В края на годината се правят равносметки, а в началото на следващата се поставят нови цели. Ето например за Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец приоритет №1 за 2019 г. е добрата подготовка за нова епидемия. За хуманитарни организации като Save the Children и OXFAM пък на първо място е справянето с кризата в Йемен, а след това и ограничаването на епидемията от ебола в Източно Конго.

Световната здравна организация (СЗО) изтъква общественото доверие като основен фактор за справянето с епидемията в Демократична република Конго. То е необходимо, за да бъде предотвратена гражданската война в страната. Нужно е и на Йемен, за да приключат военните действия, които продължават повече от четири години. По време на война, освен несигурност, хората изпитват и глад, и мизерия, които са предпоставка за избухване на епидемии. А когато няма обществено доверие в държавното управление, за справянето с подобни ситуации е нужно доверие в организации като СЗО, която е специализирана агенция на ООН.

В четвъртък генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус разпореди вътрешно разследване след обвинения, че в здравната агенция на ООН се ширят расизъм, сексизъм и корупция. Три имейла, изпратени миналата година, съдържаха оплаквания от расова дискриминация срещу африкански служители и от злоупотреби със средства за борба с епидемията от ебола в Конго. Според доклад, публикуван във вторник от ООН, една трета от служителите на организацията са преживели форма на сексуален тормоз през последните две години. В свое писмо до служителите генералният секретар на ООН Антонио Гутериш определи степента на отговор като „умерено ниска“ и спомена постоянното чувство на недоверие като фактор за това.

Междувременно Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария търси 14 млрд. долара от държавни правителства и неправителствени организации, за да продължи работата си. Дали ще получи нужното доверие?

Епидемия от ебола в Демократична република Конго

Здравните организации се опасяват, че резултатът от изборите в Демократична република Конго може да задълбочи общественото недоверие и да позволи на епидемията от ебола да излезе извън контрол, съобщи „Ройтерс“.

Ебола се разпространява чрез контакт с телесни течности и причинява хеморагична треска с тежко повръщане, диария и кървене. В страната беше обявена епидемия на 1 август 2018 г., а най-много заразени има в провинциите Северно Киву и Итури в Източно Конго. Общият брой на вероятните случаи на ебола в страната до момента е 663, а 407 са жертвите за последните шест месеца, съобщи Здравното министерство на страната в сряда. Освен това има съмнения, че още 123 души са заразени с вируса.

Ситуацията все още не може да се сравнява с най-голямата епидемия от ебола от 2014–2015 г. в Западна Африка, когато по данни на СЗО заразените са достигнали 28 600, а смъртните случаи – 11 300. Според експерта по инфекциозни болести Джеръми Фарар, който наскоро посети Източно Конго с ръководен екип на СЗО, когато е налице политическа нестабилност, общественото здраве винаги страда. Общественото доверие е от голямо значение при борбата с епидемията, която се разпространява много бързо в общности, където местните служби са малко, а пациентите се страхуват да се обърнат към правителството за помощ. Без обществено доверие епидемията в Конго може да убие още стотици, допълва Фарар.

Президентските избори в страната на 30 декември 2018 г. трябваше да отбележат първото демократично прехвърляне на властта след 18-годишното управление на Жозеф Кабила. След като лидерът на опозицията Феликс Чисекеди беше обявен за победител, призивите за повторно преброяване заплашват с по-голяма политическа нестабилност и още насилие.

Африкански имигранти са най-вероятният източник на холерата в Йемен

Учени от института Wellcome Sanger и Institut Pasteur стигнаха до извода, че щамът на холерата в Йемен произхожда от Източна Африка и най-вероятно е пренесен от имигранти, съобщи Би Би Си. Те се надяват данните да помогнат при оценката на риска от бъдещи огнища на заразата.

Наричат холерата „болестта на бедните“. Тя представлява тежко инфекциозно заболяване, причинено от поглъщане на храна или вода, заразена с бактерията Vibrio cholera. Болестта е от групата на особено опасните инфекции, подлежащи на специален контрол от СЗО.

Епидемията от холера в Йемен е най-тежката в историята. Според СЗО Здравното министерство в страната е докладвало за 11 735 заразени и 25 смъртни случая за периода 10–16 декември 2018 г. Общият брой на предполагаемите случаи на холера от 1 януари до 16 декември 2018 г. е 348 286, като 466 са загиналите. 22 от 23 мухафази (области) и 312 от 333 мудерии (окръга) в Йемен са засегнати от огнището. Шест от мухафазите съобщават за повече от 1000 случая на седмица. Сред тях е и столичната област Сана.

Военният конфликт в Йемен започна в края на 2014 г. и е следствие от нарасналото напрежение между бунтовниците хуси и международно признатото правителство на Абд-Рабу Мансур Хади. За това време Йемен е затворен в на пръв поглед неразрешима гражданска война, която обрича милиони хора на глад и несигурност. Освен това страната премина през две вълни на холера, сочи проучване на СЗО от ноември 2018 г. Според него от октомври 2016 г. до ноември 2018 г. епидемията е засегнала 1,3 млн. души и е причинила смъртта на 2770.

По време на уредените от ООН преговори миналия месец бунтовниците хуси, подкрепяни от Иран, и правителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия, постигнаха споразумение за прекратяване на военните действия в стратегическия град Ходейда. В сряда Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри разполагането на до 75 наблюдатели в пристанищния град за шест месеца.

Глобалният фонд търси 14 млрд. долара за следващия тригодишен период

Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария търси нови инвестиции на стойност 14 млрд. долара (11 млрд. британски лири), съобщи Би Би Си на 11 януари. Френският президент Еманюел Макрон сложи началото на последния кръг за финансиране на инициативата в Париж за следващия тригодишен период. Франция е член основател на Фонда и ще бъде домакин на Шестата конференция в Лион на 10 октомври 2019 г.

Глобалният фонд е международна финансова организация, която има за цел да привлече и инвестира допълнителни ресурси в борбата срещу епидемиите от СПИН, туберкулоза и малария за постигането на целите за устойчиво развитие, установени от ООН. Според данни от сайта на Фонда, той инвестира близо 4 млрд. долара годишно, управлявани от местни експерти в най-нуждаещите се страни и общности. Средствата се набират за тригодишни цикли, като финансирането идва предимно от публичния сектор – приблизително 95% от общото финансиране е от правителствата на участващите държави, а останалите 5% са от частни фондации и иновативни финансови инициативи.

От изявлението на сайта на Фонда става ясно, че минимум 14 млрд. долара са необходими за спасяването на 16 милиона души, застрашени от СПИН, туберкулоза и малария. Голямата цел е до 2030 г. да се сложи край на епидемиите от заразните болести. А най-важният проблем е недостигът на финансиране, който ще се обсъжда на среща на световните здравни лидери на 8 февруари в Ню Делхи, Индия.

Бил и Мелинда Гейтс са едни от първите частни дарители, които осигуряват начални средства на Глобалния фонд при създаването му през 2002 г. В четвъртък те призоваха за даряване на средства за световните фондове, тъй като това е една от най-добрите инвестиции, които правителствата могат да направят за повишаване на сигурността и икономическия растеж. Мелинда Гейтс цитира данни на СЗО, според които от 1990 г. смъртните случаи, причинени от инфекциозни болести като СПИН, малария и морбили, са намалели наполовина.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни