Папа Франциск отстрани двама кардинали от приближения си кръг

Папа Франциск отстрани двама от приближените си в Съвета на кардиналите, замесени в случаи на сексуално насилие, съобщи „Ройтерс“. Това обяви в сряда официалният представител на Ватикана Грег Бърк след третата годишна среща на Съвета за 2019 г. По думите му, още през октомври папата е писал до чилийския кардинал Франсиско Хавиер Ерасурис и австралийския кардинал Джордж Пел, за да им благодари за петгодишния стаж в Съвета на кардиналите, известен още като С9.

В началото на май 2018 г. в съда в Мелбърн Джордж Пел беше обвинен в сексуални посегателства срещу деца и впоследствие признат за виновен. Дълги години Пел беше най-високопоставеният католически духовник в Австралия, а от 2014 г. стана и префект на Секретариата по икономика във Ватикана, което го превръща в третата най-влиятелна личност в Католическата църква. Въпреки развитието на делата срещу него, в сряда Грег Бърк каза, че отстраняването на Пел от С9 не оказва непременно влияние върху неговата позиция на финансов съветник на папата.

Чилийският кардинал Хавиер Ерасурис обяви публично през ноември, че напуска С9. Понастоящем той е обект на граждански дебат в родината си във връзка с прикриването на деянията на свещеник педофил в Чили.

Съветът на кардиналите беше създаден в началото на 2013 г., един месец след избирането на папа Франциск, с цел реформиране на администрацията на Светия престол. Състоеше се от деветима кардинали от всички континенти. След скандала за сексуален тормоз над деца и пенсионирането на конгоанския кардинал Лорен Монсенгво Пасиня, в състава на С9 остават шестима кардинали. В изявлението си в сряда говорителят на Ватикана Грег Бърк каза още, че назначаване на нови членове на мястото на отстранените кардинали засега не се предвижда.

За Швейцария остават шест месеца, преди да приеме споразумение с ЕС

Във вторник Европейската комисия предложи на Швейцария срок от шест месеца, преди да приеме споразумение, което да урежда бъдещите отношения на страната с Европейския съюз. Това политическо решение ще позволи на Швейцарската фондова борса да запази достъпа си до клиенти в ЕС до края на юни, съобщи „Ройтерс“.

До удължаването на срока се стигна, след като миналия петък Швейцария отложи вземането на решение и съобщи, че ще започне „политически обсъждания“ на ниво кантони. Веднага след това Европейската комисия обяви, че сделката между страната и ЕС е плод на дълги и трудни преговори и е най-доброто споразумение за тях. Предложенията в договора засягаха главно приемането на европейското право в швейцарското законодателство, което да даде повече власт на Европейския съд, но освен това и теми, свързани със свободния достъп на Швейцария до пазара на ЕС.

Швейцарската фондова борса е четвъртата по големина в Европа. Наличието на споразумение с ЕС дава възможност да се поддържа т.нар. „режим за еквивалентност“, който позволява на чуждестранните финансови институции да оперират в ЕС, както и на европейските банки и брокери да имат достъп до финансовата система на страната.

През 1992 г. Швейцария гласува на референдум дали да се присъедини към ЕС, но резултатът беше негативен. Оттогава досега търговските отношения между Берн и Брюксел се регулират от 20 основни и 100 второстепенни споразумения, които биха отпаднали при евентуално приемане на последната сделка. Швейцарският сайт TheLocal коментира, че дори сделката да беше одобрена от швейцарския парламент, с голяма вероятност съдържанието ѝ щеше да бъде подложено на референдум.

ЕС поднови санкциите си срещу Демократична република Конго

Европейският съюз поднови санкциите си срещу Демократична република Конго непосредствено преди президентските избори в страната, които ще се проведат на 23 декември, съобщи „Ройтерс“. Решението беше взето в понеделник, а ЕС заяви, че след изборите в Конго ще преразгледа ограничителните мерки, които включват забрана за пътуване и замразяване на активи, и че има готовност да ги коригира.

Изборите на 23 декември ще сложат край на управлението на настоящия президент Жозеф Кабила, което започна през 2001 г., след убийството на баща му. Очаква се негов приемник да стане Емануел Рамазани Шадари, който е постоянен секретар на Народната партия за реконструкция и демокрация, създадена от Кабила през 2002 г., а преди това е бил министър на вътрешните работи. През 2016 и 2017 г. ЕС наложи санкции върху Шадари заради тежките репресии над протестиращите срещу Кабила и многократното отлагане на президентските избори, които трябваше да бъдат проведени преди две години.

Настоящите санкции са насочени срещу кандидата за президент на управляващата коалиция Шадари и още 13 висши държавни служители. Санкциите може да влошат значително отношенията между ЕС и Конго, а изборите на 23 декември може да доведат до военен конфликт, особено ако не са свободни и справедливи, коментира лауреатът на Нобелова награда за мир Денис Муквеге. В страната има слаба организация на изборите, но добра военна подготовка, допълва той.

В средата на седмицата напрежението в столицата Киншаса се повиши, след като при пожар бяха унищожени около 7000 от общо 10 000 машини за гласуване. От опозицията обвиниха режима на Кабила в опит за поредно отлагане на изборите.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни