Стигна ли до вас информацията, че има инициатива за поставянето на ВМРО извън закона? В понеделник новосъздадената гражданска инициатива „Граждани за демократична и правова държава“ изпрати отворено писмо до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. В него се поставя под съмнение съвместимостта на партията ВМРО–БНД с Конституцията на България и редица закони.

„Считаме, че е необходимо да се изясни дали тази политическа партия не нарушава системно Закона за политическите партии и Конституцията и дали дейността на нейни представители не е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията“, се казва в него. Въпреки че писмото е изпратено до редица медии, досега само „Медиапул“, сайтът „От упор“, предаването „Хоризонт до обед“ на БНР и телевизия „България 24“ са го отразили.

Кои са „Граждани за демократична и правова държава“

Отвореното писмо е подписано от ромски активисти и професионалисти в различни области. „Разтревожен съм от събитията в България и заедно с други съмишленици решихме да попитаме държавните институции дали това, което прави партия ВМРО–БНД в управлението на държавата, не противоречи на Конституцията и законите“, коментира пред „Тоест“ един от тях – живеещият в Белгия юрист Орхан Тахир.

Сред инициаторите са три журналистки – Емилия Данчева, Мая Стелиянова и Полина Тодорова, двама предприемачи – Ангел Манушев и Камен Славчев, учителка – Светлана Василева, писател – Димитър Атанасов, икономист – Миленко Миленков. Лиляна Ковачева е доктор по етнология към БАН, Светлана Василева е бивш секретар на Националния съвет по етническите въпроси към Министерския съвет.

В интервю за предаването „В мрежата“ на „България 24“ евродепутатът Ангел Джамбазки коментира писмото така: „Появява се циганска организация, която иска да се закрие политическа партия, наследник на стогодишна революционна българска организация, на страницата на соросоидна медия. Какво искате? Това е класическо соросоидно хибридно циганско мероприятие на хора, които купуват гласове и крадат пари от европейските фондове за интеграция на циганските общности.“

Основания за забрана на ВМРО, посочени в отвореното писмо

Според Конституцията на България се забраняват „организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие“.

Писмото, дълго осем страници, се опира на публикации в медиите.

Търговия с българско гражданство

Една от темите в писмото е информацията за търговия с българско гражданство, свързвана с имената на двама председатели на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), излъчени от ВМРО–БНД: Борис Вангелов и Петър Харалампиев. Срещу двамата, както и срещу бившия секретар на ДАБЧ са повдигнати обвинения.

„На първо място, ние смятаме, че обвиненията срещу представители на ВМРО за продажба на българско гражданство пряко засягат националната сигурност, а те са обвинени в това от бившия директор на Дирекция „Българско гражданство“ към Министерския съвет – Катя Матева. Тя твърди, че ВМРО се издържа от продажба на удостоверения за български произход на чужденци, които не са етнически българи. Например в САЩ са задържани етнически албанци с български паспорти, които са заподозрени в тероризъм. През 2018 г. показно беше задържан бивш шеф на Агенцията за българите в чужбина, който е кадър на ВМРО. Има внесен иск от КПКОНПИ срещу бившия главен секретар на Агенцията за над 760 000 лв. Прокуратурата трябва да изясни ролята на партия ВМРО в тази схема“, обобщава Орхан Тахир.

Антиромска реторика и фалшиви новини

Вниманието на „Граждани за демократична и правова държава“ е основно върху подбуждането към дискриминация, насилие и омраза и разпространяването на фалшиви новини от страна на ВМРО в качеството ѝ на част от управляващата коалиция. Затова дадените примери се отнасят за събития от 2017 г. насам. Акцентът пада върху антиромската реторика, нерядко имаща практически последствия.

В това отношение примерите не са един и два. Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки не пропуска да спомене „циганския проблем“, който нарича и „цигански въпрос“, по аналогия с „еврейския въпрос“ от времето на нацизма.

Немалка част от примерите са от началото на 2019 г., когато конфликт между българи и роми стана повод за поредната обществена истерия, довела дотам, че голяма част от ромските жители на едно село напуснаха домовете си и не смееха да се върнат, а в расистките протести се включиха и военни. Тогава председателят на партията, вицепремиерът Красимир Каракачанов, заяви: „Циганите в България станаха изключително нагли и търпението на българското общество се изчерпа.“ Пред „Труд“ заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов каза, без да представи доказателства, че за ромската интеграция са похарчени „десетки милиарди“.

След по-малко от месец партията разпространи „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им“ с автор Красимир Каракачанов, в която се предлага ромските жени да бъдат подлагани на насилствена стерилизация и аборти и се въвежда терминът „маргинална раждаемост“.

Активистите припомнят и истерията от миналата есен, когато като по команда родители от различни ромски квартали в страната взеха децата си от училище от страх да не им ги отнеме държавата. Следите за насаждането на паниката водеха към пиара на Военното министерство и приближен до Каракачанов Александър Урумов, както намекна и вицепремиерът Томислав Дончев. Освен държавен служител, Урумов е евангелски проповедник, известен с консервативните си възгледи. Фалшивата новина, че ще се вземат децата от училищата, е част от цялостна дезинформационна кампания, в която той играе ключова роля, свързана с демонизирането на Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и Закона за социалните услуги.

В писмото се обръща внимание и върху усилията на ВМРО в контекста на пандемията от COVID-19 да бъдат изкарани виновни ромите и да се изолират гетата. Всичко започна с недоказано твърдение на Ангел Джамбазки, че първите съпрузи, починали от коронавирус у нас, са се заразили „на циганско празненство“. Още на следващия ден прокуратурата даде „благословията си“ за поставянето на контролно-пропускателни пунктове на изходите на ромските квартали.

„Има данни, че представителите на ВМРО насаждат етническа омраза и подбуждат към насилие срещу ромите в България. Господин Джамбазки отдавна плаши с гражданска война и говори за „циганизация“, а сега призова за затваряне единствено на ромските „гета“ по време на извънредното положение. Господин Каракачанов продължава да пробутва скандалната си концепция, в която твърди, че държавата трябва да предлага аборт на ромските жени с определен брой деца, за да не раждат повече. Да не говорим за поведението на техните общински съветници“, казва Орхан Тахир.

Обвързаност с неонацизма

От инициативата припомнят и обвързаности на членове на ВМРО с неонацистки символи и организации. През 2017 г. беше разпространена снимка на споменатия вече бивш ръководител на ДАБЧ Петър Харалампиев с тениска, на която пише Wehrmacht (така се наричат въоръжените сили на нацистка Германия). Красимир Каракачанов защити съпартиеца си с аргумента, че това е името на американска рок група и Харалампиев носел нейна тениска. Скандалът стигна и до метълите от Wehrmacht, които се разграничиха, изяснявайки, че нямат такива фланелки и не споделят идеалите на нацизма.

Бившият кандидат на ВМРО за кмет на „Люлин“ Георги Желязков се е снимал пред знаме на забранената в редица страни неонацистка организация „Кръв и чест“. Това излезе наяве, когато той беше предложен за член на борда на „Столичен автотранспорт“ от Карлос Контрера (ВМРО) и Николай Стойнев (ГЕРБ), и доведе до оттегляне на номинацията му.

Исканията на „Граждани за демократична и правова държава“

Авторите на писмото призовават президента Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди дали участието на ВМРО във властта е заплаха за гражданския мир, сигурността и правата на българските граждани. Също така предлагат държавният глава да изиска от ДАНС анализ на дейността на ВМРО за времето, през което партията е част от управляващата коалиция.

Апелът към министър-председателя Бойко Борисов е „многобройните данни в медиите за противозаконна и противоконституционна дейност на представители на партия ВМРО–БНД“ да се обсъдят на заседание на Министерския съвет.

„Граждани за демократична и правова държава“ приветстват действията на прокуратурата срещу „Български национален съюз – Еделвайс“, която обвини организацията в нарушаване на Конституцията чрез проповядване на насилие и омраза и поиска нейното забраняване. Според тях ситуацията с ВМРО–БНД е аналогична и главният прокурор би следвало да подходи по същия начин.

Ще се загрижат ли адресатите на писмото и ще предприемат ли действия за поставянето на ВМРО извън закона?

Расистките и ксенофобските прояви на „воеводите“ са публично известни, и то доста преди партията да стане част от управляващата коалиция. Не само у нас, а и в чужбина. Още през 2012 г. например Джамбазки участваше в подготовката на международна конференция, свързана с „Луковмарш“, по темата „положението в Европа и белия свят, с акцент върху национализма като единственото спасително решение за европейската цивилизация и бялата раса като цяло“. А заглавието на неговия доклад беше „Циганизация и цигански въпрос в България и Европа. Хронология на десоциализацията и самоизолацията на циганите в българското общество. Причини и последици. Възможни решения на този въпрос в България и в Европа“.

Никоя от расистките и ксенофобските прояви на ВМРО обаче не спря пътя им към властта. Самата власт също проявява дискриминационно отношение към малцинствата, особено към ромите. На 13 май двама специални докладчици на ООН призоваха България да спре дискриминационните и сегрегационните действия в ромските квартали в контекста на пандемията. Ден по късно самолет разпръсна дезинфектант над ромската махала в Ямбол, междувременно блокирана и без достъп на живеещите в нея до работните им места. Не било опасно, но все пак по-добре хората да си останели по къщите.

Ако пръскането с дезинфектанти от въздуха е ефективно и безвредно средство срещу пандемията, защо ли не се използва масово?

В този контекст е малко вероятно Бойко Борисов да се вслуша в отвореното писмо – участието на ВМРО във властта е жизненоважно за оцеляването на собствената му коалиция. А и не става дума за популистка тема, от която могат да се извлекат дивиденти. Не изглежда особено реалистично и главният прокурор Иван Гешев да вземе отношение, освен ако не реши да оказва натиск върху ВМРО. Напротив – да не забравяме, че именно недоказаните твърдения на Джамбазки за „циганското празненство“ станаха повод прокуратурата да разреши контролно-пропускателните пунктове в гетата.

Отношение би могъл да вземе президентът Румен Радев, доколкото реално е в опозиция на управляващата коалиция. Но в контекста на понижения си рейтинг е малко вероятно да се захване с кауза, която едва ли ще му донесе обществено одобрение, дори напротив.

„Важното е да се гарантират законността, гражданският мир и националната сигурност, защото действията на ВМРО във властта са опасни и трябва да се вземат мерки. Комбинацията от корупция, расизъм и безнаказаност може да бъде много опасна и за самите управляващи, защото гражданите започват да губят доверие в институциите и в законите“, казва Орхан Тахир. Ала докато властта се грижи преди всичко за собственото си оцеляване, а не за законността и авторитета на институциите, сериозността на тази опасност едва ли е осъзнавана.

Заглавна снимка: Стопкадър от предизборен клип „ВМРО: Време е за възмездие!“ от 2013 г. В края на клипа Ангел Джамбазки призовава съпартийците си да изгорят няколко чучела с лица на политици, облечени в затворнически дрехи и оковани пред Съдебната палата. На едно от чучелата е изобразен и Бойко Борисов, бъдещият коалиционен партньор на „воеводите“.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни