3000 лв., без доброволческите жестове част от авторите, които отказваха хонорарите си (30% от иначе дължимите), математиката съвсем нямаше да се получи.

Това означава, че вторачени в ежемесечното оцеляване, трудно можем да планираме развитие на изданието извън текущата ни рамка и да разширим палитрата от теми или жанрове, които да разработваме. Не можем да си позволим свои репортери, които да изпращаме дори и само на ключовите събития, още по-малко кореспонденти из страната. Бюджетът ни за пътувания е нулев. Както и за маркетинг. Абсурдно е да мислим за финансиране на сложно и продължително журналистическо разследване, нито бихме могли да си позволим юридическа защита, ако такава се наложи.

В началото на 2020 г. трябва да направим избор дали да преустановим издаването на „Тоест“, или да опитаме друг модел на финансиране. Ще обявим решението си своевременно.

Пожелаваме ви уютни празници и щастливо посрещане на Нова година!

От издателите

Заглавна снимка: © Лина Кривошиева