Тъй като това е първото издание на подкаста ни „Паралели и меридиани“, какво по-логично от една разходка до началния (нулев) меридиан в Гринуич? За него ще ни разкаже доцент Катя Янкова, която е преподавала туризъм 8 години в Университета в Гринуич.

Преди това ще говорим по една от най-актуалните теми в България и Австрия през тази година – ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. В каква политическа ситуация България предаде щафетата на алпийската държава на 1 юли и в каква Австрия вече един месец ръководи срещите на върха на Европейския съюз, поемайки ролята на „строител на мостове“, каквато заявка даде канцлерът Себастиан Курц. За това разговаряме с адвокат Емил Георгиев от сдружение „Либерални идеи за България и Европа“, който 18 години е живял в Австрия и следи политическите процеси в страната и до днес.

Започваме обаче с един паралел от далечната 1981 година. 37 години преди първото издание на този подкаст, на 1 август 1981 г., се случва едно знаково за музикалния и медиен свят събитие – първото излъчване на MTV.


В подкаста „Паралели и меридиани“ потегляме по света в опит да намерим обяснение на актуалните проблеми в България. Ще търсим мнението на българи в страната и чужбина, които са експерти по темите, заели сериозно място в общественото и медийно пространство. Ще изграждаме нужните паралели с миналото и ще обикаляме релевантните меридиани в настоящето, за да откриваме комплексните и детайлни отговори на актуалните въпроси. Ще се опитаме да гледаме отвъд предлаганите прости решения в търсене на баланса и истината.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни