Много трябва да се внимава с метафорите напоследък. Точно си харесаш някой приказен герой за езоповски преразказ на действителността и – хоп! – някое от лицата на властта и обръчите им вече се напъхало в него. След Али Баба и Шехерезада този уикенд се озъртаме за Синдбад Мореплавателя…

И като започваме със сарказъм, идва съвсем естествено да продължим с новия текст на Емилия Милчева в рубриката ни „Вместо новини“. Този път заглавието му е „Честит рожден ден, г-н Борисов! В сезона на мълниите сме“, понеже не върви някак да не отбележим празника на любимия ни цели три мандата министър-председател.


Депутати от „Обединени патриоти“ внесоха законодателно предложение, чрез което се ограничава до една съдебна инстанция обжалването на екооценките на общински обекти с първостепенно значение. В разговор за опитите на властта да ограничи достъпа на гражданите до правосъдие адв. Регина Стоилова коментира пред Венелина Попова, че у нас „на природата все още се гледа само като на ресурс, който можем да усвоим, а на екологичното законодателство – като на пречка да се реализират инвестиционни проекти“.


От тази седмица започваме партньорство с Асоциацията на европейските журналисти и ще публикуваме съвместно поредица от текстове с цел да хвърлим спасителен пояс на фактите и истината, които блатото на дезинформацията се опитва да задуши в тинята си. Поредицата е наречена „Хроники на инфодемията“, а първият материал в нея е от Петър Георгиев. Прочетете „Конспирация от пето поколение: как социалните мрежи превърнаха 5G в невидима заплаха“.


„Има място за всички“, казва пред Марин Бодаков юристката Надя Шабани, която е директор на Българския център за нестопанско право. Тема на разговора им е как помагат гражданският сектор и отделни активисти за излизането от кризата от COVID-19 и как пандемията се отрази на самите неправителствени организации.


COVID-19 отложи Венецианското архитектурно биенале и размести календара и на останалите регулярни световни събития от бранша. В новия си материал тази седмица арх. Анета Василева се пита: „Сезонът на архитектурните биеналета се отменя. А липсват ли ни?“


Неотдавна магистърската програма „Лайфстайл журналистика“ разбуни духовете на активното интернет гражданство. Светла Енчева не скрива собствения си първоначален принос към шумотевицата, но предлага текст, който да ни накара да погледнем под повърхността и да преосмислим първосигналните реакции. Прочетете „За магистърската програма „Лайфстайл журналистика“ – отвъд иронията“.


Време е за нов текст на Марин Бодаков в литературната ни рубрика „По буквите“. Този път той ни представя три новоиздадени преводни заглавия – поетичен пътепис от Мацуо Башьо, роман от норвежкия писател Томас Еспедал и илюстрираната от Петер Сис биография на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Приятно четене!