Вече оневинен за „Апартаментгейт“, заради който преди година бе изхвърлен от ГЕРБ, Цветан Цветанов подготвя своя политически реванш. През тази една година дискредитираният първи и последен Втори зад Бойко Борисов свърши много работа. Промени външния си вид, успя да влезе в нов публичен образ – на анализатор от НПО и критик на властта, спазвайки през цялото време мярката – и на изявите, и на критиката.

Неправителствената организация, която оглави, не просто помогна за трансформацията му. Показа, че заместникът на Борисов може да разчита на влиятелни презокеански приятели и организации – контакти, създадени и развити в битието му на политик. Позицията в Центъра за сигурност, където Цветанов успя да привлече имена, известни и утвърдени в дясното политическо пространство, му позволи да остане в публичното – в нова легитимност.

От края на 2019 г. настоящият шеф на Евроатлантическия център за сигурност обикаля България. От поне три месеца вървят слухове, че ще прави партия, за която ще разчита на създадените от самия него регионални структури – тези на партия ГЕРБ. Самият той публично не е коментирал слуховете.

ГЕРБ – зряла партия

Банално, но изглежда, че ГЕРБ навлиза в своята зрялост, след като вече дава и филизи. На 14-тата година от учредяването си първоначално като гражданско сдружение Гражданите за европейско развитие на България не изглеждат единни както в началото, но пък са все така опортюнисти.

Дългият престой във властта се „отплаща“ – за три мандата има недоволни, недооценени, обидени, изхвърлени. Видимо са малко на фона на членската маса, а някои затаиха недоволството си след разрива с Цветанов в резултат на миналогодишния скандал с луксозните и евтино напазарувани апартаменти от видни фигури на ГЕРБ. Бившият заместник на Борисов подбираше голяма част от кадрите в партията. Известно е, че лидерът понякога не знаеше имената дори на депутатите от групата.

Днес Цветанов вече го няма в ГЕРБ, а „Апартаментгейт“, заради който си отиде, липсва и в отчета на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Парламентът го одобри тази седмица с гласовете на управляващото мнозинство, но за „гейта“ в него няма и дума. Така, макар и барбекюто на една тераса вече да го няма, високите етажи на властта си останаха високи за Антикорупционната комисия.

Излиза, че Борисов и Цветанов са високоморални политици, след като първият настоял, а вторият подал оставка от постовете в партията и парламента. Наказателна отговорност ли? С постановлението си от 17 февруари т.г. Специализираната прокуратура отказва да образува досъдебно производство и прекратява проверката. И така потвърди едно изявление на Цветанов по БНТ от март м.г., че няма кой да го накаже, защото не е извършил нищо нередно… Достатъчно очистен, за да започне на чисто в политиката.

Фойерверки

Най-новата политическа история на България показва, че партиите на Вторите не се превръщат в движеща сила. Ако успеят, обикновено е за кратко, съдбата им е да бъдат медиен фойерверк. Освен Уикипедия, днес малцина помнят създадената от Касим Дал, някога Втория след лидера на ДПС Ахмед Доган, Народна партия „Свобода и достойнство“. Не наруши особено монолитността на ДПС и „Демократи за отговорност, солидарност и толерантност“ (ДОСТ) на бившия лидер на Движението Лютви Местан, който също бе Втори. (Втори, защото, докато е жив почетният председател, такъв ще е всеки, поставен начело на ДПС.)

Въпреки етикета на „либерали“, по своята същност ДПС е авторитарна партия – централизирана система с лидер най-отгоре, чиято е последната дума за кадровите, организационните и финансовите въпроси. Наред с това носи и белезите на тоталитарна партия, тъй като всеки, напуснал я или отлъчен от нея, бива репресиран. Приликата с ГЕРБ е, че и в едната, и в другата цари дисциплината на неразсъждаващо подчинение на Първия, бил той Доган или Борисов.

Граждани, гражданки и шоумени

За следващите избори през пролетта на 2021 г. ще има поне два нови политически субекта, на които ще им е за първи път да участват в парламентарен вот. По всяка вероятност това ще са формация на шоумена Слави Трифонов заедно с бившия омбудсман Мая Манолова и дясно обединение, центрирано около партия на Цветанов… На първата социолозите даваха шанс да прескочи бариерата от 4% още преди да беше учредена. Все още никой не мери публично шансовете на Цветанов.

И Трифонов, и Манолова вече са дали заявки за участие чрез действията си. Трифонов и сценаристите му започнаха отдавна, още с подписката за референдум, и пета година поддържат огъня, а след като излязоха от bTV чрез телевизията си „Седем осми“, междувременно учредиха и партията „Има такъв народ“.

След като се съвзе от загубата на кметските избори в София, и Манолова се зае да освежава протестърския си аутфит. Нейното ребрандиране като надпартийна „гражданка“ бе следствие от работата ѝ като омбудсман през последните години. Така се стигна до гражданската платформа „Изправи се.БГ“, обявена от нея като проект, който няма да се превръща в партия. Все едно е дали ще се превърне в партия, или не. Яви ли се на избори, това автоматично означава игра на политическия терен. Няма съмнения, че Манолова цели това предвид провалената заявка платформата да решава „конкретни казуси на граждани“ и да се утвърди като някакъв алтернативен омбудсман.

За по-голямо представителство чрез нескончаеми протестни акции се борят и Костадин Костадинов и „Възраждане“, на които е отредено да заемат мястото на „Атака“, същевременно разширявайки базата ѝ.

X-фактор в политиката

Единствено Цветанов засега затаява намеренията си. Известен със своя чутовен работохолизъм и с това, че държи на хората си (за разлика от много други политици), той обаче не притежава харизмата на лица като Трифонов, Манолова, Борисов. Харизмата, позната като „X-фактор в политиката“, няма нищо общо с ефективността на лидерите, но именно тя ни кара да ги следваме. Германският социолог Макс Вебер, който въвежда и термина, обяснява харизматичното господство като определено качество на индивида, което го разграничава от обикновените хора, и той е третиран като надарен със свръхестествени или поне някакви изключителни сили или качества.

Независимо че мнозина не харесват Борисов, намират за лицемерна Манолова, а Слави – за твърде голям популист, не може да се отрече, че мнозина ги и следват. Обяснението е, че някои индивидуални качества, които притежават, им създават по-малко или повече харизма. Например в началото царят притежаваше харизмата на еднорог, но по-късно тази митологема се разсея и дори зацапа.

Цветанов е организиран, дисциплиниран, ефективен, но тези качества не му придават харизма, която да привлече широк кръг избиратели към бъдещ политически проект. Това е и отчасти обяснението защо залага на хора от структурите на ГЕРБ, които го познават и с които е работил. Би могъл да разчита на избирателна база с по-голям обхват, ако привлече и други политически дясноконсервативни сили. Защото в едно поне няма съмнения – къде би се позиционирал Цветанов.

Борисов, човекът-отгоре-на-вертикала, мълчи. Ще се изкаже, ако новият проект е факт, въпреки че формация на бившия Втори не би застрашила ГЕРБ. Но ще я отслаби. Дали е достатъчно за начало на един реванш?

Заглавна снимка: Стопкадър от интервю с Цветан Цветанов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ на 7 май 2020 г.

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни