През седмицата се навършиха 32 години от 10 ноември 1989 г., когато България започна своя преход от тоталитаризъм към демокрация. Болежките на този опорочен преход търпим и до днес. Но понеже така се случва, че посрещаме годишнината на прага на поредните нови избори, според Венелина Попова е крайно време да използваме всяка възможност, за да спрем да живеем в лъжа.

В статията може да видите още един откъс от предстоящия документален филм „Държавни тайни“ на Малина Петрова. Филм, който разказва „за митовете и легендите, в които са обраснали миналото и настоящето ни, за истинските борци за права и свободи и за подставените лица, добре осребрили чужди биографии“, както пише самата режисьорка в своя блог.


Десети ноември бе и първият присъствен учебен ден за малките ученици, след като беше възприета процедурата с т.нар. щадящи тестове. Поне за децата, чиито родители позволиха това. По този повод Йоанна Елми разговаря с родители, които са били доброволци при тестването на децата в училищата. За техните впечатления от първо лице прочетете в статията „Как протече тестването на децата. Трима родители разказват“.


С каквито и впечатления да сме останали от последната предизборна кампания, тя вече е история. Предстои поредната развръзка, след като станат известни резултатите от гласуването в неделя. Но отсега е ясно, че бъдещо редовно правителство може да бъде съставено само ако се постигне съгласие за коалиционно управление. Политическият анализ на Емилия Милчева е посветен на съвпаденията и разминаванията във възгледите на заподозрените участници.


Според доклад на Българския дарителски форум, през 2020 г. дарителството у нас бележи ръст. Обоснованото предположение е, че това се дължи на мобилизиращия ефект на кризите, които преживяваме напоследък и в глобален, и в локален контекст. Новият материал на Светла Енчева тази седмица тръгва от същия информационен повод, но разглежда три случая на дарителство за непопулярни каузи.


Темата за дарителството продължаваме и с интервюто на нашия най-нов колега Мартин Касабов с авторите на проекта „Последният дар на човека“. В продължение на повече от шест години Александър Николов и Димитър Панайотов снимат в осем болници, присъстват на три трансплантации и стават преки свидетели на една донорска ситуация. Видяното и чутото те оформят във впечатляващ интерактивен разказ за донорството на органи в България. Не пропускайте да прочетете разговора с младите документалисти, който озаглавихме „Да надхитриш смъртта“.


И накрая не забравяйте да погледнете новите ни послания в кампанията #отнасзависи за популяризиране на ваксинирането срещу COVID-19. В последните две публикации отговаряме на някои от най-често повтаряните доводи срещу имунизацията: че ваксините са твърде нови и са направени твърде бързо, че са експериментални и никой не знае какви са последствията.


Радваме се да споделим също, че от днес в Читателски клуб „Тоест“ се включват и издателствата „Арс“ и Scribens. Ако сте наши редовни дарители, може да се регистрирате в клуба и да получавате постоянна 20% отстъпка от коричната цена на книгите, които купувате директно от издателствата в програмата.

Приятно четене! И гласувайте в неделя!