Джорджо Манганели (1922–1990) е един от големите ексцентрици на италианската литература, или по думите на Итало Калвино, „писател, неповторим във всяко свое изречение, неуморно и неустоимо изобретателен в играта на език и на идеи, който не прилича на другите“. „Центурия“ е неговата най-оригинална книга (единствена на български, преведена от Нева Мичева, и наградена с „Христо Г. Данов“ през 2014 г.), в която са събрани сто етюда от по страница и половина, написани в пристъп на вдъхновение за броени месеци в края на 1978 г.

Разказа под номер осемдесет и едно чете Владо Пенев (р. 1958), актьорище, режисьор и дори – за малко – министър на културата, който като Борхес и нас вярва, че раят е библиотека.

Аудиорубриката Литературен флашмоб хвърля мост между 23 април, световния Ден на книгата, и 24 май, българския Ден на книжовността. Всеки делник между тези две дати ще публикуваме по една подбрана творба на български или чуждестранни автор, прочетена от писател, поет, драматург, преводач, художник, актьор или издател. Приятно слушане (и четене)!

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни