8 декември. Надали има човек над 18-годишна възраст, роден в България, който да не си спомня несравнима история, свързана с тази дата. Ние обаче ще погледнем на студентския празник през различна призма. Днес ще ви представим няколко разнообразни младежки инициативи.

Отпътуваме за Германия, където Калоян Маринов ще ни разкаже за най-голямото студентско сдружение там – „Хъшове“, което помага на избралите да следват във федералната държава. Калоян ще ни разкаже и за FAQ4Uni – организация, помагаща на бъдещите студенти още преди заминаването им за Германия.

Според мен е стереотип, че трябва да се пазиш от българската общност. Хората, които са тук, се подкрепят. Наша инициатива е „Подслони хъш“, защото най-големият проблем в големите градове е търсенето на общежитие. Винаги е добре в първия месец да знаеш, че има при кого да останеш.

„Обнови идеала“ – инициатива на сдружение „Младежки сговор“, чиито членове са си поставили за цел да възстановят идеализма и обединението в българското общество. Как искат да постигнат това и защо са избрали за повод 100-годишнината от катастрофалните събития покрай Солунското примирие и Ньойския договор, обяснява Венелин Бочев.

Ние изхождаме от гледната точка, че най-голямата загуба на национален идеал след 29 септември и 27 ноември – Солунското примирие и Ньойският договор – не са териториални санкции и финансови санкции, а загубата на идеализма в самото българско общество и умението да водим спокоен разговор, в който да дискутираме идеи, без да се налагаме непременно.

Познавате Петър Георгиев като репортер на Българската национална телевизия и водещ на предаването „#Европа“. Сега той учи в Университета на Мисури в Колумбия, САЩ, а наскоро стартира подкаста си „Виктория“. От Петър ще научите какви истории ще разказва „Виктория“ и какво го мотивира да започне свой подкаст.

Виктория е позната от римската митология като богинята на победата и тъй като реших подкастът да има такава идея – да се фокусира върху спорта и по-конкретно върху футбола, ми се стори, че това име е подходящо да олицетвори тази идея. За мен победата не се крие единствено в крайния резултат, победата в спорта е много по-всеобхватно понятие.

Рубриката „Паралели“ тази седмица разказва историята на студентския празник в България и датата на неговото отбелязване.


В подкаста „Паралели и меридиани“ потегляме по света в опит да намерим обяснение на актуалните проблеми в България. Ще търсим мнението на българи в страната и чужбина, които са експерти по темите, заели сериозно място в общественото и медийното пространство. Ще изграждаме нужните паралели с миналото и ще обикаляме релевантните меридиани в настоящето, за да откриваме комплексните и детайлни отговори на актуалните въпроси. Ще се опитаме да гледаме отвъд предлаганите прости решения в търсене на баланса и истината.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни