Днешният ни брой е различен. Като последен за 2019-та ще го извадим от обичайния съботен ритъм и ще го оставим да започне днес и да се проточи с още няколко материала до края на годината. Затова проверявайте първата ни страница за нови публикации.

И понеже обещаваме различен брой, нека да започнем с нещо, което правим много рядко – превод на лекцията на полската писателка Олга Токарчук, произнесена при получаването на Нобеловата награда за литература. Преводът от английски е дело на Йоанна Елми. Макар и след значителни съкращения, текстът е доста дълъг, но не е случайно, че започваме с него. А по Коледа се надяваме да имате достатъчно време за четене.


Редовният ни обзор „Вместо новини“ на случилото се на политическата сцена у нас през седмицата, пречупено през саркастичния поглед на Емилия Милчева, този път е озаглавен „Боклуци приемаме секакви“. Темите в него са: боклукът на Европа, който се гори в България, кой печели от това и как МОСВ се превърна в Министерство на боклуците, сушата и строителството на Черноморието; мръсният въздух и Фандъкова; Цацаров, новият шеф на КПКОНПИ.


Приключваме с политическите теми с едно изключително важно интервю на Венелина Попова с Диана Димова, председател на Фондация „Мисия Криле“ и директор на Комплексния център за социални услуги в Стара Загора. Поводът е отхвърлянето на ключови за социалната сфера документи, отложеното въвеждане в действие на Закона за социалните услуги и безсилието на държавата да се справи с агресията на групи от обществото срещу това законодателство. „Социалната ни система в момента не просто е в застой – тя колабира“, заяви Димова пред „Тоест“.


Миналата година преди Коледа едни от най-четените ни материали бяха за книги, филми и сериали. Очаквайте такива през следващата седмица, а днес може да прочетете селекцията на Нева Мичева от десет сериала, чийто първи или последен сезон е излъчен през 2019 г. и на които си заслужава да отделите време и внимание.


И накрая завършваме с… още една редакционна статия. Прочетете я, имаме нещо важно за споделяне, а именно предстои ли „Тоест 3.0“.

Пожелаваме ви приятно четене и весели празници.