Пловдивският площад „Централен“. Вероятно най-популярният символ на градоустройствената несъстоятелност, с която Пловдив ще трябва да посрещне едно от най-престижните домакинства в новата си история – Европейска столица на културата през 2019 г. По последни данни най-централният от инфраструктурните проекти на града ще се превърне в строителна площадка точно по средата на това домакинство.

Първоначалният план за площада обаче всъщност залагаше на правилния подход – през 2014 г. се проведе първият голям архитектурен конкурс в съвременната история на Пловдив. Участваха 125 идейни проекта от 41 страни от 6 континента. Комисията от седем авторитетни архитекти от различни държави избра трима финалисти. Вотът на публиката определи победителя – португалското архитектурно студио FORA.

Свързахме се с FORA, за да ни разкажат как те са усетили взаимоотношенията с Пловдивската община. Оказва се, че още през самата 2014 година е започнало да става ясно, че този конкурс, в който са вложени много енергия и средства, няма да даде никакъв резултат в пейзажа на града.

Как се появяват „законови пречки“, които не позволяват на чуждестранно студио да ръководи архитектурен проект в България, според Община Пловдив; как проектът на FORA е постепенно, но изцяло изтласкан от плановете за площада; за липсата на стратегия, трудната комуникация и непоследователността в действията на Общината, и по-конкретно на кмета Иван Тотев – вижте в нашия видеоматериал.

Оператори: Лина Кривошиева, Владислав Севов

(за субтитри на български натиснете бутона CC в долния десен ъгъл на екрана)

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни