Темата за миграцията продължава да е актуална просто защото миграционните процеси не спират. Те отразяват сериозни проблеми в едни общества и обикновено водят до разгорещени дебати в други.

Всеки ден между 35 000 и 40 000 венесуелци отиват в Колумбия да търсят храни и медикаменти, които не могат да намерят в страната си. Около 5000 от тях правят планове да останат в Колумбия или да емигрират в друга южноамериканска държава. Безработицата в Индия кара хората да търсят начини да избягат в Нова Зеландия. Стотици южноамериканци преминаха мексиканската граница и напрежението между Съединените американски щати и Мексико не намалява. Бежанският наплив от Африка и Близкия изток към Европа продължава, ето защо Световната здравна организация предупреждава, че езиковата бариера и страхът от депортиране не позволяват на мигрантите да получават медицински грижи на Стария континент. И това се случи само през последната седмица.

Следващите три новини са посветени не на темата за миграцията, а на съдебните процеси, които тя предизвиква в държави, нежелаещи да приемат мигранти и бежанци.

Матео Салвини може да бъде съден заради отказа си да приеме 150 мигранти

Специален трибунал препоръчва италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини да бъде съден заради отказа си да приеме 150 мигранти, пристигнали със спасителен кораб в Сицилия миналата година, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Срещу Салвини започна разследване за предполагаема злоупотреба с власт и задържане на хора против волята им в края на август миналата година. Тогава в продължение на шест дни политикът отказваше да приеме на италианска територия 150 предимно еритрейски бежанци. Салвини искаше първо да получи уверение от ЕС, че бежанците ще бъдат преразпределени в други държави. След препоръките на съда за започване на процес, италианският Сенат ще бъде призован да реши дали Салвини може да бъде съден.

Матео Салвини е определян като евроскептичен политик. Той често се противопоставя на политиката за третиране на лицата, търсещи политическо убежище, а една от основните му цели е да намали броя на нелегалните мигранти в Италия. През септември 2018 г. той каза, че ще депортира голяма част от мигрантите, които се опитват да влязат в страната, със и без подкрепата на ЕС.

От 2014 г. насам Италия е приела повече от 650 000 мигранти, пристигнали с кораби. След встъпването в длъжност на новото правителство на първи юни 2018 г. мигрантският наплив драстично намаля. Това му донесе подкрепата на много италианци през последните месеци, а проучвания на общественото мнение сочат, че партията му „Северна лига“ е най-популярната в страната.

Продължава процедурата срещу Унгария за нарушаване на законите на ЕС

Европейската комисия предприема следваща стъпка в процедурата срещу Унгария за нарушаване на законите на ЕС, съобщи „Ройтерс“. Реакцията на ЕК е следствие от приетия в Унгария пакет от закони „Стоп Сорос“, с който беше криминализирана подкрепата за мигранти и беше въведен 25-процентов данък върху финансовата и материалната помощ за организации, насърчаващи миграцията.

Според становището на ЕК от миналия четвъртък това е втората стъпка от процедурата за нарушения на правото на ЕС и унгарските власти разполагат с два месеца да изпратят отговора си. В противен случай Комисията може да отнесе случая до Съда на Европейския съюз, а ако той потвърди позицията на ЕК, ще последват финансови санкции за Унгария.

През юни м.г. правителството на Виктор Орбан одобри пакета „Стоп Сорос“, позовавайки се на плана за управление на мигрантската криза, който беше предложен от американския финансист с унгарски корени Джордж Сорос. След промени в закона всеки, който улеснява незаконната миграция по някакъв начин, е заплашен с до една година затвор. И въпреки обвиненията на ЕК, Будапеща отрича нарушенията, изтъквайки правото си да определя собствената си миграционна политика.

Евроскептичната партия на Виктор Орбан „Фидес“ управлява Унгария от 2010 г., а през 2015 г., когато в страната пристигнаха повече от един милион мигранти, Унгария първа зае твърда антимиграционна позиция.

Четирима доброволци в Аризона бяха осъдени за това, че са оставили храна и вода за мигранти

Четирима доброволци в Аризона най-вероятно ще влязат в затвора, след като бяха осъдени във вторник за това, че са оставили храна и вода в пустинята, за да помогнат на мигранти, съобщи Си Ен Ен. Те може да получат присъди до шест месеца затвор и да им бъде наложена глоба до 500 долара.

Доброволците са членове на хуманитарната организация „Без повече смърт“ в Аризона. Миналата година срещу тях бяха повдигнати обвинения за това, че са влезли без разрешение в националното убежище за диви животни в Аризона, което се намира на границата с Мексико. Там няколко мигранти без документи загиват при опит да влязат в САЩ незаконно. Според организацията от 2001 г. насам в убежището са загинали 155 мигранти.

През февруари и март тази година петима други доброволци от организацията ще се изправят пред съда. Срещу един от тях са повдигнати обвинения в конспирация и ако бъде осъден, може да получи присъда от 20 години затвор.

„Без повече смърт“ е хуманитарна организация в Южна Аризона, създадена през 2004 г. с цел предотвратяване на смъртните случаи на мигранти в пустинята. От 2008 г. тя е част от унитаристката универсална църква в Тусон.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни