Догодина на този ден ще се навършат 30 години от началото на прехода. След толкова време днес се колебаем дали да го изписваме с главна буква, или да му добавим кавички. Но преосмислянето е важна част от битието. „… за да бъдеш индивид, се изисква постоянен размисъл над безброй факти, постоянен избор измежду множество несъвместими страсти“, пише Тимъти Снайдър в последната си книга „Пътят към несвободата“. Постоянният размисъл е вид ядрено оръжие срещу невежеството.


„Невежеството е най-благодатната почва за манипулиране на съзнанието“, пише пък Венелина Попова в материала си „Преходът, Държавна сигурност и медиите“, акцентиращ върху необходимостта разказът за ролята на медиите в българския Преход да продължи.


И понеже така или иначе една от ключовите тема на отминалата седмица бяха самите медии, Полина Паунова коментира няколко случки, които са показателни и следва да бъдат база за нужните изводи. Не пропускайте и саркастичния ѝ седмичен обзор „Вместо новини“.


Прокуратурата също е главен герой в новините напоследък. И има причини за това. За активността на главния прокурор прочетете в материала на Иван Брегов „Демокрация с вкус на главен прокурор“.


През следващата седмица официално ще бъде обновена една трета от състава на Конституционния съд. За лъкатушенето му между ролята на независим арбитър и на услужлив тълкувател четете в анализа на Анастас Пунев.


В международен план тема на седмицата безспорно са междинните избори в САЩ. На тях е посветен и новият епизод на подкаста ни „Паралели и меридиани“, в който Александър Детев разговаря с журналистите Соня Каникова и Христофор Караджов, живеещи отвъд океана.


В седмицата, в която си спомняме за падането на Берлинската стена, ви предлагаме материала на Светла Енчева за градските пространства на Берлин. За свободата и за нейното отстояване.


В края на октомври за първи път в историята на Етиопия за президент бе избрана жена. Какво може да промени Саале-Уарка Зауде в своята патриархална и консервативна родина, поела по пътя на политически и икономически реформи, прочетете в статията на Огнян Цветков.


А в рубриката за читателски писма „Говори с Нева“ нека поразмишляваме заедно с Нева Мичева (евентуално над един сандвич с мортадела) за моментите, в които сме заедно, независимо от световете, които ни разделят.


Приятно четене и слушане!