Какво е общото между политиката и секса? Жаждата за контрол и власт. А в една управляваща коалиция? Че няма удоволствие в коитуса.

Транспортният министър Николай Събев пробва да ни убеди в противното – по-скоро в асоциациите, които възникват в съзнанието му.

„Ако приемем, че коалиционното правителство е като един нормален брак, то този брак ще продължи точно толкова дълго, колкото на средностатистическите семейства. Разликата е, че просто в това семейство ние сме повече с италиански характер и съседите на сутринта веднага разбират доколко и как жената е била доволна от начина, по който се е отнесъл към нея съпругът ѝ, доколко има нужда от нови обувки и т.н. Това е разликата между сегашното коалиционно правителство и другите, обикновените“, казва Николай Събев пред bTV.

На сутринта обаче доволни физиономии няма, особено след коалиционните съвети. От приличие няма да питаме кой е жената. За Събев коалицията явно възпроизвежда патриархален брачен модел, при който жената разчита на съпруга си за всичко – от секс до обувки и самочувствие, изобщо е негов орбитален апарат. Точно като типа отношения, които структурира политиката – една група лица контролира друга. Германският социолог Макс Вебер определя такава връзка като Herrschaft, връзка на господство и подчинение, при която „командата е приета като валидна норма“. И това е в сила, независимо дали една власт е основана на харизма, традиция, или правна рационалност – според трите идеални типа господство, дефинирани от Вебер.

Когато министърът сравнява коалицията с брака на „средностатистическо семейство“, асоциацията е за сцена от соцфилмите с плетени покривчици в хола и жени в пеньоари, не и страст. В добавка – и тъща, която слухти зад вратата на спалнята, а после отива да пържи кюфтета.

„Президентът е добрата тъща, която дава указания какво да правим на спалнята“, продължава с играта на асоциации най-успешният в бизнеса министър.

Само че в спалнята на коалицията цари тишина. Единият от четиримата партньори може и да слуша тъщата, но за секс са нужни поне двама.

Любопитно е как министър милионер пробва да омаловажи разкола в управляващата коалиция с шегички със сексуален подтекст, което внася миризма на яхния по високите етажи на властта и политиката вече изглежда лесна работа – стига зад вратата да е правилната тъща.

Наподобяването на коалицията на семейство обаче пасва на разбиранията на „средностатистическия българин“, който гласува за пазителите на традиционните ценности и се умилява как чорбаджи Марко вечеря с голямата си челяд в първа глава на „Под игото“. Колко ще трае бракът в коалицията, ако не може да се купят нови обувки на всички недоволни жени? Николай Събев едва ли знае отговора на въпроса.

Статистиката установява, че в България браковете намаляват за сметка на съжителствата без брак – от ГЕРБ и ДПС са наясно как се прави. БСП и ДПС – също. Не е необходимо да си в коалиция, за да имаш връзка в политиката. Да вземем „плаващите мнозинства“ – това е като да си обвързан, ама да не пречи да излезеш за малко секс с някого от Tinder. В политиката понякога му казват „исторически компромис“.

Иначе българските политици се държат срамливо и свито, когато става въпрос за секс. Не се осмеляват да признаят публично различност, мълчат за отношението си към куиър общността. От време на време някоя жълта медия съобщава чий любовник/любовница се е сдобил с добър пост и съответстваща му заплата в някоя държавна институция. Тоест как инструментите за удоволствие се използват за кариерно развитие.

„Съгласно един демократичен морал, за сексуалните актове трябва да се съди по начина, по който партньорите се отнасят един към друг, по наличието или отсъствието на принуда, както и по количеството и качеството на удоволствията, които си доставят“, пише антропологът Гейл Рубин в своето есе Thinking Sex, цитиран от Дейв Мадън от „Гардиън“ в любопитната статия „Време е политиците да прегърнат революционната сила на секса“.

Но в политиката удоволствието не е сред критериите за работещо управление. Вместо асоциацията със семейството и дали рано сутрин на жената ѝ личи добрият секс, транспортният министър да беше обяснил например какво става с ония мостове на Дунав. Най-напред Николай Събев беше обещал четири, по-късно вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обеща пет – до края на мандата. И даже три тунела под Стара планина.

Избирателите не се интересуват какво прави коалицията в спалнята. (Секс за сприятеляване? Нали според Фройд сексуалният инстинкт е по-силен от агресивния и потиска деструктивните тенденции.) Избирателите едва ли асоциират управляващата коалиция с брака на едно средностатистическо семейство. Предвид факта, че всяка от трите политически сили подписа поотделно коалиционно споразумение с „Продължаваме промяната“, прилича по-скоро на султански харем…

Всъщност избирателите ги интересуват политиките на управляващите и тяхната ефективност. Игрите на асоциации най-добре да останат за срещи с приятели.

Заглавна снимка: Стопкадър от участието на министър Събев в предаването „Защо, г-н министър?“ на Мария Цънцарова от 29 май 2022 г.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни