Две седмици преди изборите за нов Европейски парламент, на родната политическа сцена преобладават регионалните теми. Предизборните послания на партиите също гравитират около локалното злободневие, затова продължаваме с усилията си да държим темата за Европа и ЕС във фокуса поне на нашите публикации.

Иглика Иванова в нов материал от рубриката Проектът „Европа“ резюмира дебатите за бъдещето на ЕС на национално и европейско ниво, кои са водещите кандидати на партийните семейства и какви са впечатленията от кампанията до момента. За всичко това прочетете в статията ѝ „Политическа Евровизия 2019: Виж кой говори“.


Новият епизод на подкаста ни „Паралели и меридиани“ също е посветен на темата за европейските избори. Водещият Александър Детев разговаря за предстоящият вот и за предизборната кампания в Холандия, Франция и Великобритания с нашите сънароднички зад граница Маргарита Желязкова, общинска съветничка в Холандия, Йоанна Елми, авторка в „Тоест“, и Мария Спирова, която освен журналистка е и кандидат-евродепутатка.


Преподавателят по право на ЕС доц. Христо Христев специално за „Тоест“ публикува на български своята лекция „Европа под въпрос(и)?“, изнесена в Университета на Лотарингия по покана на Европейския университетски център и Градската агломерация на Нанси. Ще я публикуваме в три последователни броя, като първата част е озаглавена „Европейският контекст: Пред какви проблеми е изправен ЕС?“.


Преди малко повече от месец публикувахме задочния репортаж от Каракас на Николета Атанасова, в който чрез неин събеседник научихме от първо лице какво се случва във Венесуела. Тази седмица продължаваме темата. Човекът, когото нарекохме Валиенте, този път разказва за опита за преврат в нощта на 30 април срещу 1 май, за сблъсъците между протестиращи и военни и за своята преценка за ситуацията в родината си.


Иначе у нас седмицата започна с посещението на папа Франциск, което ще бъде запомнено с две неща – инжектирането на смисъл и човечност в оскотялата ни родна действителност и ретроградността на Българската православна църква, чието отсъствие, макар и предварително оповестено, прозвуча като камбанен звън с неадекватността си. „Защо папата отиде при бежанците?“ пък е тема на материала на Светла Енчева. Прочетете го, дори и въпросът да ви се струва риторичен.


Слави Трифонов едва изчака папата да си замине и произведе новина с решението си да приключи историята на своето шоу след 19 години в ефир. Новина, която оставя поредица отворени въпроси. Емилия Милчева опитва да намери отговорите в материала си „Другото шоу на Слави Трифонов“.


Десет месеца след избиването на животните в Странджа се връщаме към темата с обзорен материал на Венелина Попова, която припомня казуса и проследява развитието му до днес, когато дело на фермери от Болярово е в ход в Сливенския административен съд. Темата засяга не само оцеляването на местните фермери. Прочетете защо.


Тази седмица е време за нов текст в рубриката ни „Китай отвътре“, която води Стефан Русинов. Този път статията е написана специално за „Тоест“ и представлява личната история на писателя Сюе И-уей за съдбата на първия му роман „Изоставяне“ в контекста на политическите вълнения в Китай.


И накрая… Да ви припомним, че утре (12 май, неделя) в „Генератор“ в София ще можем да се запознаем на живо. И не ни носете подаръци! Ако харесвате „Тоест“, може да дарите на място сума по ваша преценка, за да продължим да правим това, с което сме се захванали.

Така и така е време да споделим поредния си отчет. Все още сме далеч от минимума, който би ни позволил да развиваме екипа и мащаба на медията, но пък не се отказваме!

Приятно четене и слушане!