Изборите за състава на 45-тото Народно събрание у нас приключиха, резултатите са известни. Изненади, ако изобщо може да се говори за такива, има единствено в детайлите. Тенденциите бяха потвърдени. Здравият разум и преобладаващата част от политическите наблюдатели предричат труден и кратък живот на новия парламент, но дали ще се случи това – предстои да видим. Не са изключени и други опции. Венелина Попова маркира най-важните детайли в текста си „Кой с кого ще управлява – и какво може да свърши едно програмно правителство“.


Анализът на Емилия Милчева също е свързан с актуалната тема – изборите и предстоящите възможни опити за съставяне на правителство. В статията, озаглавена „Съмва ли – или са фаровете на джипката?“, Емилия задава най-важните въпроси, на които ще търсим отговори в следващите дни: ще оправдае ли Слави Трифонов очакванията (и как), възможна ли е трансформация на статуквото и дали новите партии в парламента ще могат да повишат стандарта на политическия живот у нас.


Дори Марин Бодаков не успя да се опази от влиянието на политическите вълни, които заляха всички ни в последните дни след изборите. В новия си текст с препоръки за интересни книги в рубриката „По буквите“ този път той се фокусира върху три доста визуално ориентирани заглавия, на които не им липсва и политически контекст. Това са фотожурналистическата книга „О, спомняте ли си, госпожо“ на Веселин Боришев, богато илюстрираната „Драски по софийските работи“ на Тодор Войников и фотокнигата „Чупи реже полива“ на Никола Михов.


Че родното здравеопазване не разчита на превенцията, а по-скоро тича след проблемите едва когато са възникнали, не е изненада за никого. Нищо че почти винаги превенцията е много по-евтиното и разумното решение за всички. У нас всяка десета жена във фертилна възраст не е здравно осигурена и поради това има право само на един преглед по време на бременността си, което води след себе си повишен риск от болести, увреждания и детска смъртност. В новия си текст Светла Енчева разказва за неосигурените бременни и родилки, за цената на безразличието и последствията от това.


В съвместната ни рубрика със Съюза на урбанистите в България този път се спираме на достъпността и безопасността на улиците в българските градове. В статията си „Възможният град“ урбанистите Силвия Чакърова, Васил Маджирски и Ангел Буров изброяват градоустройствените проблеми у нас, които „показват липсата на чувствителност и съпричастност към жителите на града, особено към уязвимите сред тях, както и липса на критерии за качество при създаване и обновяване на градската среда“. Заедно с това обаче те ни разказват за добрите примери от Европа и за възможните решения, които бихме могли да приложим на местно ниво.


И накрая: нов отговор на читателско писмо в рубриката „Говори с Нева“. На дневен ред е тема, която по обясними причини не се поддава на еднозначна дефиниция, камо ли на бърз анализ – женствеността. Заедно с нея идва и тази за равноправието между жените и мъжете. Започваме с няколко приседливи определения от речника на БАН и завършваме с международна анкета, която се опитва да улови женствеността в думи. (Дори обикновено да прескачате линковете, този път ви съветваме да ги разцъкате.)

Приятно четене!